Skocz do zawartości
virtuomaniak

Podlaczenie dodatkowych glosnikow do wzmacniacza (rozne ohmy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kolumny 2x200W 4-16Ohm 30-22000Hz wzmacniacz Technics SU-8055 i chce do tego podlaczyc jeszcze glosniki od wiezy, dane glosniczkow:

System 3 drozny bassreflex

Impedancja 6Ohm

Glosnik niskotonowy 5 1/4 cala

Glosnik srednio/wysokotonwy 2/1/2 calowy

Glosnik wysokotonowy piezo

Jak widac tutaj sa rozne ohmy (miedzy moimi kolumnami a glosnikami od wiezy) i jak ja podlacze to nic sie nie stanie? Jak mozna by je podlaczyc do tego wzmacniacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuję bo mam podobny problem natury impedancyjnej ;) Mam satelity do kina domowego 5.1 magnat na których napisane jest, że mają impedancję 4 - 8 Ohm. Wzmacniacz natomiast ma napisane 8 - 16 Ohm. Czy mogę podłączać te głośniki do wzmacniacza bez obaw o końcówkę mocy?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno cokolwiek sensownego wymyślić, jeżeli producent sprzętu ukrył jego parametry.

Ogólnie mówiąc kolumny powinny mieć podaną impedacnję znamionową. To jest taka umowna wartość, która mniej więcej określa jakim obciązeniem dla wzmacniacza jest kolumna. I to jest jedna liczba. Co znaczy 4-16 to trudno zgadnąć, może coś w stylu: "zależy co akurat mieliśmy w magazynie" ?

W przypadku wzmacniacza podaje się, z jakimi kolumnami może współpracować. I wtedy jest zakres, np 4-16 Ohm. Użycie kolumn o większej impedancji skutkuje zmniejszeniem mocy maksymalnej (co na ogół nie ma znaczenia). Użycie kolumn o impedancji niższej grozi przegrzaniem wzmacniacza lub przepaleniem bezpieczników. Ale w sumie współczesne wzmacniacze są dość tolerancyjne.

Jeżeli do wzmaczniacz łączy sie dwa zestawów kolumn, to możliwe są 2 sytuacje:

1. Kolumny podłącza się do różnych wyjść i przełącza się albo zestaw A albo B.

2. Kolumny podłącza się równolegle do tego samego wyjścia, albo do różnych zle z przełącznikiem w pozycji A+B, czyli dzwięk na obu zestawach.

W przypadku sytuacji 1. każda kolumna powinna spełniać wymagania podane na wzmacniaczu. Można podłączyć 2 zestawy 4 Ohm do wzmacniacza oznaczonego 4-16 Ohm.

W przypadku sytuacji 2. impedancja równolegle połaczonych kolumm jest mniejsza niż każdej z osobna. Liczy się to ze wzoru na równoległe łączenie rezystorów. Praktycznie:

- 2 kolumny 4 Ohm dają wypadkowo 2 Ohm,

- 2 kolumny 8 Ohm wypadkowo 4 Ohmy,

- kolumny 8 i 4 dają 2,7 Ohma.

Te wypadkowe wartości trzeba porównac z parametrami wzmacniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh dzięki za odpowiedź popej chociaż aż taki wykład nie był konieczny bo to co napisałeś już wiedziałem, nadal jednak nie wiem czy, po podłączeniu tych satelitek do wzmaka i podkręceniu głośności nie siądzie końcówka wzmacniacza. Biorąc pod uwagę tolerancje o której pisałeś, osobiście również uważam, że nic się złego nie stanie, ale zawsze dobrze się upewnić.

Takie dziwne oznaczanie impedancji kolumn to u Magnata niestety normalka i to w każdym przedziale cenowym.

http://www.magnat.de/content/homeentertain...1,%204&s=97

http://www.magnat.de/content/homeentertain...5&pl=1,%204

Ja spotkałem się z informacją, że piszą 4 - 8 Ohm sugerując z jakimi wzmacniaczami może pracować kolumna, podczas gdy rzeczywiście ma ona tą wyższą wartość impedancji czyli w tym przypadku 8 Ohm i podłączenie jej do wzmacniacza o imp wyjść 4 Ohm jak wiadomo niczym nie grozi poza pewnym spadkiem mocy. Nie wiem jednak na ile jest to infomacja prawdziwa chociaż takie rozumowanie wydaje się bardziej prawdopodobne od "zależy co akurat mieliśmy w magazynie" ;)

EDIT

Że też od razu nie sprawdziłem :D

http://www.magnat.de/content/homeentertain.../faq05_en.asp#1

"What do the figures 4-8 ohm mean?

These figures just mean that the speakers may be used without risk with such amplifiers / receivers where the impedance of the connected speakers should be at least four or at least eight ohms."

Więc jednak to prawda i wygląda na to, że mogę podłączać bez obaw.

Dzięki i pozdrawiam.

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam kolejne pytanie godne prawdziwej lamy. Mam wzmacniacz Diora Tosca AWS 306 2x25W 8ohm Do tego mam podłączone głośniki 2x20W 8ohm Czy jeśli nigdy nie słucham głośno istnieje szansa, że mógłbym podłączyć do Diory jeszcze 2 Głośniki 8ohm po 15w?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłbyś podłączyć dwie kolumny w szeregu. Czyli kolumna 20W, 8ohm w szeregu z kolumna dodatkową 15W, 8ohm pod kanał lewy i taka sama kombinacja pod kanał prawy. W ten sposób będziesz obciążał wzmacniacz impedancją 16ohm na kanał co skutkuje brakiem możliwości uzyskania maksymalnej mocy ze wzmacniacza, ale jest bezpieczne. Nie wiem jak jest z jakością dźwięku w takim układzie, pewnie mogą się pojawić jakieś zniekształcenia.

Nie podłączaj tych kolumn równolegle bo w ten sposób zmniejszysz impedancje obciążajacą kanał wzmacniacza do 4ohm co może być nieciekawe w skutkach dla wzmacniacza.

To w przypadku jeżeli Twój wzmacniacz ma wyjścia na jedną parę kolumn.

Jeżeli wzmacniacz ma wyjścia na dwie pary kolumn to zobacz co napisał popej kilka postów wyżej.

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szeregowe łączenie kolumn nie jest dobrym rozwiązaniem. Kolumny mają charakterystykę impedancji mocno zależną od częstotliwości. To powoduje, że przy połączeniu szeregowym zostaje wypaczona charakterystyka przenoszenia. Efekt jest taki, jakby do systemu podłączyć korektor graficzny z zupełnie przypadkowymi ustawieniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szeregowe łączenie kolumn nie jest dobrym rozwiązaniem. Kolumny mają charakterystykę impedancji mocno zależną od częstotliwości. To powoduje, że przy połączeniu szeregowym zostaje wypaczona charakterystyka przenoszenia. Efekt jest taki, jakby do systemu podłączyć korektor graficzny z zupełnie przypadkowymi ustawieniami.

Że co? Jakieś pomiary na poparcie tego co napisałeś masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźmy przykład ze strony, którą zacytowałem, kolumna z rys. 5 na częstotliwościach 1khz i 2khz ma moduł impedancji rzędu 5 i 7 Ohm. Kolumna z rysunku 6 przy tych częstotliwościach ma jakieś 11 i 3 Ohmy. Jak je połączysz szeregowo, to (w uproszczeniu, bez uwzględnienia fazy) pierwsza kolumna przy 1kHz dostanie 30% napięcia a przy 2kHz 70%. Czyli charakterystyka przenoszenia sprzętu mierzona przy tej kolumnie miałaby dodatkowe zafalowanie na jakieś 7dB w pasmie 1-2kHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi