Skocz do zawartości
DarthMirek

Wydajne chłodzenie karty graficznej

Rekomendowane odpowiedzi

W*E*L*C*O*M*E

Thermaltake Giant III eXtreme

Co sądzicie o tych produktach? Są to w tej chwili dwa ,prawie najlepsze, (bo mnie zrównają z błotem fani silencera :wink: ) chłodzenia na grafikę.

Które jest wydajniejsze?

Nie wiadomo pod jakie płyty główne wchodzi GIANT III i to mnie dobija ,że na oficjalnej stronie nie ma o tym żadnych informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś dużo osób kupuje zalmana który jest prawie w takiej samej cenie....

Nie wiecie czy giant będzie pasował pod Abita IC-7?

Fabrycznie miałem zamontowane jakieś większe chłodzenie na chipset niż to które jest zawsze na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabrycznie miałem zamontowane jakieś większe chłodzenie na chipset niż to które jest zawsze na zdjęciach.

Miałem ten sam problem. Na mojej płycie IC7 mam tego innego coolera, którym piszesz. Ja kupiłem zalmana zm80d-hp i niestety musiałem wymienić standardowy cooler na węższy, bo zalman by się nie zmieścił, więc ten giant 3 chyba tez nie wejdzie bez modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem. Na mojej płycie IC7 mam tego innego coolera, którym piszesz. Ja kupiłem zalmana zm80d-hp i niestety musiałem wymienić standardowy cooler na węższy, bo zalman by się nie zmieścił, więc ten giant 3 chyba tez nie wejdzie bez modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze, u mnie na płycie nie ma tych otworóe żeby zamocować ten radiator tylko są jeskieś 4 zaczepy :(

Dowiedziałem się ,że są 3 wersje wentylatorów na IC-7!

Ja mam ten z IC-7 MAX 3. Jutro jadę do sklepu i kupuję gianta więc jeśli będzie problem z umiejscowieniem go przez chłodzenie chipsetu to mam zonka :(

Liczę na dobre rady co mam zrobić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasywny zalman na chipset może sobie nie poradzić z temperaturką. Ja kupiłem Thermalteka Tiger 1 - pasuje idealnie na te cztery zaczepy i jest bardzo wąski. Jego wiatraczek do najcichszych nie należy, ale podpiełem go do mojego areogeta na 2000RPM i w zupełnośi to wysarcza (temp. chipsetu 33C).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Giant wydaje się wydajnieszą (i droższą 40zł) konstrukcją od Zalmana. W komplecie również 8 radiatorków, więc wydaje się łakomym kąskiem. Mnie jednak odstraszają te dwa gwizdki, i nie wiadomo czy będzie pasował na wszytkie grafy. Ale jak to komuś nie przeszkadza (no i ma fundusze) to jest to chyba lepsze rozwiązanie niż zalman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam starszego Zalmana (ZM80C-HP + wichura) i dość słabą grafę - obecnie nie kręcone Ti4200 (we własnym zakresie radiatory na RAM). Niestety, to NIE DZIAŁA! Po jakimś czasie intensywnego giercowania pojawiają się dziwne artefakty na ekranie :-( Problem ten nie występuje na firmowym wiatraczku, którego jedyną wadą jest poziom hałasu (porównywalny z Ursus C-330). Być może coś jest nie tak w mojej konfiguracji (wątpię - wysmarowane pastą po uszy i radiator faktycznie jest gorący z obu stron, odprowadzanie ciepła z obudowy całkiem efektywne), albo po prostu ten cały Zalman to wielka lipa :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odszczekuję złe słowa na Zalmana :oops: To moja bywsza karta (Creative Ti4200) była jakaś lewa (grzała jak mikrofala). Teraz mam Radka 9800Pro i Zalman chłodzi go na kostkę lodu :D . Ponieważ mam wiatrak, to go przyczepiłem, ale może full passive też wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi