Skocz do zawartości
JacHoO

Zwiecha - ale mycha trzyma się twardo :P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam taki oto problem : Gdy robię cokolwiek [najczęściej w necie / grafika / ogólnie windows] nagle mam zwieszke tzn. wchodze na jakąś strone i wszystko staje ale... : muzyka gra dalej a myszką można ruszać [klikanie na wszystko nic niedaje] gdy zrobię alt+ctrl+del = pisk + okienko "zamykania programu" = całkowita zwiecha :roll: . Jest to bardzo wnerwiające bo gdy robie coś "dużego" w photoshopie i nagle mam zwieche [bez możliwości zapisania projektu] to czasami człowieka może... Czasami jest to po 5 minutach i po resecie po minucie a czasami siedze ze 2 godziny i nic :evil: :!: W grach raczej nic się niewiesza... niewiem o co biega :cry: .

System przeskanowałem mks_vir 2004 z aktualną bazą danych. Niemam firewalla a do sieci używam Opery. Config wzięty z "sandry"

SiSoftware Sandra

Processor

Model : AMD Duron

Speed : 1.80GHz

Model Number : 1799 (estimated)

Performance Rating : PR2609 (estimated)

Type : Standard

L2 On-board Cache : 64kB ECC Synchronous Write-Back (16-way, 64 byte line size)

Mainboard

Bus(es) : ISA AGP PCI USB i2c/SMBus

MP Support : 1 CPU(s)

MP APIC : No

System BIOS : American Megatrends Inc. Version 07.00T

System : MSI MS-6712

Mainboard : MSI MS-6712

Total Memory : 255MB DDR-SDRAM

Chipset 1

Model : VIA Technologies Inc VT8377 Apollo KT400/A/600 CPU to PCI Bridge

Front Side Bus Speed : 2x 133MHz (266MHz data rate)

Total Memory : 256MB DDR-SDRAM

Memory Bus Speed : 2x 133MHz (266MHz data rate)

Video System

Monitor/Panel : Monitor Plug and Play

Monitor/Panel : Monitor domyślny

Adapter : RADEON 9200 SERIES (Omega 2.6.37)

Adapter : HIGHTECH EXCALIBUR RADEON 9200 VIVO - Secondary (Omega 2.6.37)

Physical Storage Devices

Hard Disk : GENERIC IDE DISK TYPE47

Hard Disk : GENERIC IDE DISK TYPE47

Hard Disk : GENERIC NEC FLOPPY DISK

CD-ROM/DVD : HL-DT-ST CD-RW GCE-8240B

CD-ROM/DVD : LITE-ON LTR-52327S

Logical Storage Devices

1.44MB 3.5" (A:) : 1MB (1MB, 96% Free) (FAT)

System (C:) : 6.0GB (3.1GB, 52% Free) (FAT32)

Jachoo (D:) : 18.7GB (3.1GB, 17% Free) (FAT32)

Play_07_2004_cd3 (E:) : 686MB (0MB, 0% Free) (CDFS)

CD-ROM/DVD (F:) : N/A

MultiMedia Device(s)

Device : Realtek AC'97 Audio for VIA ® Audio Controller

Device : Microsoft Kernel System Renderer

Device : Microsoft Kernel Audio Mixer

Device : Microsoft DirectMusic SW Synth (WDM)

Power Management

AC Line Status : On-Line

Operating System(s)

Windows System : Microsoft Windows 98 (Win32 x86) 4.10.2222 ( A )

DOS System : Microsoft MS-DOS Version 7.10 A

Network Services

Adapter : Realtek RTL8139/810X Family PCI Fast Ethernet NIC

:roll::roll::roll:

ps. dałem wyciąg z SiS Sandra Software dlatego żeby niebyło niepotrzebnych "niejasności" więc sorry jeżeli jest tu zbyt dużo szczegółów :D

POMÓŻCIE! bo już niewyrabiam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ejj ludzie ! Pomóżcie :( dodam tylko że w 3dmarku2003/memtest/prime95 [po kolei przez jakieś 4godziny] nic się niedziało :(

To ważne, znaczy że zasiłka i hardware/bios sysko ok. Upewnij się, że nie masz Sasser'a, Blaster'a, Scob'a, Berbew'a ani innych tego typu wirusów (użyj szukajki/google jak nie wiesz co i jak) i poinstaluj wszystkie łatki antywirusowe ze strony MS. Spróbuj AdAware użyć i Spybota 1.3. Oczywiście aktualizowane. Zobacz może też jakie są ustawienia pamięci wirtualnej (najlepiej gdy jest rozmiar kontrolowany przez system), zobacz jak poprzydzielałeś dyski na pamięć cache i dostępną ilość RAM'u dla Photoshopa (Edycja->Preferencje->Pamięć cache obrazków i Dyski magazynujące, czy jakoś tak), sprawdź dyski Scandiskiem czy tam chkdsk'iem albo Disc Doctorem Nortona. Możesz też użyć Norton Windoctora, Advanced System Optimizer'a, MS RegCleaner'a. Sprawdź co masz w autostarcie, sprawdź usługi nie-microsoft'u (jeśli masz WinXP), zrób Windows Update. Stweakuj ustawienia Windowsa i ewentualnie sieci programem Tweak-XP Pro. Jak to nie pomoże, spróbuj skorzystać z przywracania systemu (w przypadku jeśli masz tą usługę uruchomioną ), ostatecznie korekcyjną instalację Windy. A może wejdź w trybie awaryjnym i pobaw się siecią - może konflikt sterowników, choć to mało prawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak : przy scandiscu [gruntowny - dysk systemowy - i "obszary systemowe i danych"] wywalił sie pod samo koniec, teraz robię full update windy [to czego niemiałem ale głównie są to śmiecie do IE a ja używam opery] W ruchu jest także "spybot" który jak narazie wykrył troszke syfu - zostało usunięte [jedynie download accelerator plus został ale to na 100% nie jego wina bo dopiero dzisiaj go instalowałem :(

Stweakuj ustawienia Windowsa

:?: :?: :?:

Vadeer - reinstal windy to ja chyba w zeszłym tygodniu z 5 razy robiłem :roll: i ciągle to samo :(

Czy zwieszanie się scandisca mogą powodować BadSectory? Bo jakby co mam 2 hdd [6gb hmm... zapomniałem zaraz napisze :) i 20gb samsunga a systemowy to teraz ten 6gb] więc jeżeli są jakieś badsectory moge przeinstalowac na drugi hdd :) a więc ? Co myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przenieść system na ten drugi dyszczek za pomocą Norton Ghost (ale <prawdopodobnie> pod warunkiem, że jest na nim aktualnie zainstalowana winda 98 - chodzi o bootsector) albo Partition Magic (bez ograniczeń ;) ).

Stweakuj ustawienia Windowsa

:?: :?: :?:

Masz Winde98 więc świetny (po polsku) Tweak-XP Pro nie przyda się. Zamiast tego jest TweakUI Microsoftu lub Tweak FX. Ale te programy nie są nawet w 1/5 tak rozbudowane i pomocne jak tamten. Można za ich pomocą jedynie poprawić trochę komfort pracy :|

Skoro coś z dyskiem jest nie tak, sprawdź jak ci się zechce, czy SMART nie wykazuje błędów -> programik DTemp. Jeśli wszystko będzie na zielono to ok, jeśli nie, dysk rozsypie się doszczętnie niebawem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba jakoś wszystko ok :) siedze dwie godziny narazie [winamp + photoshop + speedfan] i nic :) wywaliłem troszke spywaru no i jakoś jedzie :) DTemp cały czas zielony :) 30'C pokazuje [30-29 :P] ale jutro test generalny [poświęce się :D i posiedze cały dzionek przy photoshopie :)] no więc ? Może już jest good ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi