Skocz do zawartości
Nicky

Lutowanie miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Naszła mnie ochota zrobinia czegoś na wzór TermalRighta i tu pojawia sie problem. Jak przylutować żeberka do podstawy. Mój pomysł jest taki żeby szlifierką zrobić małe rowki w podstawie i do nich wkładać finy.

A teraz z innej beczki pytanie, czy jest inne spoiwo niż cyna, może jakaś pasta zawierająca cyne kórą można łatwo rozsmarować i po pogrżaniu tworzy spoine albo coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiedze że mój topic robi furore i wszyscy aż pchają sie żeby mi pomóc

A poważnie czy ktoś ma już doświadczenie z takimi pracami i czy to może sie udać czy lepiej zbierać na ThermalRight SLK-947U

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem ze chodzi o lutowanie miedz-miedz? Sproboj pasta do lutowania instalacji miedziowych czy cos takiego. Takie szare badziewie, ale obawiam sie ze ma to to za malo cyny.

A jakie grube mialyby byc zeberka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termal Righty są lutowane jak wiekszosć raduiatorów miedzianych, chyba jedynie Coolaster Master struga radiatory z jednego kawałka miedzi.

BTW, może kupić diamentową tarcze do szlierki i samemu sobie spróbować taki zrobić :`. Wcześniej może na próbe zrobie radiatorki na pamięci, jak sie uda to strugamy TermalRIghta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi