Skocz do zawartości
littleuser

postawic siec...

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

jakis czas temu postawilem sobie w domu siec - bodaj najprostrza z mozliwych - dwa kompy polaczone crosowana skretka, wszystko dziala ladnie i pieknie, ale.. no wlasnie dziala tylko na tych kompach, jakis czas temu pojawil sie trzeci - to laptop wiec pomyslalem ze nie ma sensu powiekszac sieci - wystarczy zwykle przekladanie kabla (z jednego z kompow i tak prawie nie korzystam) - jednak po podlaczeniu kabla do laptopa na desktopie mam informacje ze kabel sieciowy jest odlaczony, w laptopie wogole nic sie nie dzieje - bez znaczenia jest dla niego czy kabel podlaczam czy nie, karta w laptopie jest ok, bo w pracy dziala bez problemow (tam jest pozadna, duza siec wiec kable sa oczywiscie niecrosowane - moze to jest klopot?) napewno nie jest to wina zlej konfiguracji - bo nawet gdyby laptop wogole nie byl skonfigurowany to nie powinien krzyczec ze kabel jest niepodlaczony :|

siec potrzebna mi w zasadzie tylko do korzystania z neta - wiec pewnym rozwiazaniem byloby kupno routera... tylko po co wydawac 300zl skoro "powinno dzialac"? :)

jakies pomysly? sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ta sieciówka w laptopie jest kiepska ?? Ma słabszy sygnał i nie bardzo chce działać na scrosowanej skrętce. W pracy zapewne są huby które wzmacniają sygnał i chodzi ok a tutaj może masz za długi kabel i za słabą sieciówke w laptopie. Spróbuj ustawić karty na 10mbs na pierwszym i drugim kompie w ustawieniach karty... powinno pomóc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ta sieciówka w laptopie jest kiepska ?? Ma słabszy sygnał i nie bardzo chce działać na scrosowanej skrętce. W pracy zapewne są huby które wzmacniają sygnał i chodzi ok a tutaj może masz za długi kabel i za słabą sieciówke w laptopie. Spróbuj ustawić karty na 10mbs na pierwszym i drugim kompie w ustawieniach karty... powinno pomóc

kabel ma jakies 5m, a po stronie desktopa probowalem juz dwoch kart - jednak 10/100, drugiej 10, caly czas to samo :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jednak może winna jest karta w laptopie ? Skoro 2 desktopy chodzą... Albo końcówka nie łączy ??

Jednak raczej wina karty w laptopie lub jakieś konflikty są między tymi kartami.

Spróbuj zamienić kabel stronami może to pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koncowka raczej jest ok, bo jak kupilem nowy kabel to nic nie pomoglo :|

pewnie masz i racje, tyle ze to mi nic nie daje bo w serwisie upieraja sie ze karta jest ok.. pewnie nawet im sie nie chcialo sprawdzac na skretce

..chociarz przychodzi mi do glowy jeszcze jedna rzecz - jak kupowalem drugi kabel facet zapytal mnie jak crosowac - odpowiedzialem, ze jak zwykle - przecierz to zadna filozofia, ale on sie uparl ze sa przynjmniej dwa sposoby krosowania... tyle ze znal tylko jeden - ten ktory i ja znam - poszukiwanie na googlach nic nie dalo, wiec moze ktos z was slyszal o jakims nietypowym sposobie krosowania? co prawda sam podchodze do tego sceptycznie, ale innych pomyslow juz nie mam :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem kiedyś podobne problemy(lecz z nie krosowanym kablem). Mam router i dwa kompy. Między pierwszym kompem i routerem wszystko bylo ok. A między drugim kompem ( czyli moim ) nie bylo sygnalu. Boże ile ja się z tym namęczyłem. Byłem juz u kresu szalenstwa... ale udało się.. Jak się okazało.. Układ kolorow we wtyczce był najważniejszy. A wiem, ze jeśli się krosuje kabel to tez jest bardzo ważne. Bo jeśli chodzi o budowe skrętki to dwie żyły są ekranami dla pozostaych. Jeśli zmienisz kolejność kolorów (oczywiście po dwoch stronach :) )ekran staje się wtedy kablem z sygnalem i na odwrót.. Postaram się znaleźć wygląd tego kabla. ... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza końcówka :

