Skocz do zawartości
luke81

Zmiana Device ID w biosie kart NV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!

Mam maly problem tj. chcę zmienić device ID z 0201 na 0200 Mój Gf3 ti 200 będzie wtedy widoczny jako Gf3.Oczywiscie nic to nie zmieni w wydajnosci...ale będzie ładniej wygladało :-D

Nv flash niestety sprawdza zgodnosc ID i nie zapisze takiego biosu.

Co poradzicie :?: z góry dziękuje :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jakieś opcje wymuszania, tylko nie wiem jak to wpłynie na działanie mojej karty....miałem nadzieje że już to ktoś robił tu.

do odważnych świat należy :) spróbuje moze sie uda.pozdro !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam z "zabaw" z biosami na Ti200 Creativa, to wymuszamy parametrem "/f" ale zawsze mozna sprawdzic wpisujac nvflash.exe /help :arrow: wyswietli sie lista parametrow.

Troszke sie tym bawilem ale ostatecznie zostalem przy oryginalnym biosie z dodanym wyswietlaniem przy bootowaniu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować wymusic wgranie biosu z innym ID tylko musisz się liczyć z tym że po podmianie piosu mogą wystąpić krzki. Ja podmieniłem do zwykłej wersji FX 5200 bios od ultra i wywaliło mi po restarcie kompa krzaki. Zrób sobie dyskietke ratunkową z orginalnym biosem. Naszczęście nie popsułem karty. Użyj wersji nvflash 4.46 i zamiast -f to -5 -6.

Athlon XP2400 @(13x166). Epox 8k9a, PixelView GeForce FX 5200 128 MB Ultimate@5500 300/600, 256 DDR 333, HDD Samsung 8,4, SB Live 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...