Skocz do zawartości
bobekk

Jak skonfigurować AP?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dostałem sprzet do testów(w sumie nie wiem czemu :) ) jest to karta sieciowa(22Mbps) i ap(54/108 Mbps) firmy EUSSO i mam mały problem.A więc w domu mam neta poprowadzonego przez kabel mam stałe ip dns i teraz chce ten kabel podłaczyc do ap i od niego ciagnac neta przez karte radiowa.Po 1 nie wiem jak skonfigurowac ap wiem ze sie go konfiguruje przez www i pozatym w opakownaiu był kabel sieciowy wiec jak mnieniem aby skonfigurowac ap podłaczam na poczatek ap tym kablem z moja zwykła karta sieciowa i po wpisaniu w przeglądarke 192.18.1.1 powinno wyskoczyc okno konfiguracji ale tak nie jest, pytanie jak to zorbić czy do połaczenia sie z ap w celu konfiguracji powinien stworzyc nowe połaczenie sieciowe w którym mam ustawic wymyslnoy przezemnie ip czy jak.Na komputerach sie znam,kompa złozyć i rozłożyc potrafie ale na Wi-Fi sie nie znam pomoże mi ktoś?

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. zapisz sobie biezace ustawienia sieciowe (twoj adres ip, maske, brame, dnsy)

2. zmien sobie adres ip na 192.168.1.2 i maske na 255.255.255.0

3. podlacz ap kablem do karty sieciowej. w przegladarce wpisz adres 192.168.1.1. powinien pokazac sie panel administracyjny tego ap.

4. ustaw ap w tryb "access point" albo "infrastructure".

5. jesli masz w okolicy inne sieci wi-fi - wybierz taki kanal zeby sieci nie kolidowaly

6. proponuje poszukac jakichs zabezpieczen i ustawic kodowanie WEP. nie jest super bezpieczne, ale lepsze takie niz zadne.

7. zmien adres ip ap na taki ktory bedzie sie miescil w uzywanej przez ciebie sieci, ale taki ktory jeszcze w niej nie wystepuje (zebys kogos nie zablokowal)

8. zapisz zmiany w ap. powinienes teraz stracic z nim lacznosc.

9. podlacz ap do sieci. wloz do swojego kompa karte wi-fi. ustaw dla niej parametry takie jak spisales w punkcie 1 (ip, maska, brama, dnsy)

10. powinno dzialac.

11. jak nie dziala to pisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok zadziałało połaczyłem sie z ap ale nie moege korzystac z neta w ustawieniach ap dałem mu moj adres ip z kótrego normlanie korzystam jak jestem w necie tzn 192.168.2.3 i to wpsiałem w ap jako jego ip, w maske i brame to samo co mam u sieie na kompie do netu czli maska 255 itp i brama 192.168.2.1 i teraz właczyłem mu DHCP i adresy od 192.168.2.5 do 10 i w dns jeden z tych które miałem wpisane w zwykła sieciówke ustawiłem go jako ap wyłaczyłem WEP bo to jest tylko do testów wiec nie potrzeba ale net dalej nie działa?!? skonfigurowałem takze karte bezprzewodowa dałem jej ip z tej puli kótra utworzyłem czyli 192.168.2.5 maska taka sama jak wczesniej brama 192.168.2.1 (hmm chyba ze jako brame podaje adres ap??) i wpisałem tego dnsa co w ap i nie działa co robie zle albo czego nie robie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- na razie wylacz dhcp.

- karcie wi-fi ostatecznie masz nadac te ustawienia ktore byly na normalnej karcie sieciowej

- ap daj adres np 192.168.2.200 (jakis daleki i inny niz adresy kompow)

- brama pozostaje taka jaka byla na poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi