LordRene_PL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Koles robi sobie WC homemade i zamiast nagrzewnicy robi sobie wymiennik z rurek fi 4mm podobny do tego jaki jest w lodowkach. Dlugosc rurek miedzianych to 3m. Co o tym sadzicie? Ok to bedzie czy nie? Chce to jeszcze dwoma wentylami 80 mm. Mysle ze to BABOL a wy? Maly update: na to shroud homemade. No i komp bedzie krecony. BARTEK 2500+ wiec dobra wydajnosc to podstawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Jakby to były rurki 8 mm wewn srednica, zakrecone do okolo 30 cm w gore(czyli jakies 1,5 -2 metra) to by lepiej zdalo egzamin, nawet bez wentyli.Qmpel moj tak ma i jest absolutna cisz, temp. proca kolo 40 stopni(amd 2,1 ghz jakis) Czyli niech se da spokój...jaka pompa bedzie wode przez to przepychac, pozatym kto stosuje srednice mniejsze niz 0,5 cm procz shita z CPC?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 prosze o dalsze NEGATYWNE komentarze:) :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 prosze o dalsze NEGATYWNE komentarze:) :lol: ...a po co? Chcesz się ponabijać z kumpla? Namów go lepiej niech kupi jakąś nagrzewnicę na złomie. Wyjdzie taniej i bardziej wydajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<maXus> Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Moim zdaniem jakies rurki nie zastapia nagrzewnicy, ktos kiedys prezentowal chlodnice z rurek miedzianych 12mm.Taka chlodnicama nieporownywalnie mniejsza powierzchnie oddajaca cieplo, a przy malym przekroju beba powodowac duzy opor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 ...a po co? Chcesz się ponabijać z kumpla? Jak bys zgadl :lol: A tak w ogole to moj brat tez twierdzi ze to jest dobre rozwiazanie i przy budowie swojego WC zamierza uzyc rurek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 pomysl jest dobry ,ale srednica rurek jest za mala jakby dal rurki miedziane fi 10/12 to inna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meehow Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Na pewno nie bedzie tak wydajne jak byle jaka nagrzewnica. Rurki sa po to, zeby woda przez nie przeplywala. Finy oddaja cieplo. Na pewno bedzie to chlodzilo. Tylko, czy wystarczajaca, zeby odprowadzic ilosc ciepla wydzielana przez procesor ? Ja bym kupil nagrzewnice. Szczegolnie jak chcesz chlodzic cos wiecej niz CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 LordRene_PL twój kumpel kuma dobrze tylko że rurki musi połączyć równolegle (im więcej tym lepie ) np 20 (lub 40 - dwa rzedy po 20) rurek rurek odługości 200 mm i tak w sumie otrzyma przekrój równy 40*Pi*d*d/4=502 mm2 jeden przewód zasilający D=10 mm to Pi*D*D/4=78 mm2 stosunek 502/78= ok 6 czyli pr4dkość wody w poszczególnej rurce spadnie 6 krotnie co drastycznie obniży opory przepływu i przyspieszy procesy chłodzenia gdyż woda będzie poddana dłuższemu okresowi oddziaływania powietrza z wentyli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 LordRene_PL twój kumpel kuma dobrze tylko że rurki musi połączyć równolegle (im więcej tym lepie ) np 20 (lub 40 - dwa rzedy po 20) rurek rurek odługości 200 mm i tak w sumie otrzyma przekrój równy 40*Pi*d*d/4=502 mm2 jeden przewód zasilający D=10 mm to Pi*D*D/4=78 mm2 stosunek 502/78= ok 6 czyli pr4dkość wody w poszczególnej rurce spadnie 6 krotnie co drastycznie obniży opory przepływu i przyspieszy procesy chłodzenia gdyż woda będzie poddana dłuższemu okresowi oddziaływania powietrza z wentyli A to mnie zagioles :lol: mozesz to lopatoliogicznie wylozyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan45 Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 sprawdz sam wystaw garnek z ciepłą wodą np 45 stopni na 5 min za okno i zmierz temp wody a teraz ten sam garnek z wodą o temp 45 stopni wystaw za okno na 6 * 5 min = 30 min i pomierz temp wody sam zobaczysz róznice (bardziej łopatologicznie nie potrafie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 aha to teraz kumam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Rurka to jest bardzo dobre rozwiązanie dla ludzi którym zależy na ciszy ? Dla przykładu podam miałem wcześniej tak jak większość ludziów nagrzewnice (od kadeta ale bez wentylatorów – zależy mi na ciszy) miałem średnią temp około 46 stopnie po około 30min pracy kompa na atlonie 2GHz, później miałem rurkę miedzianą długości około 3,5 m i średnią temperaturę 37 stopni Rzecz jasna rurka powinna być połączona szeregowo ( wymusza to maksymalne wykorzystanie powierzchni oddawania ciepła ) średnica rurki tak dobrana jak przekrój w najcieńszym miejscu w układzie WC Wniosek nagrzewnica wymaga bezwzględnie stosowania wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Walisz ściemy jak diabli !! Nigdy w życiu nie uwieżę że pare metrów miedzianej rurki będzie lepsze od nagrzewnicy !! To jest niewykonalne !