Skocz do zawartości
marcellus

nadcisnienie w kompie?...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Na obudowie mam 5 wiatrakow + 2 w zasilaczu + 1 na procesorze + 1 na karcie grafiki

Z tych pieciu (wszystkie 80mm) co sa na obudowie:

2 z nich sa z przodu (po 3000 obrotow) - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>a

1 z nich z boku (1500 obrotow) - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e

2 z nich sa z tylu (po 1500 obrotow) - wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>a

Z tego prosty wniosek, ze powietrze jest wdmuchiwane do obudowy z "predkoscia" 7500 obrotow a wydmuchiwane z "predkoscia" zaledwie 3000. [wiem, ze to sie miezy w metrach szesciennych powietrze czy jakos tak, ale nie pamietam wartosci;]

W kazdym razie zastanawiam sie, czy nie powstaje cos takiego jak... hmmm... nadcisnienie bo w sumie teoretycznie rzecz biorac - tak wlasnie sie powinno stac.

Komputer mi dziala ok, tak tylko pytam z ciekawosci ;)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na mój gust to ważniejsze jest pozbywanie sięgorącego powietrza z obudowy niż wwiewanie zimnego do niej. Łatwo sprawdzić co da lepszy efekt przy 1 wiatraku.

A tak poza tym to nie tyle obroty wiatrak są ważne co wydajnośc wiatraków. Mogąsię one przecież rożnić kształtami śmigiełka (nei wiem jak sięfachowo na to mówi :) ) co będzie powodowało że 2 o tych samych obrotach będą wiały w inny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli ja mam:

1. Wiatrak 80x80 2850 rpm zasysający do obudowy (25 CFM)

2. 2x 40x40 zasysające (5-6CFM)

3. Wiatrak 80x80 3000 rpm wypychający z tyłu obudowy (36 CFM)

4. Wiatrak 80x80 3000 rpm na śledziu wypychający z obudowy spod procesora i chipsetu (32 CFM)

5. Wiatrak z zasilacza (sporo CFM, ale mały wlot przez kratki)

to mam czy mam próżnię w obudowie, skoro powietrze zasysane (30 CFM) jest wypychane przez więcej jak dwa razy tyle waitraków?

Bez przesady, nadmiar powietrza zawsze znajdzie wyjście z obudowy, bo jesty bardziej niż nieszczelna, musiałbyś boki zakleić, zaślepki, napędy, i wszystkie dziury w metalowej klatce, żeby się idealnie stykała z obudową, żeby ją uszczelnić. No i same wiatraki zasysające służą za ujście dla powietrza...

Poza tym, powietrze w obudowie wpada w ruch okrężny, wokół wiatraków na procu i karcie graficznej i chipsecie, więc nie nadyma ci obudowy jak balona, tylko rozłazi się po kątach i ucieka wszystkimi szparami. Stąd nadmiaru nie masz, choćbyś bardzo się starał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...