Skocz do zawartości
Oort

Czym ciac plexiglass???

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Slyszalem, ze material ten jest dosyc delikatny, tj. moze sie kruszyc i pekac przy cieciu i ze do jego obrobki stosuje sie specjalne maszyny, ktore miejsce ciecia schladzaja woda, czy cos w tym stylu. Czy w takim razie jest mozliwosc zrobienia tego w warunkach domowych? :? Mam pewnie jakas pilke do metalu, ale mam tez taka elektryczna. Da sie tym cos zdzialac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne ze mozna ciac ja w domu :)

Proste krawedzie daje sie nawet "lamac" jak szklo, tzn "wyskrobujesz" ryse i lamiesz ja na jakiejs rownej krawedzi.

Mozna i brzeszczotem do metalu, tylko dosc wolno bo sie grzeje i klei do zabkow, poza tym lubi odpryskiwac.

Lepiej uciac z zapasem i potem doszlifowac.

Mozna i Dremelem, ale ...................... :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uf, no to nie jest zle :) W sumie to dobry piomysl zeby uciac tak, zeby potem doszlifowac. Teraz szukam gdzies plexi o sensownym rozmiarze, bo poki co znalazlem format 2 na 3 m, a to dla mnie o wiele za duzo. Mi wystarczy mniej niz metr kwadratowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ciolem ...  podgrzewanym elektrycznie drutem

IMHO to jest najlepszy sposob nic sie nie kruszy, nie odpryskuje (tylko troche smierdzi) :o - do tego najlepiej kupic specjalny drut (oporowy czy jak go tam zwa) - tez kiedys cos takiego robilem, tylko gdzies mi sie zawieruszyl ten drucik - aha wjalem go ze zgrzewarki do folii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze wycinarka to takie cos, w co sie wklada takie male pilki i sie tym tnie. Troche mnie dziwi, ze to nie rozszapuje tego plexi, ale chyba trzeba bedzie sprobowac. Zdaje sie, ze mam cos Black&Decker :) Moze trzeba jakis dobre ostrze zapodac do ciecia plexi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z mojego doświadczenia przy cięciu szkła organicznego ( tak to się nazywa po polsku) wynika że najlepiej do wyrzynarki zastosować brzeszczoty do cięcia drewna( oczywiście przy 5mm gr. plexi). Ona sama musi być trzymana w poziomie( czasem nie zaginać przy cięciu!) a maszyna nie powinna podskakiwać ( mocno docisnąć). Przy plexi <4mm dobrze sprawuje się brzeszczot do metalu. Można też ciąć piłką do metalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze wycinarka to takie cos, w co sie wklada takie male pilki i sie tym tnie. Troche mnie dziwi, ze to nie rozszapuje tego plexi, ale chyba trzeba bedzie sprobowac. Zdaje sie, ze mam cos Black&Decker :) Moze trzeba jakis dobre ostrze zapodac do ciecia plexi?

mozesz wrzucic brzeszczot do ciecia drewna ale z gestymi i dosc drobnymi zabkami albo brzeszczot do ciecia metalu wtesy masz bardzo gladziutkie krawedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwykle ostrze, nie musisz kombinowac i innymi.sobrze tnie do drewna i metalu ale musisz dobzre przeciskac do plexi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff, dzieki wszystkim :) znalazlem za okolo 70 zeta/m2, ale chyba bede mniej potrzebowal. teraz jeszcze jedno pytanie. Czym w takim razie kleic ten plexiglass??? Chyba nie kropelka czy superglue? Najlepiej, zeby to nie bylo nic specjalnie drogiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kropelka, superglue odpadaja - musialbys idealnie dopasowac, a to jest dosyc ciezkie. Poxipol też odpada - przyczepność jest kiepska. Ja kleiłem moją obudowę przeźroczystym klejem o nazwie "tytan" 1,80zł za tubkę, zeszły mi dwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tytan... ok zapamietam :) ...

co Tobie da sama nazwa - Tytan to seria produktow: Silikon uniwersalny, Silikon sanitarny, klej montazowy na bazie akrylu, klej montazowy wodny (bezrozpuszczalnikowy),... itd

szukaj klejow na bazie rozpuszczlnikow, ktore beda wchodzily w reakcje z klejonym tworzywem sztucznym (pleksi) - czyli troszke je nadtopia, wtedy polaczenie bedzie trwlasze :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o klejenie plexi, to znam tylko jedną substancję, która ją rozpuszcza. to jest chloroform - kiedyś używany w szpitalach do usypiania :mrgreen: . mój znajomy miał kiedyś dostęp do takiego cacka, więc klasyczny klej do plexi robiło się rozpuszczając kilka drobnych kawałków plexi w chloroformie. trzymało toto nieźle, a przy okazji połączenia były przeźroczyste.

Pozdrawiam

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc :) A jesli chodzi o kompa, to sprzet bedzie prawdopodobnie nastepujacy: Asus a7v266-c, axp 1600+/1700+, 256 ddrow, radek9000 sapphira raczej i barakuda 40. No a obudowe do tego chce zrobic mozliwie najmniejsza, wiec zasilacz bedzie na zewnatrz (tu bede musial przedluzyc jakos kable), cdrom pionowo obok kart pci/agp i wtedy komputer mialby mniej wiecej takie wymiary: 31x30x17. Wczesniej chcialem robic jeszcze mniejszy, ale nie znalazlem praktycznie zadnej plyty mikro atx pod athlona :/ Do obudowy biala (power) i niebieska (hdd) diodka, jakis przycisk power i komputer gotowy. W sumie, to chyba bym jeszcze usunal przedni panel (rowniez ten od tacki) z cedek i zrobil je z plexi. Idac dalej mozna jeszcze usunac obudowe z napedu :) Zobaczymy. Mam nadzieje, ze zaczne dzialac w najblizszych dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o klejenie plexi, to znam tylko jedną substancję, która ją rozpuszcza. to jest chloroform - kiedyś używany w szpitalach do usypiania :mrgreen: . mój znajomy miał kiedyś dostęp do takiego cacka, więc klasyczny klej do plexi robiło się rozpuszczając kilka drobnych kawałków plexi w chloroformie. trzymało toto nieźle, a przy okazji połączenia były przeźroczyste.

Pozdrawiam

M.

No wiec ja znam druga substancja ktora rozpuszcza plexi : kwas octowy stezenie nie takie jak polpularny, jadalny ocet, minimum 60%

Moze i smierdzacy conieco ten sposob, ale klei znakomicie, topi plexi i zostawia przezroczysta spoine.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...