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 jeszcze do tego jakie opory tworzy ta "chlodnica" z rurek :? cos mi sie nie chce wiezyc w twoje temperatury LIMBAPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Walisz ściemy jak diabli !! Nigdy w życiu nie uwieżę że pare metrów miedzianej rurki będzie lepsze od nagrzewnicy !! To jest niewykonalne !! Proszę sprawdzić – niewielki koszt 3 m rurki i dopiero osądzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troliq Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 niec ktos to zlooka jestem bardzo ciekaw :P szykuje sie do wodnego chlodzonka a tu takie cos :P a juz na kadetta zbieralem :D LIMBAPL -----> daj jakies screeny temp, jakies testy albo cos podobnego please...pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 Proszę sprawdzić – niewielki koszt 3 m rurki i dopiero osądzać Sugerujecie się pozornie dużą powierzchnią oddawania ciepła Przy tradycyjnym WC i małych ciśnieniach wody nie jesteście w stanie wykorzystać 60% możliwości nagrzewnicy nawet stosując wentylatory Nie mam w tym żadnego interesu żeby koloryzować – jest taki wątek na forum to chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami. Teraz mam Celerona 2GHz i nawet nie będę mówił jakie mam temperatury bo i tak nikt nie uwierzy – ale chętnie mogę pokazać osobą które są z okolić Jeleniej Góry na własne oczy jak to wygląda Przepraszam ze: nie mam pudełka po kanapkach nie stosuje nagrzewnicy nie mam bloku który waży ponad 1kg stosuje pompkę za 30zł burze wyklepany stereotyp dobrego WC i mam dobre wyniki LIMBAPL -----> daj jakies screeny temp, jakies testy albo cos podobnego please...pozdro http://www.aqu.q-serwer.net/blokz/zestawwc.php LIMBAPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cvir Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 http://moded-kompz.net/modules.php?set_alb...=view_album.php ...podobne takie 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solostaron Opublikowano 2 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2004 LimbaPL Ty mi lepiej powiedz skšd takš spreżyne wytrzasnałe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 LimbaPL Ty mi lepiej powiedz skąd taką spreżyne wytrzasnałeś :) Chodzi ci chyba o moją „ pseudo chłodniczkę” Po prostu powyginałem twardą rurkę miedzianą niestety wymaga to specjalnego sprzętu bo inaczej rurka ci się załamie LIMBAPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 fajny masz procesor- Procesor : INTEL PENTIUM CELERON 2000 GHZ :) a te rurki moga byc lepsze :] bo znacznie syzbciej stygnał niz chłodnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LIMBAPL Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 a te rurki moga byc lepsze :] bo znacznie syzbciej stygnał niz chłodnica ironizując masz racje Po prostu chłodnica/nagrzewnica ma zbyt gęsto ułożone finy aby wymusić dobry naturalny konwekcyjny obieg powietrza – za to osiągają rewelacyjne rezultaty z wymuszonym obiegiem powietrza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Bloczek Z - cudeńko. Szczególnie pieknie to mocowanie do płyty wygląda. W wydajność wierzę, taka ilość miedzi sama oddaje ciepło, w przeciwieństwie do chłodnicy, przez którą powietrze musi się przeciskać. Chyba sobie coś takiego wyskrobię, tylko mam kompa w biórku, więc nie wiem, jak to bedzie z tym chłodzeniem... wentyl jakiś trza bedzie jednak... I cena porównywalna z marną chłodnicą ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Ładnie to wygląda LIMBAPL, ale byle jaka nagrzewnica będzie lepsza od tych rurek!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troliq Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Po prostu powyginałem twardą rurkę miedzianą niestety wymaga to specjalnego sprzętu bo inaczej rurka ci się załamie LIMBAPL a jakby zamiast wyginania jej kupic juz zagiete na 45 stopni lub 90 te "kolanka" czy jakos tak ??? http://moded-kompz.net/modules.php?set_alb...=view_album.php ...podobne takie takie jak tutaj jest??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gothic Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 tez mam chlodnice z rurki podobnie do LIMBAPL i RED STARA na zbudowanie poszlo 2m rurki - 1m 10/12 i 1m 12/15 oraz sporo kolanek, chlodnica oczywiscie na boku budy, na niej narazie kartonowy szrud (pleksa juz kupiona :D) i dwa 80mm na 5v co do temp. to ide - 41/42, stress - 48/49, nalezy jednak wziac pod uwage ze mam slaba pompke i blok to tez nie nukleon, ale ogolnie mi pasi bo miejsca na tradycyjna chlodnice bym nie mial tak jak kasy na BIE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwaczu Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Ładnie to wygląda LIMBAPL, ale byle jaka nagrzewnica będzie lepsza od tych rurek!!! Jeśli nie chcesz stosować wentylatorów bo zależy ci an ciszy NIE będzie lepsza. W przypadku chłodzenia pasywnego to jest na prawdę dobra konstrukcja. Ma niesamowitą sprawność (rurki daleko od siebie, nie przeszkadzają sobie na wzajem w wymianie ciepła). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 To ja polecam kompromis: Bierzemy 3-4m rurki, ładnie ukłądamy wzdłuż boku, po rurkach nagrzewnica o małych oporach, na niej wentyli, ile chcecie. Jeśli zachce się wam podkręcić na MaXa, to włączacie wentyle i huczycie sobie w kodowanie filmów. Rurka o średnicy ciut większej niż najmniejszy przekrój układu będzie minimalnym oporem, w najgorsyzm razie drugi obieg dla chłodzenia, pierwszy dla odbierania ciepła. Wilk syty, owiec cały, każdy zarobi, kasy się więcej wyda... ECH:!: Dobranoc wszystkim ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powerled Opublikowano 3 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2004 Proszę sprawdzić – niewielki koszt 3 m rurki i dopiero osądzać Mała uwaga - standardowe rurki miedziane (twarde) mają domieszkę fosforu, która mocno pogarsza przewodność cieplną (która i tak mimo wszystko jest nienajgorsza). Jednakże do wszelkich eksperymentów polecam miedź miękką - ma lepszą przewodność i tym samym rezultaty powinny być lepsze. Ostatnio byłem np. w OBI i mają oba rurki zarówno z miedzi twardej jak i miękkiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...