Skocz do zawartości
M79

Chyba spalilem procesor - help!

Rekomendowane odpowiedzi

Wymienilem wentyl na zalmana 5100 cu. Wiazalo sie to ze zdejmowaniem plyty glownej. Operacje przeprowadzilem, pacjent chyba nie zyje (xp1800). Mobo asus a7v333 powatarza w kolko "system failed cpu test", a w powietrzu unosi sie zapach spalenizny.

Co moglem spartolic podczas podlaczania, ze proc nie wstawal a potem sie chyba spalil? Wentyl chodzil, przylegal, pasta byla... Czy moglem jakos uszkodzic plyte glowna, ze proc sie spalil ( :evil: )? Wiadomo kupie kolejne cpu ale teraz mam stres zeby nie zjaral sie kolejny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOże po prostu dałeś za dużo pasty???

A najprościej sprawdzić czy spaliłeś czy nie zdejmując radiatr i oglądając procka...

Spróbuj jeszcze clear cmos i może to coś pomoże (chociaż wątpię)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienilem wentyl na zalmana 5100 cu. Wiazalo sie to ze zdejmowaniem plyty glownej. Operacje przeprowadzilem, pacjent chyba nie zyje (xp1800). Mobo asus a7v333 powatarza w kolko "system failed cpu test", a w powietrzu unosi sie zapach spalenizny.

Co moglem spartolic podczas podlaczania, ze proc nie wstawal a potem sie chyba spalil? Wentyl chodzil, przylegal, pasta byla... Czy moglem jakos uszkodzic plyte glowna, ze proc sie spalil ( :evil: )? Wiadomo kupie kolejne cpu ale teraz mam stres zeby nie zjaral sie kolejny.

hmmm.... :? może uwaliłeś rdzeń w procu ??? i athlonXP poszedł ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor wyglada calkiem normalnie (ogladalem go), tyle ze smierdzi.

Pasty dalem raczej ok. Problem w tym ze boje sie ze wloze kolejnego i bede nastepna kase w plecy. To mozliwe zeby cos innego (poza coolerem) spowodowalo ten fatal error?

a z cmosem zaraz sprobuje tyle ze tez mi sie nie chce wierzyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor wyglada calkiem normalnie (ogladalem go), tyle ze smierdzi.

Pasty dalem raczej ok. Problem w tym ze boje sie ze wloze kolejnego i bede nastepna kase w plecy. To mozliwe zeby cos innego (poza coolerem) spowodowalo ten fatal error?

a z cmosem zaraz sprobuje tyle ze tez mi sie nie chce wierzyc

Jak nie malowales mostków to oddaj go do reklamacji... moze przyjmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede probowal, ale dopiero jak sie wakacje skoncza bo proca kupowalem daleko, daleko :? .... Zreszta na starym wentylu chodzil dobrze.

Kontynuujac smutny temat: chyba skocze po sklepu po durona 1200, czy ten proc grzeje sie chociaz mniej od xp1800agoia?

Chyba zaczne plakac 6400 3dmarkow odplynelo w sina dal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj go na innej płycie głównej ... może to wcale nie proc. Z drugiej strony, to czy przy spalonym procku możliwe jest by cokolwiek wyświetlało się na ekranie? Sprawdź dobrze nóżki od procka, czy któraś się nie złamała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche doopnie kupic nowy proc podczas gdy tamten moze sie okazac caly.. wiesz kupisz nowego durnia a jak bedziesz chcial sprzedac do i tak nie dostaniesz sklepowej ceny..

najlepiej idz z procem do jakiego sklepu lub qmpla coby Ci sprawdzili...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj go na innej płycie głównej ... może to wcale nie proc. Z drugiej strony, to czy przy spalonym procku możliwe jest by cokolwiek wyświetlało się na ekranie? Sprawdź dobrze nóżki od procka, czy któraś się nie złamała.

Jemu sie nic nie wyswietla , tylko asus ma POst Reporter i taki mily glosik kobiety mowi ze wlasnie koles zjaral proca ;) .

A jezeli mam w czyms pomoc koledze to niech najpierw sprawdzi u kogos innego proca ( ale najpierw niech sobie zrobi przerwe niech sam ochlonie ) ;) ) Jezeli nie podniesie sie na innej plycie i nie ma zadnych sladow ukruszenia ( przyjrzyj sie dokladnie ) to smigaj do serwisu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmie asus juz podziekujemy: w serwisie stwierdzili ze procek jest spalony, a mobo wstaje (na innym procu) tylko raz na jakis czas. Koles dodal ze jakies 80% a7v333 jest zwracanych na gwarancji, czyli jesli komus "to" chodzi, to ma wielkie szczescie. Ja niestety nie mialem :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmie asus juz podziekujemy: w serwisie stwierdzili ze procek jest spalony, a mobo wstaje (na innym procu) tylko raz na jakis czas. Koles dodal ze jakies 80% a7v333 jest zwracanych na gwarancji, czyli jesli komus "to" chodzi, to ma wielkie szczescie. Ja niestety nie mialem  :evil:  :evil:  :evil:

Nie kupujcie Asusa kicha jakich malo .

BTW jaki masz revision ??I Jaki masz zasilacz ? I powiedz czy do momentu zmiany coolera plyta dzialala dobrze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie udało bo mi wymienili walniętego axp 1800+ tylko napisali ze gwarancje uznali warunkowo bo podobno był mikro ukruszony tylko nie wiem podczym oni go oglądali (chyba pod mikroskopem :lol: ) bo na goły rzut oka nic nie było widac :twisted: A co do asusa to sam miałem na niego chęć tylko ta cena minie jakos dziwiła zawsze asusy były jednymi z najdrozszych płyt a tu nagle tylko 525 zł 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie udało bo mi wymienili walniętego axp 1800+ tylko napisali ze gwarancje uznali warunkowo bo podobno był mikro ukruszony tylko nie wiem podczym oni go oglądali (chyba pod mikroskopem :lol: ) bo na goły rzut oka nic nie było widac  :twisted: A co do asusa to sam miałem na niego chęć tylko ta cena minie jakos dziwiła zawsze asusy były jednymi z najdrozszych płyt a tu nagle tylko 525 zł  8O

Abit na kt333 kosztuje 450. widzialem na gieldzie nawet za 420 a Asusa za 490 .A ceny sa niskie bo maklo osob kupuje plyty na kt333 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Revision nie mam pojecia - bios byl 1007, potem zmienialem na 1011 ale bylo ok. Plytka z wszystkimi wodotryskami (5.1, raid, usb2.0 blabla), zasilacz enermax 350watt. Podobno juz przy instalacji xp1800 byly jakies problemy, ale raz poszla i potem bylo oka. Teraz plytka dziala czasami, ale NIE z moim zalmanem 5100cu za ktorego dalem 190 - zreszta nie wiem co wentyl przeszkadza mobo.

Zalamka, kasa za procek w pizdu bo gosc mi pokazal ze widac ze nadpalony, plyta raz chodzi, raz nie. Na pewno beda marudzic przy gwarancji i na dodatek ten chory wentyl na karku. Amen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zadroszcze :( na posieszenie powiem ze ja w ciagu godziny zlamalem noge , po czym 10 minut pozniej zerwal mi sie kabel od netu na 10 pietrze bloku , a na drugi dzien zasilacz mi spalil BIV :( . Ale humor mi wraca , a co do Mobo to paru znajomych ma i sa zadowoleni tylko jeden kumpel mial problemy z grafika i zainstalowaniem systemu , po wymianie plyty wszystko super .

Pozdrawiam .

BTW kup Coppershima .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobny przypadek. Miałem wtedy nowego Soltek-a 75DRV-4. Ściągałem wentyl bo chcialem mostki zamalować. Przejechałem nożem po płycie (Titan) i . . .myslałem , że nic się nie stało. Malowania mostków mi się odechciało. Wsadziłem proca i [gluteus maximus] blada. Płyta nie żyje. Mało tego , okazało się ,że proc też. Była niedziela a bez netu w weekend żyć nie mogę. Polaciałem do hipermarketu i kupiłem Durnia 850 na tzw. chwilę. Przyszło mi do głowy żeby jeszcze raz sprawdzić Solteka. Włożyłem proca i odpaliłem na chwilę bez wentyla i ... tego smrodu nie zapomnę nigdy. Proc do kosza. To była fatalna niedziela . . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmie asus juz podziekujemy: w serwisie stwierdzili ze procek jest spalony, a mobo wstaje (na innym procu) tylko raz na jakis czas. Koles dodal ze jakies 80% a7v333 jest zwracanych na gwarancji, czyli jesli komus "to" chodzi, to ma wielkie szczescie. Ja niestety nie mialem  :evil:  :evil:  :evil:

O kurde, to ja już myśalłem, że nie ma nic gorszego od k7s5a (50% zwracanych w ciągu trzech dni od sprzedarzy :lol: )

Co do procka to wyrazy współczucia. am dziwne przeczucie że ja mojego teżniedługo spalę :( więc zbieram kasę i przeglądam cenniki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurde, to ja już myśalłem, że nie ma nic gorszego od k7s5a (50% zwracanych w ciągu trzech dni od sprzedarzy :lol: )

Dokladnie Asus w tym roku sprzedal jakies poltora miliona plyt z czego dajmy na to 400 tys ATV333 80 % trefnych wychodzi jakies 320 tys to dopiero wynik :) . Czyli rachunek prosty lepiej kupic ECsa , bo u Asusa 2 plyty na 10 jest dobre , a u ECSa 5 :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja tez mam A7V333 - juz drugi raz. Kupilem plyte nowke i sie okazalo ze ten mily, kobiecy POST mowi mi na dziendobry, ze proc jest spalony. No to ja na drugi dzien z procem do sklepu i sie okazalo ze proc jest oki - wiec wymienilem plyte. Przyczyna komunikatu o bledzie proca nie byl on sam ttylko plyta. Teraz juz mam druga plyte i tego komunikatu njuz ni ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...