Skocz do zawartości
Gregg

Co może być przyczyną nagłego spadku szybkości pinga???

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka może być przyczyna spadku szybkości pinga???

W ciągu jednego dnia spadła mi szybkość pinga z 16-20ms na www.wp.pl na 2000-3000ms. :cry:

Co może być tego przyczyną?

Jestem a sieci LAN. Jednego dnia internet śmigał b. dobrze a na następny dzień chodził juz w żółwim tempie.

Admin twierdzi że padł dysk na serwerze i wymienił go na inny i dlatego tak wszystko chodzi. Czy to możliwe???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]Admin twierdzi że padł dysk na serwerze i wymienił go na inny i dlatego tak wszystko chodzi. Czy to możliwe???

bzdura

Jaka może być przyczyna spadku szybkości pinga???  

W ciągu jednego dnia spadła mi szybkość pinga z 16-20ms na www.wp.pl na 2000-3000ms.

ktos zapycha siec. zeby dokladniej okreslic przyczyne, sprawdzaj tez pingi do waszej bramy. jesli wiekszosc tego czasu to ping do bramy - oznacza to ze po waszym lanie ktos szaleje (np ludziska sie filmami wymieniaja).

jesli pingi do bramy sa w porzadku (z reguly powinno byc pare milisekund - w koncu to fastethernet) to problem lezy albo w serwerze albo w zapchanych laczach w ogole. w kazdym razie bajka o dysku to bzdura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki ale nie jestem na tyle obeznany z internetem, w końcu mam go dopiero parę miesięcy, i nie wiem jak sprawdzić pingi do naszej bramy. :oops:

Jakbyś mógł mi napisać jak to sie robi. Podejrzałem gdzieś na forum jak sprawdzać pinga do WP ( piszę ping i strona) A do sprawdzenia bramy co trzeba wpisać?

Tak dla informacji to w sieci na łączu DSL 1Mb jest ok 30 kompów. Nawet gdyby się ludzie filmami wymieniali to nie cały czas. Takiego pinga mam od kilku dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w menu start->uruchom wpisz "cmd". nastepnie w oknie terminala wpisz "ipconfig". pokaze ci sie twoj ip, twoja maska oraz adres ip bramy.

piszesz "ping adres bramy" i sprawdzasz jakie masz wartosci. jesli na pingu do bramy masz np. 2000ms, tzn ze cos w sieci lokalnej nawala.

jesli ping do bramy to kilka ms, a do wp.pl wciaz jest 2000ms, tzn ze albo lacza sa zapchane, albo ktos wam dsl'a zawala jakimis dc czy emulami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ping do bramy <1ms (tak pisze)

Teraz nie wiem co myśleć. Wcześniej sporo osób kożystało z eMuli, bittorentów i innych kazaa itd. Wiem bo mieli na sieci udostępnione pliki z tych p2p. Ale wszystko chodziło poprawnie. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi