Skocz do zawartości
R@F@L

Dzielenie łącza internetowego na 2 kompy

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mam taki malutki problem. Mam 2 karty sieciowe: jedna Realtek na złaczu PCI a druga zintegrowana na EPOX. Czy jest taka mozliwosc zeby internet podlaczyc normalnie pod karte na PCI (teraz tak mam) i te polaczenie internetowe wyprowadzic na sieciówkę zintegrowaną a potem poprzez kabel sieciowy na drugiego kompa ?? Kombinowalem z jakimiś mostkami i nic z tego :( Ja mam WinXp a drugi komp ma Win98

BTW) nie chce płacić 2x abonament i przez to takie modyfikacje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że można.

1. W komputerze z internetem ustaw IP i maskę (IP 10.0.0.1 maska 255.255.255.0) na karcie do której masz podpięty drugi komputer.

I zainstaluj program do udostępniania internetu np. Sygate Home Network.

Program chyba od razu po zainstalowaniu udostępnia internet, bez jakiejś skomplikowanej konfiguracji.

2. Na drugim komputerze ustaw IP 10.0.0.2 maska 255.255.255.0 oraz bramkę jako 10.0.0.1

Powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Pewnie że można.

1. W komputerze z internetem ustaw IP i maskę (IP 10.0.0.1 maska 255.255.255.0) na karcie do której masz podpięty drugi komputer.

I zainstaluj program do udostępniania internetu np. Sygate Home Network.

Program chyba od razu po zainstalowaniu udostępnia internet, bez jakiejś skomplikowanej konfiguracji.

2. Na drugim komputerze ustaw IP 10.0.0.2 maska 255.255.255.0 oraz bramkę jako 10.0.0.1

Powinno działać.

dzialac powinno. ale czemu pokreciles adresy i maski ?? adres z klasy A, a maska z klasy C ?? po co uzywac takiej klasy adresowej na dwa kompy ? jasne ze mozna.....

w zasadzie to sie czepiam. ale to niefajnie wyglada :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi