Skocz do zawartości
SzymonTER

[karta graficzna] radeon 9600pro za 489zł nowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To ciekawe jak ten 9500 (pomijamy wszelkie kwestie modowania) może być leszy od 9600pro. Masz jakiś dowód??? 275/540 vs. 400/600 mnie bardzo interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, ja to mam szczęście - w sklepie, w którym miałem już zamawiać tego Radka już go nie ma i prawdopodobnie nie będzie :( Znacie może jakies sklepy internetowe, w których jest ten radek w jakiejs niskiej cenie?Nie no, ja to mam szczęście - w sklepie, w którym miałem już zamawiać tego Radka już go nie ma i prawdopodobnie nie będzie :( Znacie może jakies sklepy internetowe, w których jest ten radek w jakiejs niskiej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sęk w tym że ja uważam że 9500 jest lepszy od 9600pro takie jest moje zdanie a o 9500pro to był taki mały ot :D

O ile rzeczywiscie w przypadku 9500Pro lub 9500@PRO rzeczywiscie sa one lepsze od 9600PRO, to na jakiej podstawie uwazasz ze zwykly 9500 jest lepszy od 9600PRO??

http://www20.graphics.tomshardware.com/gra...tournament_2003 i inne testy pokazuja "przepasc" pomiedzy 9500 a 9600PRO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może faktycznie macie rację z tym 9600 wszyscy zawsze na te karty jechali jakie to one beznadziejne a wygląda że nie są aż takie złe przyznam się bez bicia że nawet nie czytałem żadnej recki tej karty :oops: wychodziłem z założenia że nie warto widocznie się myliłem :D jak mówili starożytni errarum humanum est

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

cyganos king - 9500 ma lepsze możliwości OC i lepszy gpu??? Co ty gadasz chłopie.

Nawet recki nie czytałeś a gadasz.

Tak jak wszyscy najeżdżali na 9550 a sie okazały super karty za taką cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyganos king - 9500 ma lepsze możliwości OC i lepszy gpu??? Co ty gadasz chłopie.

bije się w piersi i pluje w brode na wspomnienie własnej głupoty :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem na giełdzie w katowicach w ComPro

ich adres normalny to:

ul tarninowa 5 w gliwicach

compro@interia,pl

501 423 637

401 16 20

tylko teraz podobno trudno o te karty w hurtowniach, ja kupiłem jedną z dwóch specjalnie zamówionych, ale facet jest spoko, mozna do niego zadzwonic i pogadac, :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU Radeona 9500 teoretycznie jest lepsze , ma 4 procesory werteksowe , podczas gdy Radeon 9600 (9600Pro) ma 2 takie procesory.

No ale suma sumarum oczywiście taktowania Radka 9600Pro 400/600 i ulepszony kontroler pamięci wygrywają z Radeonem 9500 275/540 , ale o tym wie każde dziecko chyba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie, nie mam pojęcia o co się wogóle kłócicie... Gigabyte Radeon 9600 Pro jest dostępny w cenie max 500zł (ja kupiłem jakieś 2 tygodnie temu w www.esc.pl za 485zł) i jest na prawde DOBRĄ kartą. Stosunek wydajności do ceny w tym produkcie jest rewelacyjny. Popieram zdanie osób, które pisały przedtem, że lepiej nie pakować się w 9500 i ryzykować arty po modzie. Po pierwsze, te karty są okrutnie słabo dostępne. Po drugie i ich ceny są dosyć wygórowane (sięgają 550 i więcej na allegro).

Myślę, że nie opłaca się dawać ponad 500zł za towar, który domyślnie jest dużo gorszy od 9600Pro, a nawet i po modzie (który nie jest pewny) wykazuje większą wydajność mniej więcej o 6% (po przetaktowaniu r9600pro). Z resztą róbta co chceta, uprzedzam jednak: "mądry Polak po szkodzie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep jest jak najbardziej w porządku i godny polecenia. Ja jestem ze śląska więc musiałem płacić za przesyłke, ale paczka była BARDZO starannie zapakowana (wzbogaciłem się o 6 pudełek na HDD 8) )Kupowałem tam 2 płyty główne, dysk twardy, obudowę, procesor i dwie karty graficzne. Wszystko działa bardzo dobrze. Na moim Bartku osiągnąłem chyba najniższe napięcie jakie widziałem na forum przy takim przetaktowaniu! :D Ty nie masz się praktycznie o co pytać sprzedawców, dokładny opis karty napisałem wcześniej. Ja jednak męczyłem ich przez prawie 2 tygodnie zanim coś kupiłem :) Paczka kurierem przychodzi w przeciągu 48 godzin. W 100% polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA wlasnie kupilem tego gigabyte 9600pro i musze powiedziec ze jedyne na czym sie zawiodlem to glosne chlodzenie-mocny szum powietrza ale za to niezle sie podkreca-520mhz gpu a mem na 650mhz

Jakosc obrazu wysmienita porownywalna z herculesem (mialem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

T800 - RV350 ma 4 x Vertex Shader 2.0

Na oficjalnej stronie ATI pisze że "2 parallel geometry engines" 8).

http://www.benchmark.pl/artykuly/przeglad_...adeon_9600.html

Zaraz przyjdzie Leborg i powie że kolejny dowód na [ciach!]ianość benchmarka.

Ale jeśli ma tylko 2 vertexy to taka wydajność geometryczna też nie jest możliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T800 - RV350 ma 4 x Vertex Shader 2.0

Na oficjalnej stronie ATI pisze że "2 parallel geometry engines" 8).

http://www.benchmark.pl/artykuly/przeglad_...adeon_9600.html

Zaraz przyjdzie Leborg i powie że kolejny dowód na <font color="#FF0000">[ciach!]</font>ść benchmarka.

Ale jeśli ma tylko 2 vertexy to taka wydajność geometryczna też nie jest możliwa.

Faktycznie jest to dziwne. Porównując 9700 pro z 9600pro lub XT śmiało można stwierdzić , że seria 9600 również posiada 4 procesory werteksów! Czyżby ATI pomyliło się na swojej stronie podając specyfikacje?

Ale z drugiej strony na kilku serwisach , które kiedyś tam przeglądałem wyraźnie pisało , że główną różnicą między 9500pro a 9600pro są właśnie potoki i procesory werteksów. Już sam teraz niewiem co o tym myśleć 8O.

Czyżby benchmark.pl jednak miał rację :lol: 8O ?

PS. Tylko dziwne są wyniki jeśli porównamy Point Sprite Speed(MSprites/s). Przeglądnąłem kilka rezultatów na Orbie i w każdym Radek 9600pro jest prawie dwukrotnie wolniejszy od 9500pro(9700). Co to ma być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi