Skocz do zawartości
punek

DDRAM a opuźnienie

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem kiedyś na prawdopodobnie tomshardware że "pamięci DDR pc2100 z opóźnieinem CL2.0 są tak samo wydajne jak dużo droższe pc2700 CL2.5" Obdzwoniłem pare sklepoof w WAWIE ale nigdzie nie mieli DDRów CL2.0 A jak zadzwoniłem do PTRa to koleś powiedział że jedzie na Kingstonach 2.5 ale w biosie zmienił na 2.0 i wszycho dobrze jest. Czy tak wogule można. Po co są DDR 2.0 (o ile są) jak ich wogule dostac nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, że można. Ja ma dwie kostki Elixir 256MB PC2100 CL2,5 i działają na najbardziej wyśrubowanych parametrach na FSB 155MHz. Musisz sam spróbować czy Twoje pamięci dadzą radę działać na CL 2, ale przy FSB133MHz jest na to duża szansa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że MARKOWE pamięci PC2700 CL 2,5 chodzą bez problemu na CL2. Sam mam Samsungi 2700 które (wg. SPD) mają przy 333MHz CL 2,5 ale bez problemu chodzą na CL 2. Wogóle to jestem z tych pamiątek zadowolony bo na 333 MHz (tzn. 133+33MHz DDR) pracują na najbardziej agresywnych timingach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje stare kingstonki pc 2100 trykaly na pc2700 cl.2

niestety pomimo radiatorow i innych badziewi juz nie trykaja

teraz mam 128mb pc2700 cl.2,5 samunga i spoko trzymaja cl.2

roznica miedzy cl.2 a cl.2,5 jest zauwazalna w 3dmarkcie i w

sandrze, wcale nie jest mala :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wcisneli pamiątki Nanya to mi nie wróży dobrze.

nanya to dobre pamięci Kingston robi na Nanyach a to juz coś znaczy

Warto dodać że są też pamięci firmoane przez nanya i z tego co wiem chodzą trochę lepiej (ogólnie) niż kingstony na nanyach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem kiedyś na prawdopodobnie tomshardware że "pamięci DDR pc2100 z opóźnieinem CL2.0 są tak samo wydajne jak dużo droższe pc2700 CL2.5"

sprawdzalem to u siebie: pc2100 z obnizonymi opoznieniami jest duzo wydajniejsze od pc2100@pc2700 z domyslnymi (czyt. wysokimi) opoznieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...