biało-pomarańczowy

pomarańczowy

biało-zielony

niebieski

biało-niebieski

zielony

biało-brązowy

brązowy

Druga końcówka :

bialo-zielony

zielony

bialo-pomaranczowy

niebieski

bialo-niebieski

pomaranczowy

bialo-brązowy

brązowy

powinno być dobrze :

a tu jeszcze dla nieskrosowanego kabla

Końcówka 1 - Biało-zielony - transmisja -

Końcówka 2 - Zielony - transmisja +

Końcówka 3 - Biało-pomarańczowy - odbiór -

Końcówka 4 - Niebieski - nie używany

Końcówka 5 - Biało-niebieski - nie używany

Końcówka 6 - Pomarańczowy - odbiór +

Końcówka 7 - Biało-brązowy - nie używany

Końcówka 8 - Brązowy - nie używany

i oczywiscie kabelek :)

]http://www.lanrulez.3d.pl/sieci/skretka.html[/img]

a tu masz duuuużo informacji :

http://proxy.sim.com.pl/Opis_Sieci/3ethernet.htm#3.8

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..chociarz przychodzi mi do glowy jeszcze jedna rzecz - jak kupowalem drugi kabel facet zapytal mnie jak crosowac - odpowiedzialem, ze jak zwykle - przecierz to zadna filozofia, ale on sie uparl ze sa przynjmniej dwa sposoby krosowania...

zgadza sie, sa dwa standardy T-568A i T-568B, ten bardziej popularny to T-568B (i ten wlasnie zostal tu podany). oba sa dobre, roznia sie tylko rozlozeniem par, natomiast kolejnosc przewodwo sygnalowych jest wciaz taka sama w obu (w wersji A para zielona zamienia sie kolejnoscia z para pomaranczowa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolory możesz wybrać jakie chcesz... ważne aby kabelki były ułożone według schematu:

1-3

2-6

3-1

6-2

W pierwszej kostce kabel na miejscu 1 powinien znajdować się w drugiej kostce na miejscu 3, w pierwszej z miejsca 2 wpinamy do drugiej na miejsce 6 itd...

Jak widać są potrzebne tylko 4 kabelki reszte odcinamy i wogóle nie wpinamy do kostki bo jest to nie potrzebne :D Ja mam tak zrobione skrętki i ładnie hula na 3 kompach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne bo specjalnie wybierałem jakie chce kabelki i na zintegrowanych sieciówach nie mam problemu...

Zresztą oskrób kabelek i sprawdź wszystkie są identyczne więc każdy przewodzi tak samo

taaaa. oczywisice ze te zyly sa takie same. ale moze zastanawiales sie dlaczego sa skrecone tak a nie inaczej ? po co sobie w fabryce ten trud zadawali - przeciez jak nie ma roznicy to po cholere skrecac te zyly ??

jakbys sie pobawil porzadnym sprzetem do sprawdzania kabli (fluke na przyklad) to bys takich bajek nie uskutecznial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko nie chce tutaj się sprzeczać :). Poprostu dziwnym trafem u mnie chodzi cały czas ok i wyciągam maxymalne transfery bez problemu.

Może i udaje mi się poprostu. Wiem że najlepiej układać kable według kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno ze kolory są ważne!! Jak mowielem 2 żyły są ekranami dla pozostalych i tak powinno pozostać. A u ciebie dziala bo na małych odległościach i przy duzym wzmocnieniu dało rade. Powtarzam KOLORY SĄ WAŻNE. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi