Skocz do zawartości
slither

Chodzi o pompke/i...(sorki ze znowu:/)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowy:) Mam takie pytanie do wyjadaczy chlodzenia wodnego. Chodzi o pompke. Zmieniam sobie zestawik z Aquariusa II na cos lepszego. Teraz mam zamiar podpiąc do chlodzenia i NB i GPU oraz zasilacz (bo w aquariusie tylko CPU). I mam pytanie...czy musi byc pompka z wiekszym przeplywem wody jesli podpinam az 4 bloki?? Bo w opisach Eheim'a pisza ze dopiero 1250 jest zalecana do 3-4 blokow. Jak to jest w rzeczywistosci... czy ta 1048 nie wystarczy?! Jakie to ma znaczenie do wydajnosci. Dodam to ze pompke z chlodnicą zamkne w szafce tj jakies 5-6m od kompa...(ze wzgledu na cisze;)).

Prosze o rady.

Z gory dzieki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz...

Polecalbym jakiegos mocniejszego Hydorka... ew. faktycznie pompe CO :-).

Nie jest ci taka moc potrzebna, ale pompy CO sa cichobierzne (czyt. bezglosne po odpowietrzeniu) na przyklad :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to chyba pompce łatwiej ciagnac wode w szerszym wężu, nie ?

w tym cpc jest gorzej, bo szerszy króciec pompki a węższy wąz, wiec pompka ma przewęzenie i ma jeszcze gorzej

jesli na węzu nie będzie zagięć, to różnica w przepływie będzie znikoma, chyba ze pompka jest do du...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym cpc jest gorzej, bo szerszy króciec pompki a węższy wąz, wiec pompka ma przewęzenie i ma jeszcze gorzej

jesli na węzu nie będzie zagięć, to różnica w przepływie będzie znikoma, chyba ze pompka jest do du...

a Aquael który jest w cpc to lepsejszy może [ciach!]o jakich mało

włogóle o czym my tu rozmawiamy o pompce za 30zł :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ci przeciez mowie !

skoro shit z CPC potrafi przepompowac wode w gorszych warunkach , to mocny Eheim spokojnie przepompuje w lepszych warunakch(większy przekrój węża) i z większym przepływem wody

o ile sie nie myle to Eheim 1048 ma przekrój wew. 10mm, wiec 4mm wiecej niz CPC, a moc ma wieksza

IMHO Eheim 1048 pociagnie 2 bloki, nagrzewnice i 6 metra kabli z wodą, ale przepływ nie będzie na poziomie deklarowanym przez producenta a ~25% mniejszym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to ci przeciez mowie !

skoro shit z CPC potrafi przepompowac wode w gorszych warunkach , to mocny Eheim spokojnie przepompuje w lepszych warunakch(większy przekrój węża) i z większym przepływem wody

o ile sie nie myle to Eheim 1048 ma przekrój wew. 10mm, wiec 4mm wiecej niz CPC, a moc ma wieksza

IMHO Eheim 1048 pociagnie 2 bloki, nagrzewnice i 6 metra kabli z wodą, ale przepływ nie będzie na poziomie deklarowanym przez producenta a ~25% mniejszym

właśnie nawed na Eheim 1048 przypływ będzie kiepski

Hydor L30 będzie dobry cenowo i wydajnościowo do takiego układu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli uzyskasz przeplyw 10x mniejszy, to bedziesz mial szczescie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm....czyli Eheim....tak wlasnie sie zastanawiam nad Eheimem 1048 lub Hydorem SELTZ L-40 II. No chyba ze poczekam jeszcze z 2 tygodnie i odloze kase na Eheima 1250 choc ten Hydor jest wydajniejszy - ale nie wiem jak z glosnoscią....ponoc cichszy jest Eheim. Aha...chlodnice oczywiscie tez kupuje i zbiorniczek wyrownawczy.

Dzieki za info:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już chcesz mieś dobrą pompe to może http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27753981

będzie o wiele lepsza od hydorów itp i w podobniej cenie bezgłośna i sprawdzona na forum

8O Taką pompke?? Ja mam identyczną w ogrzewaniu centralnym domu :) ..hehe... jeszcze pomysle...moze ten Hydor..hmm

Wielkie dzieki jeszcze raz :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, pozwolicie że się przyłączę? Mam na oku pompkę C.W.U. UP 15-13B, stan- nie używana bez gwarancji, ok (200zł), nie wiem o niej wieje- to poprzednik modelu UP 15-14, ma moc 25W, 2600obr- i to wszystko co wiem, może ktoś wie jak u niej z głośnością, wydajnością(wg mnie powinna mieć ok 700 l/h), acha- i którą firmę- mam do wyboru Grundfos lub WILA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaaa jasne... Tyle, ze tej wody w takim wezu jest znacznie wiecej, a co za tym idzie pompa musi byc bardzo mocna. Wez sie chlopie nie udzielaj... :lol: :mrgreen:

Do slither-a :D

IMHO pomysl z 5m wezem od szafy do kompa nie wypali, porazka :D

Sa ciche pompy, ktorych nie bedziesz slyszal po wpakowaniu do kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do spiderman'a

hmm...ciche czyli jakie?? Eheim czy Hydor czy jeszcze siakies incze :)?? ....duzo tu jest wypowiedzi na ten temat ale jakos nie widze zdan podzielonych.. Aha..a zalozmy ze juz bym to w obudowie trzymal..to jaka pompke polecasz lub polecacie do 5 blokow wodnych?? tylko wlasnie chodzi o cisze bo na tym punkcie to jestem strasznie uczulony...ta pompka z Aquariusa jest zaje*** cichutka..wrecz nieslyszalna....tylko jej wydajnosc :?

Z góry dzieki za rade :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do spiderman'a

hmm...ciche czyli jakie?? Eheim czy Hydor czy jeszcze siakies incze :)?? ....duzo tu jest wypowiedzi na ten temat ale jakos nie widze zdan podzielonych.. Aha..a zalozmy ze juz bym to w obudowie trzymal..to jaka pompke polecasz lub polecacie do 5 blokow wodnych?? tylko wlasnie chodzi o cisze bo na tym punkcie to jestem strasznie uczulony...ta pompka z Aquariusa jest zaje*** cichutka..wrecz nieslyszalna....tylko jej wydajnosc :?

Z góry dzieki za rade :D

Hailea sie wyrobila... Sa dosc ciche te pompki jak chwile pochodza, ponoc Hydor juz nie jest taki rewelacyjny, jeszcze masz blizniaka Haileai - Aquarium Systems... popatrz w sklepach netowych. W kazdym badz razie jak masz malo hajsu, to bierz Hailea - dobra, niedroga i cicha (musi sie dotrzec).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hailea sie wyrobila... Sa dosc ciche te pompki jak chwile pochodza, ponoc Hydor juz nie jest taki rewelacyjny, jeszcze masz blizniaka Haileai - Aquarium Systems... popatrz w sklepach netowych. W kazdym badz razie jak masz malo hajsu, to bierz Hailea - dobra, niedroga i cicha (musi sie dotrzec).

Wielkie dzieki wszystkim za info :D

Pozdrawiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi