Th0m4S Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 nice one :) tylko ghdzie go wykozystasz? przeciez masz juz komplet bloczkow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 taki wiatrach z radiatorem miedzinym z 50zl kosztuje - kiedys widzialem cos takiego bo tez byl mi potrzebny radiator za jakies 80zl:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 one byly po 22 zl :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 Th0m4S -> tak mam, że nie spoczywam na laurach- ciąglę muszę coś majstrować 8) , genghiskhan -> tak jak pisał Th0m4S- coolery te były swego czasu (kilka miesięcy temu) na allegro za 22-25 zł (nie pamiętam dokładnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 ja tak wpadłem powiedzieć że robie bloczek na podstawie takiego kulera, pojutrze fotki zapodam :D aha, zostało mi sporo ścinków z tego kulerka więc jak coś PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 one byly po 22 zl :Dwidocznie w sklepie niezle przycinali jakby byly na allegro to ja biore cos takiego na pamiatki na grafe jak znalazl 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 Żeberka stanowią integralną całość z podstawą- wykonany taką fajną techniką- niestety nie pamiętam nazwy- może mnie ktoś oświeci? Uwaga, będe oświecał! Technika wabi się "skived fin" :) A swoja drogą bardzo sprytnie rozwiązałeś "asymilację" owero radiatorka w blok. "Seems to be cool" w dwojakim znaczeniu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Następny etap. Spód, góra i boki wyszlifowane, wywiercone i nagwintowane otwory: Ten bobel (wgłębienie) to pozostałość po otworze mocującym na radiatorze wiatrak (otwór ten widać na zdjęciu nr 3 które wcześniej zamieściłem). Jest głęboki na około 1mm- nie starczyło by mi chęci i papieru ściernego żeby go zniwelować. Psuje estetykę- to fakt :oops: . Rdzeń proca będzie znajdował się w odległości około 3-4mm od niego. Zresztą- nikt z tego strzelał nie będzie- to "prototyp" więc ma prawo mieć pewne niedociągnięcia 8) . Top z plexy też gotowy. Tym razem projekt nakleiłem od spodu- tu gdzie plexa będzie stykała się z miedzią: Bloczek prawie gotowy- jeszcze "tylko" montaż szybkozłączek i uszczelki- to zadanie na dziś. Jutro zapodam foty gotowca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Ten radiator ma takie gęste te finy. Może powodować znaczne opory przepływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Ten radiator ma takie gęste te finy. Może powodować znaczne opory przepływu.mam ten radiator i on ma bardzo gęste finy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Hehe... Panowie stwierdzili fakt oczywisty (gęste finy) 8) . Moja metoda na sprawdzanie "przepustowości" bloku jest taka- nabieram w płuca max powietrza i dymam we wlot bloku- szybkość "opróżnienia" płuc świadczy o "przepustowości" bloku. Uszczelka będzie z gumy grubości 2mm- jeśli mimo to stwierdzę zbyt duże opory to w topie wykonam fazę głębokości 1-2mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubert Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 fajowo ci to wyszlo:) czekam na efekty koncowe i testy:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 chyba wydajność będzie lepsza niż planowałeś na początku, zdaje mi się żę ten radiator został wykorzystany w jeszcze jednym bloku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Tak- Al Bundy też buduje blok na jego podstawie: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=82235 A jak będzie z wydajnością- zobaczymy- sam jestem ciekaw (IMO powinna być przynajmniej DOBRA 8) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 Tak- Al Bundy też buduje blok na jego podstawie: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=82235 A jak będzie z wydajnością- zobaczymy- sam jestem ciekaw (IMO powinna być przynajmniej DOBRA 8) ). ja juz na tym radiatorku kiedys bloczek zrobilem, byla to prowiziorka ale dzialala. jeden wlot, 2 wyloty. tyle ze nie spilowalem wtedy podstawy i byla ona 5mm. jechalem wtedy na pompce 250l/h :lol: i na akwarium ok 40l. na antku 1700+ @ 2GHz 1,7V temp nie przekraczala 41*, ale to bylo przy pompce 250l a ten bloczek na 99% wymaga mocnej pompy aby pokazac skrzydla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2004 BTW- do ilu teraz "zjechałeś" podstawę radiatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Gotowe. Mała galeryjka: Złączki do wypolerowania. Dziś testy szczelności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFAL10 Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Bardzo ładnie ci to wyszlo. Fajny bloczek. I jak z oporami przepływu :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Bardzo ładnie ci to wyszlo. Fajny bloczek. I jak z oporami przepływu :?: Uszelka taka gruba ?? Przez to część wody nad finami wali do wylotu - czyż nie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Opory są- ale minimalne. Po próbach "wodnych" będę wiedział więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Przez to część wody nad finami wali do wylotu - czyż nie ?? Tak, ale najpierw strumień wody "uderza" o żeberka na których się "rozpryskuje" (IMO). Musi być wolna przestrzeń między żeberkami a wlotem- inaczej woda płynęła by tylko przez wolną przestrzeń między nimi- a to spowodowało by WIELGAŚNE opory. Można by zastosować cieńszą uszczelkę- wtedy żeberka muszą być niżej od górnej powierzchni bloku o jakiś 1mm. Wszystko oczywista IMO 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 BTW- do ilu teraz "zjechałeś" podstawę radiatora?w 5.0 2mm, w bloku 6.0 ktory teraz robie tip top tez 2mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rout Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 noo , bloczek 1sza klasa ;) b.ladnie to wyglada , wydajnoscia tez powinno grzeszyc :twisted: OT: ma ktos moze rozstaw otworow do s478? wiem ze kiedys byly ale dawno i w jakims duzym topicu [afaik] :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 http://www2.arnes.si/~mlivak/holes500.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2004 Bloczek okazał się szczelny i nadzwyczaj przepustowy (jestem w szoQ). Tylko w nieznacznym stopniu ogranicza przepływ (pompka mj1000): "stanowisko testowe" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Bloczek okazał się szczelny i nadzwyczaj przepustowy (jestem w szoQ). Tylko w nieznacznym stopniu ogranicza przepływ (pompka mj1000): "stanowisko testowe" mógłbyś mi napisać ile dostajesz litrów na minute na tej pompeczce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 bloczek swietny tak jak i inne produkcje mechlina :) GJ ps. co bedzie nastepne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 mógłbyś mi napisać ile dostajesz litrów na minute na tej pompeczce :) Nie mierzyłem (ale pewnie sporo- małe opory). Teraz nie mam dostępu do bloku- ma go frezer, który ma stwierdzić, czy da się coś podobnego wykonać w jednolitej kostce miedzi. Oczywista liczę się z tym, że ilość żeberek będzie znacznie mniejsza. Jeśli tak- ruszy "produkcja masowa" 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 mógłbyś mi napisać ile dostajesz litrów na minute na tej pompeczce :) Nie mierzyłem (ale pewnie sporo- małe opory). Teraz nie mam dostępu do bloku- ma go frezer, który ma stwierdzić, czy da się coś podobnego wykonać w jednolitej kostce miedzi. Oczywista liczę się z tym, że ilość żeberek będzie znacznie mniejsza. Jeśli tak- ruszy "produkcja masowa" 8) . Na pewno dużo mniejsza ... wątpię żeby frezer zrobił finy grubości ok 0,5mm z przerwą 0,8mm. Frezem tarczowym jest to teoretycznie możliwe - ale trzeba jeszcze wziąć pod uwagę miejsce na wejście i wyjście freza ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Byłbym rad, gdyby dało się zrobić 1mm/1mm ("żeberko"/odstęp). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...