m1nister Opublikowano 5 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2004 Witam wszystkich i każdego z osobna ;) Czytam to i inne fora o tematyce WC, przeglądam zdjęcia z działających zestawów i co chwila czytam jak to po jakimś czasie co niektóre pompki zaczynają terkować. Większość pompek używanych w w zestawach to pompki akwariowe które z założeniu pracują w takiej pozycji by oś wirnika była w pionie, nikt temu nie zaprzeczy, zresztą dołączane przyssawki do mocowań tychże pompek na szybie to sugerują. Zatem jak to jest ze większość(jak nie wszystkie) układów posiada pompki ustawione tak iż oś wirnika jest w poziomie. Czy aby to nie skracało życia takiej pompki, mam na myśli te głosy mówiące o terkotaniu jak i zwiększeniu się głośności pracy takich pompek. Prosze o jakieś fachowe wyjaśnienie. Z zamiłowania jestem akwarystą jak i w niedługim czasie ( te wakacje) planuje złożyć zestaw WC oparty o 2 bloki ( CPU i GPU ) i chłodnice i im bliżej jestem zaczęcia składania tym więcej mam pytań odnośnie pompek. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Ja iwdać na tym zdjęciu: (sorki że bokiem) u mnie pompka jest odwrotnie iż była standardowo przewidziana. POdobnie ma też chyba Nazir123 A pompka (ph802) jest stosunkowo cicha (trzeba sięnatrudzić by ją usłyszeć) Zobacz ten temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=72975 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisz Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Ja mam pompkę AquaJet (czy jakoś tak) 650l/h za 29 zł i od roku działa codziennie po kilka godzin bezawaryjnie i bezgłośnie i wirnik jest w pozycji poziomej. Myślę że to nie ma wielkiego znaczenia jak jest pompka ustawiona, a tylko z czego i jak jest wykonana. Na moją nie narzekam, a jak się spieprzy to za 30 zł kupię drugą. Raz na rok 30 zł to raczej nie jest wydatek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwistak Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 ja mam pompke CO grundfosa i w instrukcji bylo napisane zeby nie instalowac jej wirnikiem do dołu bo cos sie moze stac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1nister Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Ok, dzięki za odpowiedzi. Czyli niepotrzebnie się martwie czymś takim. Jeden problem z głowy, jeszcze kilka do rozwiązania ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 6 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2004 Ja iwdać na tym zdjęciu u mnie pompka jest odwrotnie iż była standardowo przewidziana. POdobnie ma też chyba Nazir123A nawet nie zauważyłem, że u Ciebie jest o 180* odwrócone :) u mnie jest ustawiona normalnie poziomo. A pompka (ph802) jest stosunkowo cicha (trzeba sięnatrudzić by ją usłyszeć)To się zgadza ale też trzeba się troszke natrudzić, żeby była cicha :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...