Ryba_8 Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 Chcemy. Ja właśnie dostałem free 2,5m rurki 16mm, jak skończę egzaminy i inne dodatki specjalne, to wezmę sieza kompa. Teraz chodzi 24/7 i wieczorami trzeba izolować pokój. Hałas wentyli utrudnia oglądanie filmów. A. Planuję taki mały test. Przy jakiej temperaturze wody wydajność niewentylowanej rury miedzianej jest identyczna z wydajnością niewentylowanej kadetówki. Mam juz prawie wszystko, jeszcze tylko pompka się robi. Ale to już inna historia;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 17 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2004 No wiec sie sprezylem i opisuje ... Najpierw rysunek pogladowy: Materialy: 1. 2 kawalki rurki miedzianej 15 mm (zewnatrz) - 1mm scianki (zwykle od CO) 2. 4,4 metra rurki miedzianej 5 mm (zew) - 0,5 mm scianka (do dostania w hurtowni metali niezelaznych - tam gdzie miedz na bloki :) ) 3. 2 koreczki (tez od CO) na zakonczenie grubszych rurek ... 4. cyna, jakis palnik (badz kuchenka gazowa) LUB Poxilina ... 5. czas, papier scierny ... i checi :P No wiec jak widac cala chlodnica to polaczone rownolegle cienkie rurki miedziane (wygiete z powodow technicznych, prosciej sie sklada, i nie musza byc idealnie rowne ). Ja mam 16 odcinkow ... tak sobie wyliczylem liczac przekroje, ze woda bedzie plynac wolniej niz w wezu 12/16 i, ze nie bedzie ograniczac przeplywu. No wiec troszke szcegolow technicznych ... W kazdej z 2 grubszych rurek wiercimy otwory co kawalek w jednej lini. Bierzemy koreczki, ktore zalozymy na koniec rurki a nastepnie zalutujemy (mamy otrzymac 2 rurki, kazda zamknieta z jednej strony i posiadajaca X dziur na rurki cienkie ... przy czym X nalezy sobie dobrac ... ja mam 16 rurek i wiercilem co centymetr, wiec szerokosc to cos kolo 20 cm) Jak juz mamy 2 podstawy musimy do nich przymocowac cienkie rurki miedziane ... i tu na poczatku chcialem lutowac po kilka rurek, ale sie nie dalo, bo jak prezylutowalem 3 to lutujac nastepne wypadaly poprzednie :/ Jakas lipa ... wiec po dluzszych staraniach doprowadzilem to za pomoca cyny i kuchenki gazowej (zrobilem drewniany stelaz co by to sie trzymalo) do jako takiego trzymania sie kupy ... ale nadal szczelne nie bylo. Lutowac stwierdzilem ze nie potrzafie wiec 2 dni myslenia i olsnienie ... klej lub... Poxilina :D No wiec poszedlem kupic ten cudowny srodek i powzmacnialem lutowanie poxilina. Dziala i nie przecieka a chodzi od 2 dni non-stop prawie :) Staralem sie jakos to opisac, ale talentu nie mam ... nie mam rowniez aparatu wiec fotek nie bedzie raczej (ale sie staram skolowac cosik :) ) Jak by kogos interesowalo ... to moge po prostu lepszy rysunek zrobic :) Milej zabawy ... moze ktos skorzysta. (ale dlugie wyszlo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 18 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2004 Skorzysta na pewno. Ale ja mam taki project: Rurki 16, cztery równolegle, połaczenie również 16. Wszystko kolankami, bo próbowałem powyższą metodą, ale wiertło do miedzi nie dało rady i otwory zamiast 1cm średnicy miały 1)nierówne krawędzie; 2) bardzo różne srednice, ale zawsze większe od 12mm. Miałą być rurka 1" i rurki poprzeczne 1cm ze spręzynką w środku (dla mieszania wody). Sprężynka zostanie wykorzystana w obecnym projekcie. Kolanka zamierzam kleić moim ulubionym sposobem: Żywica epoksydowa;) Albo klej dwuskładnikowy do miedzi, kwestia ino darmowości onego;) Pompka posunęła się o krok dalej, zmiana projektu wirnika;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Albo klej dwuskładnikowy do miedzi, kwestia ino darmowości onegoCo to jest za klej :?: :?: jak sie nazywa - jak trzyma - gdzie można kupic - ile kosztuje :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 nie wiem, mój kumpel pracuje w firmie, która robi instalacje wodno-kanalizacyjne w nowych budynkach. Ostatnio robił centrum handlowe w Wawie i mówił, ze coś mu zostało, tylko musi sprawdzić, czy nie bedzie jeszcze potrzebne. Bo oni też by default lutują. A ten klej to specjalne życzenie klienta;) Jeśli go dostanę, to napisze co to za cudo. A jeśli nie, to Epidian5+Z-1 i jakiś wypełniacz, pewnie szkło;) Podobno jest mocniejsze od cyny, ale słabiej ciepło przewodzi. I nie da się rozłączyć przez rozlutowanie. I podobno się samouszczelnia w kontakcie z wodą lekko puchnie spoina, więc małe nieszczelności są usuwane przez wlanie wody. Ale to podobno, nie widziałem na własne oczęta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Ha ... zdobylem aparat cyfrowy i moge pokazac jak to wyglada: http://mis.piwko.pl/chlodnica2.jpg http://mis.piwko.pl/chlodnica1.jpg A i co do jakosci ... mam ten aprat nie mam wlasciciela, niepotrafie sie nim poslugiwac wiec sa jakie sa ... a jutro oddaje wiec raczej sie duzo nie naucze :/ Ale glowna mysl widac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziungwaj Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 misiek-cos zdjecia nie działaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Saknis_ Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 Spróbuj usunąć http:// i powinny działać... :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba_8 Opublikowano 19 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2004 W sumie cacy, ale na pewno zyskałbyć 0,5*C-2*C gdybyś zrobił wlot po przeciwnej stronie niz wylot. Hihihi;) Ja chyba wolę konstrukcje w stylu początku tematu, bo jakoś ładniej się prezentują. Gdybyś zamontował kolanka na końcach i wsadził to na bok obudowy, o by to lepiej wyglądało. I jeszcze wypoleruj rurki. Ale górki poxilinowe;) Hihihi ładnie to wygląda! [nie obraź się tylko, na prawdę mi się podoba. Jest sprawne i efektywne oraz tanie, proste i ciche] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 20 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2004 W sumie cacy, ale na pewno zyskałbyć 0,5*C-2*C gdybyś zrobił wlot po przeciwnej stronie niz wylot. Hihihi;) Ja chyba wolę konstrukcje w stylu początku tematu, bo jakoś ładniej się prezentują. Gdybyś zamontował kolanka na końcach i wsadził to na bok obudowy, o by to lepiej wyglądało. I jeszcze wypoleruj rurki. Ale górki poxilinowe;) Hihihi ładnie to wygląda! [nie obraź się tylko, na prawdę mi się podoba. Jest sprawne i efektywne oraz tanie, proste i ciche] Co do obudowy ... nieposiadam chwilowo :) wszystko na biurku lezy ... mis.piwko.pl/komp1.jpg << fotki pogladowe na kompa bez obudowy :D mis.piwko.pl/komp2.jpg << i przy okazji mozna podziwiac bloczek wyciachany dremelem przezemnie :) Co do wlotow ... myslalem ale w pierwotnej wersji mialo to zupelnie inaczej wygladac > byc plaskie ... a teraz najprawdopodobniej takie zostanie juz ... mysle nad nastepna (ladniejsza optycznie) wersja :D Co do polerowania itd ... bedzie malowane na czarno tylko ze potrzebowalem chlodnicy na gwalt bo nie moglem uzywac kompa dluzej niz kilka godzin (temperatura i parowanie wody bez chodnicy :/ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 21 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2004 Zuważyliście jaki ostatnio wysyp "cudów z rurek miedzianych" na allegro - komuś jednak nie działa to tak jak by chciał??? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...