Skocz do zawartości
Gość PL4Y3R-PL

Przylutowywanie kondensatorow do mobo... problem:)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PL4Y3R-PL

mam mobo made in poland sono vk2208:) padly mi naniej kondensatorki wiec je wylutowalem kupilem nowe no i niewiem czy jest jakas roznica w przylutowaniu tego bo jedna nozka jest dluzsza a druga krotsza :) jedno pole z dziurka jest biale a drugie przezroczyste:) wiec mam pytanko czy jest jakas roznica czy lutowac jak wlezie ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mobo made in poland sono vk2208:) padly mi naniej kondensatorki wiec je wylutowalem kupilem nowe no i niewiem czy jest jakas roznica w przylutowaniu tego bo jedna nozka jest dluzsza a druga krotsza :) jedno pole z dziurka jest biale a drugie przezroczyste:) wiec mam pytanko czy jest jakas roznica czy lutowac jak wlezie ?:)

jest różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak źle wlutujesz kondensatory elektrolityczne to mogą się rozformować i stworzyć zwarcie, dlatego każdy z nich ma oznaczoną biegunowość i takież oznaczenia powinny być na pcb płyty głównej w miejscu dzie kondensator powinien być wlutowany. Lutujesz + do plusa - do minusa i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość PL4Y3R-PL

hehe dzieki nie zwrocilem na to uwagi a pasek jest na polu bialym - :) zaraz to wlutuje i zobacze czy dzialczy :P mam jeszcze hmm ukruszony chip naniej ?? ale chyba wczesniej tez to miala i dzialczyla z tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...