Dopalacz Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Witam w jaki sposob mam skonfigurowac binda zeby obslugiwal mi dwie domeny np. domena1.pl domena2.pl Bind dla domena1.pl jest skonfigurowany poprawnie i chodzi ale jak dodac obsluge drugiej domeny a i zeby VirtualneHosty chodzily tesz z drugiej domeny ????? mozna powiedziec ze pilne narka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2004 Geeeezzzzz.... Robisz odpowiedni wpis w /etc/named.conf dodajesz obsługę nowej strefy (zone). Potem dodejesz konfiga nowej domeny (najczęściej w /var/named/). Aby dodać wirtuala możesz zrobić na przykład wpis CNAME, czyli: subdomena IN CNAME domena.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 to juz wiem czego mi brakowalo sie zobaczy thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Oki domeny juz zczailem i chodzi to co ma a co z poczta ??? skrzynki pocztowe z roznymi domenami troche poszukalem w neci ale to nie chodzi uzywam sendmaila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 To już kwestia konfiguracji MTA. Poza tym coś słabo guglałeś. http://www.google.com/search?q=sendmail+do...=utf-8&oe=utf-8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 jakos nie moge dac sobie rady z ta poczta help !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 jakos nie moge dac sobie rady z ta poczta help !! co nie chodzi ? nie odbiera poczty czy nie wysyła ? dla jednej domeny czy dwóch. musisz w plikach konfiguracyjnych (/var/named/) domen oraz domen odwrotnych powpisywać rekord MX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 nie wysyla nie odbiera a named wpisuje pliki konfiguracyjne domen ale mam jedna odwrota wiec moze tu jest blad zlukam to dzisiaj bo domenki z jedna odwrotna chodza bez problemu (a chodzi mi zeby server obslugiwal dwie rozne domeny pocztowe np domena1.com domena2.com) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 19 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2004 nie wysyla nie odbiera a named wpisuje pliki konfiguracyjne domen ale mam jedna odwrota wiec moze tu jest blad zlukam to dzisiaj bo domenki z jedna odwrotna chodza bez problemu (a chodzi mi zeby server obslugiwal dwie rozne domeny pocztowe np domena1.com domena2.com) no tak - ale do domena1.com i domena2.com muszą mieć jedną odwrotną - z tym nie ma problemu, byleby wpisy MX dla domeny1 i domeny2 były zarówno w odwrotnej jak i normalnej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 czyli do odwrotnej musze wpisac np IN MX 5 domena2.pl IN MX 5 domena3.pl ?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 moja odwrotna wyglada tak @ IN SOA ns.domena.pl. ns.domena.pl ( 2002070400 ; Serial ( yyyy/mm/dd/nn/) 3600 ; Refresh (1 hour) 1800 ; Retry (30 minutes) 604800 ; Expire (1 week) 7200 ) ; Minimum TTL (2 hours) ; NS ns.domena.pl. 21 PTR domena.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 moja odwrotna wyglada tak @ IN SOA ns.domena.pl. ns.domena.pl ( 2002070400 ; Serial ( yyyy/mm/dd/nn/) 3600 ; Refresh (1 hour) 1800 ; Retry (30 minutes) 604800 ; Expire (1 week) 7200 ) ; Minimum TTL (2 hours) ; NS ns.domena.pl. 21 PTR domena.pl. brakuje jeszcze: IN MX 5 domena2.pl. IN MX 5 domena3.pl. powinno być gitez majonez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 ke? To jest do binda? $TTL 86400; ttl$ORIGIN xxx.yyy.zzz.in-addr.arpa. ; zależy od zwrotnej@ IN SOA ns.domena.pl. postmaster.ns.domena.pl. ( 2004031401; serial 21600; rifresz 7200; retry 1209600; data ważności 86400 ); min ttl@ IN NS ns1.domena-jakas1.pl.@ IN NS ns2.domena-jakas2.pl.1 IN PTR domena.pl.2 IN PTR inna-domena.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2004 moja odwrotna wyglada tak @ IN SOA ns.domena.pl. ns.domena.pl ( 2002070400 ; Serial ( yyyy/mm/dd/nn/) 3600 ; Refresh (1 hour) 1800 ; Retry (30 minutes) 604800 ; Expire (1 week) 7200 ) ; Minimum TTL (2 hours) ; NS ns.domena.pl. 21 PTR domena.pl. brakuje jeszcze: IN MX 5 domena2.pl. IN MX 5 domena3.pl. powinno być gitez majonez i powinno być IN NS i IN PTR tak jak przykładowo wyżej podałem. Wypada zdefiniować też postmastera i origin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dopalacz Opublikowano 23 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2004 oki wszystko chodzi thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...