Skocz do zawartości
wojs

230V! Help

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was (a raczej do tych, którzy się na tym znają najlepiej) bardzo wielką prośbę!

Otóż wczoraj o godzinie 18:00 wyłączono mi prąd (nie miało proądu kilka domów obok mnie także). Po jakichś kilku godzinach i usunięciu awarii mam w gnaizdkach znów napięcie.

Ale jaki jest problem?

NAPIĘCIE MA PÓŁ DOMU. POŁOWA KONTAKTÓW I OŚWIETLENIA NIE DZIAŁA TERAZ. MUSIAŁEM LODÓWKĘ PODPIĄĆ NA 10M PRZEDŁUŻACZU PUSZCZONYM Z INNEGO POMIESZCZENIA!

Aha! Wszystkie korki sprawdziłem (automatyczne mam). Wszystkie są właczone, więc teoretycznie powinno wsystko działać!

O CO MOŻE CHODZIĆ?

Czy to brak jakiejś fazy?! (nie znam się na tym, więc się nie smiejcie)

Czy jakiś przewód się spalił?!

Gdzie mogę zadzwonić (pgotowie energetyczne?!)

Z góry dziękuję wszystkim chcącym pomóc za wyjaśnienie mi tego fenomenu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz na automatach (bezpiecznikach) czy sie stykaja - mi jeden czasami lubi nie laczyc :) - mozna posprawdzac tez gniazdka - tzn ostatnie na ktorym jest prad rozkrecic i sprawdzic czy nie zasniedzialy przewody odchodzace do nastepnego gniazdka - nic innego mi do glowy nie przychodzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki. BIG THX :)

Korki "mechaniczne" wywaliło. 2 z 3!

Udało mi się 2 jakoś wrkręcić, ale 1 ciągle wywala! Co za bzdura! Dlaczego tak nagle? Całą chatę muszę przerzucić, żeby znaleźć "winowajcę" :(

Dzięki jeszcze raz! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi