Skocz do zawartości
Pabloo

Gdzie się podziały................................

Rekomendowane odpowiedzi

Strzałeczka :arrow:

mam pytanko mianowicie czy istnieje jakiś fajny systemik operacyjny poza linuxem oczywiście który jest FAJNY i mozna go pobrać gdzieś z NETA (legalnie lub nie :)) poprosze o linki ............................................

Pabloo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeOS - w stanie agonalnym

OS/2 - w stanie po agonalnym ;)

ReactOS - jeszcze nic nie dziala ;)

GNU Hurd - dziala jeszcze mniej ;)

z rodziny BSD:

FreeBSD - stabilny, uzywalny, sensowny, z dzialajacymi multimediami

NetBSD

OpenBSD

Darwin (core MacOS X)

wszelkie mutacje DOSa (OpenDOS, jakies ruskie etc)

Solaris

W sumie uzywalne na x86 i z jakas baza softwareowa:

- Linux

- FBSD

- OS/2 jak ktos Lotusa kocha ;)

Reszta nie ma sobie co zawracac glowy. Po kij soft na ktorym siec nie dziala, dzwiek nie dziala, grafika 2D bez akceleracji ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ReactOS - jeszcze nic nie dziala ;)

Ale juz się uruchamia :D

Jest jeszcze BeOS w wersji> BeOS Max Edition. Jest w nim troche więcej oprogramowania niz w zwykłej wersji. Jak instalowałem w zeszłym roku to nawet działała sieć i jakaś mozilla tam była.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]- OS/2 jak ktos Lotusa kocha ;)[...]

dyć to nie lotusa a IBM'a :wink:

Tylko ze lotus jako filia IBMa byl w sumie jedyna firma ktora robila jakis sensowny software pod OS/2 w tym jakis pakiet a la Office czyli AmiPro, Lotus 1-2-3 etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze ten cudowny emulator win 3.1 pod os/2 ;] Miodzio ;]

Pozwalajacy na uruchomienie oryginalnego sapera i pasjansa bez ktorych zadne biuro nie moglo by poprawnie funkcjonowac w polowie lat 90tych ;)
Nie wiem o co Ci chodzi. Akurat do emulatora Win w OS/2 nie można się przyczepić. Miałem swego czasu Warpa 4 i chodziło wszystko z windowsa 3.x łącznie z Wordem 6 i Excelem 5. A emulacja była lepsza niż w win95 - W win95 wszystkie programy win16 chodziły na wspólnej maszynie wirtualnej, OS/2 można było skonfigurować tak, że każdy program win16 chodził na własnej maszynie wirtualnej, a DDE czy OLE i tak działało. I taki Word czy Excel szybciej chodził pod OS/2 niż pod Windows na tym samym sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi