Skocz do zawartości
mIles

GF4 MX440 Problem z wentylatorem

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

staralem sie doszukac podobnych tematow na forum ale niestety nic nie znalazlem. moj problem polega na glosnej pracy wentylatora na karcie graficznej [gf4 mx440] (raz juz dawalem karte do serwisu na przeczyszczenie i konserwacje ... starczylo to na jakies 6 miesiecy).

chcialbym sie dowiedziec co moge zrobic z tym wentylatorem :

- wyczyscic go ? (co i jak)

- wstawic cos innego ?

- odlaczyc ? 8O (akt desperacji 8) )

z gory wielkie dzieki za pomoc! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie tostane witrak pasujacy do gf4 ? ..

myslalem jeszcze nad tym (albo czyms podobnym)

h^^p://www.cooling.pl/product_info.php?cPath=21_29&products_id=202

ale nie wiem czy oplaca mi sie wydawac tyle kasy bo za 229zl mam GeForce FX5200 Creative 64MB DDR, TV .. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdejmij wiatraczek, wez go na warsztat ;) strona z nalepka do siebie, oderwij nalepke. Zbaczysz taka zaslepke, wyjmij ja. Teraz masz dwa sposoby:

1. Wkrop 2, 3 krople wazeliny technicznej (taki plyn postaci oleistej) zamknij zaslepke, pokrec troche wiatraczkiem, podlacz spowrotem - starcza na 2 miesiace spokojnie.

2. Wiecej zabawy :) Zdejmij takie badziewie (nie wiem jak to sie nazywa) ale trzyma trzon (korpus?) wiatraczka (dosc ciezko czasami sie zdejmuje), nastepnie powinna byc taka malutka gumowa uszczelka, tez ja zdejmij. Wysun 'zespol smigiel' ;). Wyczysc wszystko dokladnie, najlepiej najpierw co sie da twardym pedzelkiem. Jak zobaczysz ze nie ma juz zadnego syfu, wez znowu wazeline techniczna (nie polecam uzywac typowego smaru, bardziej substancje plynna) dokladnie (ale nie tak zeby sie lalo) nasmaruj nia trzonek wiatraczka, wpusc z 2 krople w stojan (chyba ;) tam gdziej wkladasz trzonek wiatraka) i zloz calosc spowrotem. Mozesz na jakis czas odwrocic wiatraczek dziura w dol, tak aby ew. zbyt duza ilosc wazelinki wyplynela. Zloz wszystko. That's all. Tym sposobem moj wentylator od PIII 550 chodzil 4,5 roku :D

Cya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowałem robic tak jak poleca esh0,ale nie mogłem go rozebrać, ciezko bylo, baelm sie ze cos połamię. Kup Zalmana NB47-J i po sprawie, ja mam takiego i zupełnie wystarcza, jakbyś chcial podkrecac, to zaloz wentyl jakiegos 486 i bedzie git!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem kiedys radka 9000pro, troche go podkrecalem a chlodzenie jakie mialem to ten wspanialy zalamnik http://www.cooling.pl/product_info.php?man...&products_id=52 :) Zadnych zwisek, radiatorek cieply, czasem mocniej cieply ale wsyztsko ok, ewentualnie jest wersja wyzsza o 15mm ale zajmuje chyab jeszcze jeden slot pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oplaca sie AC Silencer na GF3Ti200?

nie o ile nie podkrecasz :P

poczytaj to

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=43933&highlight=

potem to

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=45141&highlight=

a potem poogladaj to

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=17566&highlight=

za okolo 20-30 zl (+ troche wysilku) mozna miec bezglosne chlodzenie GF3 Ti200 - jak tak mam prawie rok na Gainwardzie ktory ma fabrycznie ustawione wyzsze napiecia i jest OK przy taktowaniu core@200MHz/RAM@450MHz

:!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probowałem robic tak jak poleca esh0,ale nie mogłem go rozebrać, ciezko bylo, baelm sie ze cos połamię

Eee no :) trzeba miec w miare odpowiedni sprzet i troche fantazji.

Sprobuj na jakims starym, w razie czego jak zepsujesz zadna strata. A doswiadczenie bedzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój komp robi się czarny po 30 min grania. Czymyślicie że to może wina mojego geforce 4 mx 440? Tam gdzie jest jest bardzo ciepło i temperatura wynosi tam 44 stopnie celcsujsza.Czy założenie wiatgraka cos mi pomoże.

Ps.Po restarcie kompa po zawieszeniu wszystkie tekstury skaczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój komp robi się czarny po 30 min grania. Czymyślicie że to może wina mojego geforce 4 mx 440? Tam gdzie jest jest bardzo ciepło i temperatura wynosi tam 44 stopnie celcsujsza.Czy założenie wiatgraka cos mi pomoże.

Ps.Po restarcie kompa po zawieszeniu wszystkie tekstury skaczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi