Skocz do zawartości
Smol__ar

3.2ohm pod 8ohm ??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Odnalazlem w moich gratach 2 glosniczki wysokotonowe firm "Dyna" :) 15W 3.2ohm i mam

oczywiscie do was nastapujace pytanko :

Na wzmacniaczu mam wyjscie na glosniczki wysokotonowe 2x 8ohm Minimum 5W i slyszalem

ze jak podlancza sie glosniki o miejszej imperencji do wzmachola to zos sie w nim uszkadza ?

iwc jesli tak jest co mam zrobic aby nic sie niestalo? Co zastosowac ?

Z gory dzieki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

Odnalazlem w moich gratach 2 glosniczki wysokotonowe firm "Dyna" :) 15W 3.2ohm i mam  

oczywiscie do was nastapujace pytanko :

Na wzmacniaczu mam wyjscie na glosniczki wysokotonowe 2x 8ohm Minimum 5W i slyszalem

ze jak podlancza sie glosniki o miejszej imperencji do wzmachola to zos sie w nim uszkadza ?

iwc jesli tak jest co mam zrobic aby nic sie niestalo? Co zastosowac ?  

Z gory dzieki za pomoc :D

koncowki ci sie moga spalic bo wzmachol nie wysteruje glosnikow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz poldaczy dwa 3.2 szeregowo i wtedy bedzie _rozsadna_ rezystancja. A moc wzrasta jak rezystancja maleje. Dlatego wlasnie mozesz spalic wzmachol.

Pozatym to 8 OHM to jest liczone jak suwak volume dasz na MAX ;) a to zadkosc ;) 6,4 OHM spokojnie pociagnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli faktycznie są to głośniki wysokotonowe, to bez względu na to ile mają ohm spalisz je podłączając bezpośrednio do wzmacniacza i podkręcając gałkę volume na 20% mocy. Takie głośniki podłączać należy przez szeregowy kondensator 2,2uF (stały, nie elektrolityczny). Impedancja ma znaczene drugorzędne, ale jeśli okazałoby się że pozim wysokich tonów jest zbyt wysoki, to można w szereg dodatkowo podłączyć rezystor 4,7...10ohm/5W.

I jeszcze jedno - w przypadku głośników wysokotonowych moc podana na nich odnosi się do mocy zestawu (kolumny) do jakiego będzie użyty, a nie mocy samego głośnika wysokotonowego, która tak naprawdę wynosi około 1/10 mocy kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi