Skocz do zawartości
ping182

Wireless Lan - Wolny Transfer Danych HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. 3 dni temu stałem się posiadaczem bezprzewodowej karty sieciowej (Realtek 802.11b) i podłączyłem się do sieci lokalnej znajomych. Mój problem polega na czymś takim co wygląda mi na blokadę downloadu i uploadu. Siła sygnału wynosi stałe 44% na łączu 512 Kbps. Można na czymś takim siedzieć i spokojnie surfować po necie bo sprawdzałem na innych kompach w tym samym miejscu, a na tym mam transfer danych 200-500 bajtów. (Na innym kompie miałem 30 KB/S). Próbowałem reinstalacji systemu operacyjnego. Dzisiaj 2 razy. Nie działa na winXP ani na 2000. Co może być tego przyczyną? Tym bardziej że wczoraj wszystko hulało w normalnej prędkości, a dzisiaj się zepsuło. Antena jest poprawnie zamontowana, może to coś z kompem albo systemem? GG mi jako tako działa więc walić na numer 9465635.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. czy przypadkiem cos nie zaslania anten ?

2. moze w poblizu jest inny WLAN na bliskim kanale. nalezy wtedy zmienic kanal na ktorym pracujecie.

3. moze siec jest przeciazona ? (ponad 20 osob na jednym access poincie moze powodowac problemy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. moze w poblizu jest inny WLAN na bliskim kanale. nalezy wtedy zmienic kanal na ktorym pracujecie.

3. moze siec jest przeciazona ? (ponad 20 osob na jednym access poincie moze powodowac problemy)

AD.1. Skoro na innej karcie mu chodzi i ma dobry transfer to drzewa tu nie grają roli...

AD.2. Jak wyżej jeśli po zmianie karty jest ok... zakłóceń nie powinno być.

AD.3. Jest to możliwe że jest zbyt dużo ludzi i kiedy sprawdzałeś inną kartę to było mniej osób na AP i chodziło ok.

Tutaj raczej nie wina zasłaniania drzew itp bo link masz dobry chociaż przyznam że różnych producentów karty różnie podają (mój stary linksys wmp-11 podawał mi 20%/20% a teraz po zmianie karty na wl-8305 mam 100%/73% co nie zmienia faktu że na linksysie chodziło równie dobrze).

Czy używasz innych kart sieciowych w komputerze??

Jeśli tak to może występować kolizja na przerwaniach IRQ co często ma miejsce w przypadku radiówek. Bardzo często na płytach VIA,SiS są takie problemy.

Spróbuj zmienić slot PCI i może coś pomoże.

Jeśli to nie pomoże to zapewne karta jest "lewa" i nie chce współpracować z WAP'em takie przypadki też są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD.1. Skoro na innej karcie mu chodzi i ma dobry transfer to drzewa tu nie grają roli...

AD.2. Jak wyżej jeśli po zmianie karty jest ok... zakłóceń nie powinno być.

AD.3. Jest to możliwe że jest zbyt dużo ludzi i kiedy sprawdzałeś inną kartę to było mniej osób na AP i chodziło ok.

Tutaj raczej nie wina zasłaniania drzew itp bo link masz dobry chociaż przyznam że różnych producentów karty różnie podają (mój stary linksys wmp-11 podawał mi 20%/20% a teraz po zmianie karty na wl-8305 mam 100%/73% co nie zmienia faktu że na linksysie chodziło równie dobrze).

Czy używasz innych kart sieciowych w komputerze??

Jeśli tak to może występować kolizja na przerwaniach IRQ co często ma miejsce w przypadku radiówek. Bardzo często na płytach VIA,SiS są takie problemy.

Spróbuj zmienić slot PCI i może coś pomoże.

Jeśli to nie pomoże to zapewne karta jest "lewa" i nie chce współpracować z WAP'em takie przypadki też są. Albo spróbuj ustawić prędkość na 1Mbps bo może masz za słaby link na większą prędkość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie ma drzew bo jesteśmy na podwórku wśród którym nie ma drzew. Zmieniliśmy kanał i faktycznie ruszyło. Wcześniej na naszym kanale była jakaś inna sieć a z access pointa kożystam tylko ja. W miare dobrze działa tylko jeden kanał z 13 ale dzięki za pomoc!!

End Of Topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniliśmy kanał i faktycznie ruszyło. Wcześniej na naszym kanale była jakaś inna sieć

wszystkie sieci w danym punkcie powinny byc na maksymalnie oddalonych od siebie kanalach. w praktyce roznica 4 kanalow wystarczy. a wiec jesli inna siec siedzi na kanale np 5, to mozna spokojnie ustawic kanal 1 lub 9

a z access pointa kożystam tylko ja.

nie do konca. ap uzywa KAZDY w twojej sieci. a wiec tu bardziej chodzilo o liczbe kart wifi oraz innych ap utrzymujacych lacznosc z twoim ap.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi