Skocz do zawartości
Gość

Podkrecanie twardziela !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

qrde koles mi mowil ze jakims softem i napieciem podkrecil sobie hd z 5400 na 6900 czyli 1500 roundsow na plus , ale bestyja mi nie podala nazwy programu wiecie moze o jaki soft chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę o podkręceniu rpm, trzeba by podnieść napięcie na silniczku, ale czy głowica wtedy by dobrze odczytywała dane?? Tego nie wiem

Do podkręcenia HDD słuzą dwa programy które można dostać na stronach producenta, są to programy do Barakudy i do MAxtora, jednak nie tego nowego... :(

Jaki HDD ma tówj koles może wlasnie Maxtora, jeśli tak to poszukaj na stronach polskich o Maxtorkach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę o podkręceniu rpm, trzeba by podnieść napięcie na silniczku, ale czy głowica wtedy by dobrze odczytywała dane?? Tego nie wiem

Do podkręcenia HDD słuzą dwa programy które można dostać na stronach producenta, są to programy do Barakudy i do MAxtora, jednak nie tego nowego... :( 

Jaki HDD ma tówj koles może wlasnie Maxtora, jeśli tak to poszukaj na stronach polskich o Maxtorkach..

hehe....... nie nie nie ..... w takim silniczku jak w HDD napiecie ma malo do gadania

tam szybkosc obrotowa zalezy od czestotliwosci !! 8O

"cos jakby silnik krokowy..."

jakos to mozna obliczyc dosc prosto hmmm.jak to bedzie

np. Szajsung 4,3 GB ma w silniczku 4 cewki

1.zawsze dzialaja dwie cewki naprzeciwko siebie

2. obroty 5400 obr/min

3.wiec czestotliwosc sterojaca silnikiem przy 4 cewkach " zawsze czynne dwie" bedzie o polowe mniejsza od obrotow

4. napieciem mozesz rogolowac MOC silnika " zwieksza sie np. moment obrotowy , START HDD ... " obroty pozostaja bez zmian

5. wiec teoretycznie nie jest to skomplikowane , softwarowe sterowanie

bardzo mozliwe.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe....... nie nie nie ..... w takim silniczku jak w HDD napiecie ma malo do gadania

tam szybkosc obrotowa zalezy od czestotliwosci !! 8O

"cos jakby silnik krokowy..."

jakos to mozna obliczyc dosc prosto hmmm.jak to bedzie

np. Szajsung 4,3 GB ma w silniczku 4 cewki

1.zawsze dzialaja dwie cewki naprzeciwko siebie

2. obroty 5400 obr/min

3.wiec czestotliwosc sterojaca silnikiem przy 4 cewkach " zawsze czynne dwie" bedzie o polowe mniejsza od obrotow

4. napieciem mozesz rogolowac MOC silnika " zwieksza sie np. moment obrotowy , START HDD ... " obroty pozostaja bez zmian

5. wiec teoretycznie nie jest to skomplikowane , softwarowe sterowanie

bardzo mozliwe.....

Kiedys sterowałem silnikiem przez zmiane częstotliowści w zakresie chyba 50-<70 Hz, ale do tego potzreban byla wileka skrzynka chodząca jak lodówka.. :) zbudowana na tranzystorach czy triakach juz nie pamiętam... Teraz nowsze są mniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za częstotliwość napięcia przykładanego do poszczególnych cewek silnika halotronowego HDD odpowiada układ sterujący. Pomijając względy bezpieczeństwa danych na takim dysku i miliony innych czynników, to operacja zwiększenia obrotów silniczka wiązała by się na pewno z fizyczną wymianą tego układu(takie jest moje zdanie), i pewnie sporą liczbą dodatkowych elementów. Jeżeli natomiast ktoś się tego podejmie to z największą przyjemnośćią użyczę mu mojego czasu i wszystkich narzędzi które posiadam :), oraz dojadę do niego na własny koszt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest mozliwe zwiekszenie obrotow takiego dysku, jednakze trzeba by zupelnie zmienic firmware na dysku

po 1- zwiekszenie obrotow na hdd nie jest takie znowu trudne, dysk ma soft ktory monitoruje jego predkosc i koryguje ja w zaleznosci od potrzeb, mozna by zmodyfikowac po prostu ten soft by zwiekszyc rpm'y.

po 2- ten sam firmware kontroluje prace dysku, jak zwiekszymy predkosc obrotowa dysku to firmware wykryje blad- wkoncu to nienaturalne ze glowica weszla na odpowiednia sciezke o iles tam % szybciej

innymi problemami bylyby transfery, chipset i glowica na np. U6 niekoniecznie bedzie wyrabiala z zwiekszonymi transferami....

powiedzmy ze wystarczy zmodyfikowac firmware hdd- jest to niezwykle skomplikowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za częstotliwość napięcia przykładanego do poszczególnych cewek silnika halotronowego HDD odpowiada układ sterujący. Pomijając względy bezpieczeństwa danych na takim dysku i miliony innych czynników, to operacja zwiększenia obrotów silniczka wiązała by się na pewno z fizyczną wymianą tego układu(takie jest moje zdanie), i pewnie sporą liczbą dodatkowych elementów. Jeżeli natomiast ktoś się tego podejmie to z największą przyjemnośćią użyczę mu mojego czasu i wszystkich narzędzi które posiadam :), oraz dojadę do niego na własny koszt.

wez pod uwage z w napedach cd tez sa takie silniki i tam naped sam moze sobie plynnie regolowac prace silniczka !

ale typow ukladow do sterowania sa setki jak nie tysiace

to sa nawet fajne uklady..... :P nawet w miare inteligentne

czytalem kiedys fajny artykol na ten temat......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi