Skocz do zawartości
m1nister

Kierunek ułożenia wirnika w pompkach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i każdego z osobna ;)

Czytam to i inne fora o tematyce WC, przeglądam zdjęcia z działających zestawów i co chwila czytam jak to po jakimś czasie co niektóre pompki zaczynają terkować. Większość pompek używanych w w zestawach to pompki akwariowe które z założeniu pracują w takiej pozycji by oś wirnika była w pionie, nikt temu nie zaprzeczy, zresztą dołączane przyssawki do mocowań tychże pompek na szybie to sugerują. Zatem jak to jest ze większość(jak nie wszystkie) układów posiada pompki ustawione tak iż oś wirnika jest w poziomie. Czy aby to nie skracało życia takiej pompki, mam na myśli te głosy mówiące o terkotaniu jak i zwiększeniu się głośności pracy takich pompek.

Prosze o jakieś fachowe wyjaśnienie.

Z zamiłowania jestem akwarystą jak i w niedługim czasie ( te wakacje) planuje złożyć zestaw WC oparty o 2 bloki ( CPU i GPU ) i chłodnice i im bliżej jestem zaczęcia składania tym więcej mam pytań odnośnie pompek.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja iwdać na tym zdjęciu:

Dołączona grafika (sorki że bokiem)

u mnie pompka jest odwrotnie iż była standardowo przewidziana. POdobnie ma też chyba Nazir123

A pompka (ph802) jest stosunkowo cicha (trzeba sięnatrudzić by ją usłyszeć)

Zobacz ten temat:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=72975

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pompkę AquaJet (czy jakoś tak) 650l/h za 29 zł i od roku działa codziennie po kilka godzin bezawaryjnie i bezgłośnie i wirnik jest w pozycji poziomej. Myślę że to nie ma wielkiego znaczenia jak jest pompka ustawiona, a tylko z czego i jak jest wykonana. Na moją nie narzekam, a jak się spieprzy to za 30 zł kupię drugą. Raz na rok 30 zł to raczej nie jest wydatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja iwdać na tym zdjęciu u mnie pompka jest odwrotnie iż była standardowo przewidziana. POdobnie ma też chyba Nazir123

A nawet nie zauważyłem, że u Ciebie jest o 180* odwrócone :) u mnie jest ustawiona normalnie poziomo.

A pompka (ph802) jest stosunkowo cicha (trzeba sięnatrudzić by ją usłyszeć)

To się zgadza ale też trzeba się troszke natrudzić, żeby była cicha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi