Skocz do zawartości
Kalam Mekhar [SSP]

Szybkość wiatraka

Rekomendowane odpowiedzi

Prędkość obrotowa jest ważna lecz nie mniej ważny jest rozmiar i ukształtowanie łopatek wentla. A określenie po 5h używania jest nieścisłe. Komp może być obciążony bądź nie. Liczą się tylko tak naprawdę dwie temp. Idle i Stres. A co do obrotów ja używam CoolerMastera 80mm który teraz kręci się 2000RPM a temp. mam 46oC. Max. obroty to 2500-2600RPM. Wtedy mam przy takim luzie ok. 44-45oC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest wyciąg z czytnika w Evereście inaczej Aidzie:

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika Winbond W83697HF

Dostęp do czujnika ISA 290h

Nazwa płyty głównej Epox 4SDA / 8K3A / 8K9A / 8KHA / 8KHM Series

Temperatury

Płyta główna 35 °C (95 °F)

Procesor 35 °C (95 °F)

ST380011A 32 °C (90 °F)

Wentylatory

Procesor 4561 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.90 V

+3.3 V 3.20 V

+5 V 4.78 V

+12 V 12.71 V

+5 V podczas wstrzymania pracy 5.43 V

VBAT baterii CMOS 3.14 V

DIMM 2.93 V

AGP 1.62 V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Ja z takim zapytaniem czy szybkośc wiatraka jest ważna? I jesli tak to ile wam obrotów wychodzi?? I jaką temp macie na procku, płycie i hdd po powiedzmy 5 h używania.

Tak, jest ważna:

przy 4500rpm masz temperatury j.w.

przy 0rpm - procek Ci dymi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Tzn 2k? czyli bo nie jarze, a co do mojego 4500 to pytam czy to dobrze ze tyle robi cyz słabo?

Co to znaczy dobrze czy niedobrze? Poprostu taka ma predkosc obrotowa. Generalnie mozna podzielic wiatraki na wolno i szybkoobrotowe. Te pierwsze sa bardziej ciche, a te drugie bardziej wydajne, choc to zalezy tez od wielu innych czynników, min wielkosci wentylatora, czy ułożenia łopatek. NIe ma czegos takiego jak dobre obroty albo zle. Jest albo ciszej, albo wydajniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Tzn 2k? czyli bo nie jarze, a co do mojego 4500 to pytam czy to dobrze ze tyle robi cyz słabo?

Co to znaczy dobrze czy niedobrze? Poprostu taka ma predkosc obrotowa. Generalnie mozna podzielic wiatraki na wolno i szybkoobrotowe. Te pierwsze sa bardziej ciche, a te drugie bardziej wydajne, choc to zalezy tez od wielu innych czynników, min wielkosci wentylatora, czy ułożenia łopatek. NIe ma czegos takiego jak dobre obroty albo zle. Jest albo ciszej, albo wydajniej.
Jest trzecie możliwość jest drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie ja jestem fanem ciszy i wydajnosci na Pentagramie mam 1600 obr i jest mistrz 28 C - 30 C dobry wiatrak polecam .Przy tych obrotach i configu slysze moja katode walnieta ktora czasami syczy albo skwierczy :] w kompie . :P .A 4000 to niezly halas juz jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze mamy niedowiarka teraz jestem w tyrce ale niedlugo wracam dam shota z motherboard monitor to moze uwierzysz :] . A a jesli przeklamuje to ja chce byc tak oszukiwany :lol: .Niestety nie mmam zadnej fachury do mierzenia .Mysle ze nie przeklamuje znacznie listki wentyla nie sa nawet cieple . A propo twojej wypowiedzi na temat wydajnosci i ciszy .Kazdy moze wstawic byle co z 5000 obrotow i bedzie wydajnie problem w tym ze bedzie glosny jak pralka . Mysle ze cala sztuka w tym zeby bylo cicho i wydajnie jak sie tylko da no chyba ze komus nie przeszkadza te np 40 db w budzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi