Suchy101 Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 Witam Czy to jest normalne że mostek południowy grzeje się tak ze aż parzy przy dotknięciu. Poza tym w moim modelu plyty na północnym jest bardzo malutki radiatorek i grzeje sie dosc mocno. Ogolnie cicialbym zapytac ile to wszystko jest w stanie wytrzymac bo troche spanikowalem i probuje wykombinowac jakies chlodzenie ( myslalem zeby przykleic ze dwa radiatorki od pamięci RAM ) - czy rzeczywiscie musze ?. W sumie mysle sobie że Asus wie co robi, ale chcialbym sie dowiedziec dokladniej. Mam jeszcze jeden problemik. Przesiadlem sie z plyty Asus A7V8X-X ( Via KT400 ) na Asusa z KT600. Mam Procesor Duron 1,4. Na poprzedniej plycie caly czas mialem go na 1,75. Teraz na nowej wiesza sie ciagle jak jest podkrecony ( juz myslalem ze cos sie przerzewa ale po odkreceniu okazalo sie ze komp jest stabilny, nawet po zamknieciu budy i doprowadzeniiu go do dosc wysokich temp. ) . Mam w zwiazku z tym pytanie - czy moze to byc wina maksymalnie bezfirmowego zasilacza ( Shido 300W, ale w takim razie dlaczego na poprzedniej plycie chodzilo dobrze ), czy moze jest to spowodowane "gorącą" płyta - czy podkrecenie procesora ma wpływ na chipset ?. Ja stawiam na zasilacz. Krucho u mnie z kasa i nie moge pozwolic sobie na kupienie nowego, porzadnego zasilacza jakby mialo sie okazac ze to nic nie pomoze i przyczyna jest gdzie indziej... Bardzo prosze o opinie Dzieki Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 8 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2004 sprawdz mobo na mostek zapodaj wiekszy radiator + jakis wicherek na niego jesli to nic nie pomoze trafiles na wadliwy egzemplarz i jesli nie dawno go kupiles na Twoim miejscu czym predzej szedlbym po nowy egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Dokładnie. Jak się za mocno grzeje to cos jest nie tak i lepiej do wymiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inc0gnit0 Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 u mnie na NB niebiski zalman a na SB jakis radiator z NB bez wicherkow, chociaz ten z proca moze troche wwiewac powietrza;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 2 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2005 Hmmm... to jest tak, że ASUS na płyty z serii X pożałował troche... Pełna wersja A7V600 => miałem i już jest prawie nie dostępna, chyba że na giełdach ma lepszy radiator na NB i więcej elementw związanych z napięciem => dodatkowe mosfety i kondziołki... Tam nie ma problemów z przegrzewaniem się elementów. W A7V600-X zmieniłbym radiator na NB na wstępie, a SB często się grzeją => tu wystarczy założyć ten z NB (mały czarny) lub, jeśli ktoś chce więcej to złoty Zalman NB32J wystarczy w zupełności. Różnice w wyposażeniu widoszne gołym okiem na miniaturach ze strony ASUSa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...