Skocz do zawartości
KoZiK

co lepsze - proszę o rady

Rekomendowane odpowiedzi

Otóz mam mały dylemat - zastanawiam się, który konfig będzie lepszy:

1. Athlon 2500 + Asus A7N8X (ewentualnie Abit NF7) + 2x256Mb 400Mhz Kingston + Sapphire Radeon 9600Pro

czy

2. Athlon 2000 (a może Atlhon 1700 będzie tu lepszy?) + ASRock k7s8x + 2x512Mb 400Mhz Kingston + Sapphire Radeon 9600pro?

Calosc ma smigac na zasilce Chieftec 360W i wentylu Pentagram QC-80ALCU.

Komputer głównie do gier, ale zależy mi przede wszystkim na stabilności i żebym przy "normalnym" użytkowaniu nie musial tracic setek tysiecy sekund na otwarcie jakiegos programu. IE, GG, Outlook, Winamp - to jest praktycznie caly czas uruchomione. Do tego za jakiś czas, kiedy już zestaw nie będzie wystarczająco mocny - jakiś lekki OC.

I jeszcze jedno - między 9600Pro a 9600XT zauważę dużą różnicę w wydajności? Bo róznica w cenie między jednym a drugim jest 30 zł w hurtowni, w której kupuję kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm.....najlepiej by było jak bys łyknął bartonka i abita i 2x512 ramu :) .Coraz więcej gier potrzebuje dużo ramu.512 to jest juz dosłownie minimum.Wiec IHMO najlepiej kupić tego asroka athlona 2000+ (chyba ze na allegro bedzie gdzieś jakis 1700+)Co do grafy to hmm.......cos wydajniejszego by sie przydało.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy zestaw jest optymalny ale wzioł bym 512MB w jednej kostce aby pużniej kupic druga do duala. Natomiast co do samej grafy to jest ona wystarczajaca żeby pociagnać wszystkie nowe gry w wysokich detalach. Co do róznice miedzi PRO a XT to jest ona niewielka ale jak róznica jest tylko 30zł to lepiej wziaść R9600XT ze wzgledu na to ze sie lepiej kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to ma być tylko lekki OC i zależy Ci na stabilności to bierz zestaw numer 2. Te asrocki mnie zadziwiają. Zero z tym problemów, nie grymasi z pamięciami, stabilne jak skała i wszystko świetnie śmiga. Czasem odnoszę wrażenie że nForce jest trochę niedopracowane w porównaniu do tego SiSa. A giga ramu się zdecydowanie przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że lepszy będzie zestaw 2, bo procka zawsze będziesz mógł wymienić, jak ten przestanie ci wystarczać. Ciężko walczyłem w Far cry z brakiem ramu, więc wiem, że im więcej go - tym większy spokój usera :) . Co do grafy, to warto dopłacić te 30zł do XT, pod warunkiem, że to nie jest żaden kant (np. wersja z zaniżonymi taktowaniami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktowanie tego 9600XT to: 300/500

Szczerze mowiąc to do tej pory nie ciągneło mnie tak bardzo do grania, dopiero Sacred pochlonął większość mojego wolnego czasu, do tego premiera NfS:U2 w listopadzie - chętnie bym pograł, ale jak powiedziałem - to nie jest priorytet. Bardziej chyba zależy mi na szybkiej pracy podczas normalnego użytkowania niż w czasie grania.

Yasiu22 - dzięki za radę, tak też zapewne zrobię, żeby w przyszłości dokupić kolejną kość 512mb (może na gwiadkę) - oczywiście o ile zdecyduję się na pierwszy konfig.

Sam koszt dodaktowej kości 512 Mb wyniesie mnie ok 320 zł, wiec jesli mialbym wziac 2x512 to musze gdzies te 3 stowy zaoszczedzic na reszcie komponentow :)

Z kolei przewertowałem forum i mam też jeszcze inną opcję - zamiast Radka 9600 może 9800se i próbować go przerobić na pro? Duża jest szansa na to, że mi się uda? Taktowanie tego Radka to 325/550

Teraz jeśli chodzi o mobo do pierwszego konfiga - Asusa mogę mieć za 374 zł, zaś Abita za 395 - którego lepiej wziąć?

OC będzie zalezal od wymogow - jesli gry zaczna haczyc a GG odpalac pol dnia wtedy OC bedzie mocniejszy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram, abit nf7-sl to chyba najlepszy wybór teraz (na pewno jeden z ajlepszych), barton 2500+ ma taką przewagę, że ma więcej cache'u. Podkręcić też go się da w przyszłości. Co do karty to nic nie polecę... Kumpel ostatnio kupił radeona 9800pro i w farcry i tak musiał wyłączyć AA, żeby płynniej chodziło. A ja gram tylko w americas army i mi mój fx5200 zupełnie wystarcza ;>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ramu to nie mam duzego wyboru - jedynie Kingstony, Infineony lub Noname :P A na stronce Asusa nie wymienili Infineonow jako pamieci kompatybilnych, wiec wybor jest prosty - pamieci te kupie duzo taniej niz w sklepie, inny wybor (kupno w sklepie) nie wchodzi w gre. Tu zaplace za kosc 256mb jedynie 159 zl...

A czemu nie polecasz Asrocka? Jakies problemy z nim masz?

I raczej wersja SL tej plyty nie wchodzi w gre - nie chce juz dokladac do jakis zbednych gadzetow (tyle ze dokladnie nie wiem czym rozni sie wersja S od SL - moze mi to ktos wytlumaczyc?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też akurat myślałem, ale chciałem się upewnić. W moim przypadku jest to raczej zbędne. Dzięki za odpowiedź.

Aha, wytłumaczcie mi jedno - skoro Abit NF7-SL jest lepszy od Asusa A7N8X-E Deluxe, to czemu ta druga plyta jest droższa? Płacimy za samą markę, czy też może Abit jest lepszy jedynie do OC? A może jest lepiej wyposażona?

Ponawiam również pytanie o Radka 9800se.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Radka 9800SE to przejrzyj watek o nim- cale 30 stron. Ja szczerze polecam- kupilem nietestowanego w Bit Cmputer w Karaku wszysstko jest spox po modzie. Ale lepiej kupic testowanego, zeby nie ryzykwac ponownych wysylek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem ten wątek i szczerze powiem, że mam większy mętlik w głowie niż przed czytaniem :P A o testowaniu raczej nie ma mowy - kompa zamawia dla mnie mój brat z hurtowni. Raczej byłaby to jedna wielka loteria. Najtańszy 9800se jest 10 zł tańszy od 9600XT, więc wybór mam już całkiem spory.

BTW - jaką masz temp procka na tym wentylu? Gdyż właśnie sam też chcę go zakupić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 w idle, 54 w stress, ale to Gigabyte, a niektorzy mowia, ze zawyza. Dla porowania podam, ze na boxowym, bez podkrecania, czyli na XP2500+ mialem 55-56 w idle, ponad 60 w stressie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze ostatnie pytanie odnośnie tego wentyla - trudny był montażu? Jest to jedyna rzecz, której się boję - do tej pory miałem doczynienia jedynie z prockami Intela. I czy szlifowałeś go przed montażem?

Tak więc ostatecznie:

mobo - Asus A7N8X-E Deluxe czy Abit NF7-SL? (wyniesie mnie to tyle samo)

grafa - Radek 9600pro - 9600XT - 9800se - ktora? to rowniez wyniesie mnie mniej wiecej tyle samo

pamięć - Infineon czy Kingston?

Pamięć wezmę jedną kość 512, później dokupię drugą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi