Skocz do zawartości
grzesiekf

jak naprawić lilo ???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam na jednej partycji linuxa i windowsa, zepsół mi się windows i chcę zrobić format c:, czy jak zrobie format to usunie się z dysku linux? jeśli nawet nie to czy będzie wszystko ok puźniej po zainstalowaniu windowsa na tej partycji?? co z rozruchem?? uruchomi się lilo ??

---------------------------------------------------------------

update: zainstalowałem windowsa ale nie mam lilo co mam zrobić żeby go wgrać i żebym mógł wybierać pomiędzy windowsem a linuxem ??

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, odpalić linuksa i uwalić wszystkie pliki i katalogi związane z windą.

A na przyszłość albo wywal windę całkiem albo daj linuksowi własną partycję, coby się nie musiał z tym syfem gnieść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG...

Nie mozesz miec linuxa na tej samej partycji co windows (pomijajac moze rozwiazania typu UMSDOS, ale sadzac po poziomie pytania watpie w to abys cos takiego mial). A skoro nie mozesz to mozesz sobie do woli formatowac C: i nic sie z linuxem nie stanie. Po instalacji wszechwiedzacy windows nadpisze Ci bootsector, wiec lilo szlag trafi i bedziesz musial je zainstalowac jeszcze raz (np. startujac z plytki linuxa)

--update:

sgj, poprawione :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG...

Po instalacji wszechwiedzacy windows nadpisze Ci bootsector, wiec lilo szlag trafi i bedziesz musial je zainstalowac jeszcze raz (np. startujac z plytki linuxa)

ok naraszcie znalazłem czas na zainstalowanie windowsa :) no i teraz jeszcze pozostaje właśnie zrobić coś zeby kochane lilo się uruchomiło. Próbowałem tak:

włożyłem płytkę inst. linuxa, uruchomiłem z niej instalatora (mdk 9.2) i tam wcisnąłem coś tam for more options i wpisałem napraw i ENTER i puźniej żeby naprawił mi lilo ale on na to że nie jest zesputy. Co kurde mam tereaz zrobić bo nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lilo -U 

a później: 

lilo -R

zbychu

8O wpisuje to i wyskakuje że zła komenda. Powiedz mi gdize to mam wpidać dokładnie, bo ja startuje z plytki daje F1 puźniej wpisuje rescue i ENTER a puźniej wybieram żeby wejśc do konsoli i wpisuje to co mi kazałeś i puźniej to co juz napisałem.

napisze jeszce co wyskakuje po wciśnięciu opcji re-install lilo..:

Warning: '/proc/partitions' does not exist, disk scan bypassed

Added linux

Added linux-nonfb

Added filesafe

Fatal : First sector of /dev/hda1 doesn't have a valid boot signature.

co zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie masz zamontowanych systemów plików (/, /usr, /home ...) to skąd system ma wziąć polecenie lilo? Musisz uruchomić linux'a "normalnie" => tryb 3 (init 3). Zrób man lilo i trochę poczytaj => zbiór konfiguracyjny do lilo to: /etc/lilo.conf.

zbigdwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi