Hirotaro Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 wszystko to już zrobiłem. temperatury w normie, zasiłka też daje dobre napięcia no i łatki poinstalowane. Bios najnowszy wgrany Nie mam już więcej pomysłów 1206761[/snapback] A jakie są pamięci??? Może warto wyłączyć 1T Command (CPC) w BIOSie i sprawdzić co się dzieje??? Wiem, że ECSy standartowo mają czasami 2.5V na RAM... a to za mało o 0.1 lub 0.2 w zależności od modelu - też warto sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 przede wszystkim sprawdz czy pamieci sa zsynchronizowane z procesorem -najczesciej takie sa walsnie objawy zlego ustawienia pamieci... Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Proponuje taka opcje : Panel sterowania / System / Zaawansowane / (Uruchamianie i odzyskiwanie systemu) Ustawienia / Odznaczyc opcje : Automatyczne uruchamianie ponownie. Teraz zamiast resetu bedzie Ci wywalal BLUE SCREENa znanego z Win98 i na gorze opis za co. Fakt ze opis jest dosc ogolnikowy i nie zawsze musi byc powiazany z realna przyczyna, ale czasami pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _Azazel_ Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 temp mozesz miec ok ale radiator moze nie stykac sie z cpu i doopa za malo pasty za slabo posmarowany ? skopane pamieci ? slaby zasilacz ? ukruszony procek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrpo Opublikowano 8 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2005 Dobra, przeprowadziłęm parę testów: -Zmiana zasilacza nic nie daje -Zmiana wiatraczka (-> AlCu80 - i tak trzeba było kupić) róznież Testy analityczne: -MemTest (i inne podobne) pamięć OK -Prime Test - w ciągu max 3 minut (standardowo w pierwszej minucie) hardware error -Analiza dumplogów - za każdym razem inne błędy Moje pytanie, co przetestować jako następny element (moim zdaniem procek) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Prosze o pomoc - zrobiłem wszystko i dalej źle, czy ktoś tu coś wie??? / frodon :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Mój sprzęt to: Płyta główna: ASUS A7V880 Procek: Sempron 2500+ (1,74) Ram: w dualu 2 x 250 MB czyli 512MB 400Mhz Grafika: Readon 9600 128 MB 128 bit zasilacz: chieftec ATX 1136h - 360 wat hdd: 120 giga WDC 730 obrotów Używam Windowsa XP z SP2 Mój problem: Wcześniej ze starym zasilaczem (no name - 300 wat) podczas gier restartował mi się komputer albo przechodził w czas czuwania a teraz zakupiłem chiefteca 360 wat tak jak mi radziliście i co??? np. podczas gry w raymana 3 albo gdy się uruchomi ( bo czasem się nie uruchamia tylko wyskakuje biały ekran i słychać dźwięk gry) to się restartuje albo przycina ale najczęściej wychodzi do windowsa i zmienia rozdzielczość wyświetlania z 1280x960 na 800X600 albo 640X480, to samo dzieje się podczas gry w soldier of fortune nawet na najniższych detalach - albo wychodzi do windowsa albo sie przycina albo restartuje. Co jest nie tak??? jakim programem mogę sprawdzić szcegółowo jaki komponent jest uszkodzony lub źle zainstalowany, jaką mam usterke?? prosze o pomoc bo zaczynam wątpić, jeszcze nikt mi nie pomógł, narazie każdy kto próbował pomóc nic niezdział, czy jest tu ktoś kto wie w czym problem?? z góry dziekuje aha zauważyłem jeszcze że czasami na sekunde wyłącza mi sie monitor i po chwili włącza i tak kilka razy dziennie a przed chwilą tak mi się wyłączył że musiałem zrestartować kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Ja bym polecał metodę eliminacji: wyjmij i odintaluj wszystko, co zbędne do działania kompa (np. muza, sieć), zapuś antywira, ad-aware. Wyjmij i włóż z powrotem procka i pamięć - a nuż coś nie styka? Jak ramy nie są identyczne, to spróbuj z pojedyńczym, może w innym slocie? A, no i jak masz coś na podmianę (grafę, ram, procek) to podmień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 ramy są takie same, już się męcze z tym problemem kupe czasu próbowałem wszystkiego naprawde, może coś w biosie jeszcze pokombinowć?? co prawda już próbowałem ale może czegoś niewiem, a może radeon jest nie kompatybilny z płytą główną opartą na via?? a może coś ze sterownikam?? wszystko już próbowałem i niewiem jak zdiagnozowac mój sprzęt, instalowałem różne direcx-y ale pozostałem prze 9.0c, a czy jest jakiś program co uruchomie zostawie go na kilak godzin i on wykryje usterke testując poprostu sprzęt?? bo ja wiele nie będe mógł wyjąć zreszta już próbowałem testować, błagam o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 ramy są takie same, już się męcze z tym problemem kupe czasu próbowałem wszystkiego naprawde, może coś w biosie jeszcze pokombinowć?? co prawda już próbowałem ale może czegoś niewiem, a może radeon jest nie kompatybilny z płytą główną opartą na via?? a może coś ze sterownikam?? wszystko już próbowałem i niewiem jak zdiagnozowac mój sprzęt, instalowałem różne direcx-y ale pozostałem prze 9.0c, a czy jest jakiś program co uruchomie zostawie go na kilak godzin i on wykryje usterke testując poprostu sprzęt?? bo ja wiele nie będe mógł wyjąć zreszta już próbowałem testować, błagam o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 Ja mam płytę tą samą i też Ati, więc się nie gryzą. Dysk jest SATA czy zwykły - bo słyszałem, że mostek południowy lubi padać. A, i niedawno wyszedł nowy bios - może to toś pomoże? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 mam pytanie oto napięcia: napięcie .................bios asus................. probe Vcore.................. 1,548 ......................1,648 3,3 ....................3,264 ......................3,28 5..................5,081 lub 5,108 ...............4,999 12 ......................11,308 ................11,904 Moje pytanie to których p[omiarów się trzymać, które są prawdziwe i czy to że są takie różnice oznacza że zasilacz jest słaby albo uszkodzony?? a temp temperatury CPU 48 stopni C a MB 37 stopni C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 11 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2005 (edytowane) Chyba napięcia w normie, u mnie znacząca różnica jest tylko dla 12V - bios pokazuje 11,6V - pozostałe są prawie identyczne, więc to chyba nie to? Temperatury też mam chyba w tym stylu: CPU w stresie do 50, norma 45, MB 30-38 (zależy kiedy :-P ). Nie wiem, co poradzić. Fakt, że miałem coś podobnego na poprzednim kompie, jak włożyłem nowy dysk - co jakiś czas jakiś program, jaieś pliki się psuły, i windows zgłaszał błędy. Aż po pół roku padł. A nie był to żaden wirus, sprawdzałęm wszystkim. Potem pełny format, wszystko od zera i problem znikł - do dziś nie wiem, co to było... Jednak chyba 12V mam wyższe: bo w probie jest 12,3V, więc średnio :-P 11,95V, a u ciebie 11,6V - aczkolwiek nie wydaje się to bardzo groźne. Edytowane 12 Stycznia 2005 przez grzmot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 na noc zostawiłem kompa na testowanie ramu na programie memtest89 i chodził koło 10 godin i zdał 21 testów i żanych errorów, a wogóle to robiłem wcześsnij clear cmos, a w ogóle teraz mam jeszcze następujący problem, komputer restartuje mi się bez powodu od czasu do czasu - czasami po godzinie czasami po kilku minutach i niewiem od czego, czy może to być od emula?? aha czyli ramy sprawdziłem tym programikiem są ok a jak sprawdzić grafike bo np. na #dmarku przy rozdzielczości 800x600 niechce w ogóle iść - robi się to co w raymanie3 pokazuje się jakiś biały ekran a znowy na maksymalnej rozdzielczości idzie tylko się przycina (wiadomo karta grafiki to nie rewelacje) ale wkońcu po jakimś czasie się tak przytnie że już dlaej nie pójdzie. aha i jeszcze jedno niemoge tak komponenty po wyjmowac bo ja mam minimum komponentów płyta główna ram procek i grafika reszta zintegrowana aha no i twardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 i jeszcze czasami wyłącza mi sie na kilka sekund monitor czasami na sekunde czasami na troszke dłużej a czasem dzieje się tak że pokazuje się jakby posiekany cały obraz i po przesuwany po czym monitor się yłącza i po chwili włącza - kiedyś tak niemiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Emule mi jeszcze nigdy kompa nie zwiesił, a chodzi dużo :) . No, ale dysk mi załatwił, skubaniec jeden :mur: . Dx był już reinstalowany? Antywira też już pewnie użyłeś, skoro problem od dłuższego czasu? Opcje się powoli kończą, najszybciej byłoby podmienić wybrane elementy na próbę, jak masz taką możliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodon Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 zrobiłem formata i zainstalowałem nowego xpeka póki co bez SP2 i cały czasm miałem te restarty bez powodu ale gdy przełączyłem w biosie zasilanie w agp na maxa czyli na 1,8V z AUTO to przestał się restartować podczas użytkowania ale soldier of fortune albo rayman 3 dalej wychodzą mi do poziomu windowsa jak uruchamiam gre i zmieniają moją rozdzielczość a i na starym zasilaczu robiło się to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 13 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2005 Obadaj organoleptycznie (palcem) temperaturę Radka i pamięci na nim.Dla próby zawieś jakiś dodatkowy wiatrak aby obdmuchiwał Radka.Może za mocno kręcony? Zwiększyłeś napięcie AGP to stabilniejszy czyli przyczyną jest Radosław. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luxus32 Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 -> grzmot Część ludzi kiedyś powiadała, że po utworzeniu partycji PartitionMagic'iem dane na dyskach "znikały". Stary poczciwy formacik i wszystko ok. Z praktyki wiem, że przy oc kochana Via ma dzielniki czestotliwości dla PCI/AGP. Może przesadziłeś z fsb? -> frodon 1. Coś na restarty: w W2k pro mam [w xp jest to na bank tylko moży być gdzie indziej]: Właścowości Mojego kompoutera => Zaawansowane => Uruchamianie i odzyskiwanie => odznacz "Automatyczny ponowny rozruch". Jeśli w systemie wystąpi error to wyrzuci ci stosowny komunikat. 2. W Bios'ie we właściwościach portu AGP wyłącz "Fast Write". Są z tym problemy. 3. Problemy z grami mogą wynikać z kiepskich sterowników. Ściągnij inną wersjię niż masz. Mogą być starsze lub nowsze. Miałem tak na mojej Rivie. 4. A może masz podkręcone fsb. Ustaw standardowe 5. wyłącz AntyAlising (ponoć pomaga ale nie sprawdzałem) To tyle moich softowych więc teraz sprzęt: 6. Może masz lipną grafę ze zwalonymi pamiątkami? Włączasz gierkę no i kapa, pamięć się sypie. A może uszkodzony rdzeń GPU? Sprawdź grafe u qmpla. 7. Proc sprawny? Załącz Prime. Możesz jeszcze ustawić AGP x4. I na endzik: trzymam kciuki za rozwiązaniem problemu. Daj znać jak wszystko będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barteksquall Opublikowano 17 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2005 Mam taki sam problem. Napewno nie jest to zasilacz bo u siebie też zmieniałem i nic nie dało. Formatów to od cholery już robiłem, też na róznych sterownikach. Jutro ide pozyczyć ramki MOBO i GPU i bede sie bawił cały dzień może coś da. Mi się resetuje tylko w windzie i w niektóych grach. Np w D3, PES4 i w FSW niemoge go zresetować choćbym niewiem ile grał. U ciebie stawiałbym na GPU albo coś z MOBO jest nie tak. Jak dojdziesz co to było daj znać. Ja może dowiem sie wkrótce, a jak nie to od czego jest gwarancja :D:D A i bebechy zmieniłem niecały tydzień temu :mur: , wyłożyć tyle kasy i ..... Niech to szlag. A na starym poczciwym Duroniku 700 była pełna stabilność, zaczynam żałować :mur: :mur: :mur: Sempron 2800+ 512 Ram 400 Winfast 6600GT GA-7N400-L Barracuda IV 60GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Mam zwykły standardowy zasilacz 300 watowy MODECOM. Od kąd kupiłem Athlona 3200 XP+ komputer zaczął mi się dziwnie restartować w najmniej oczekiwanej chwili, średni co 2 godziny. Czy zasilacz ów nie jest za słaby do mojego zestawu? Moje napięcia: ps. Kiedyś miałem problemy z restartowaniem się komputera ale okazało się że winna była pamięć ram. Po wymianie problem zniknął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Tu była kopia pierwszego posta Błąd łączenia, nie można skasować. sgj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Ja bym szybko zmienił najlepiej na jakiś firmowy naprzykład 360 Chiefteca , też miałem taki problem gdy zmieniłem na 2600+Bartona , po zmianie zasilacza problem znikł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba_sowa Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 no to sprobuj teraz zmienic zasilacz bo napiecia nie sa zbyt dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Proszę o skasowanie tego topicu (wysłał się 2 raz) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=111122 Czyli taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40109891 zasilacz powinien w zupełności wystarczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Taki powinien wystarczyć . ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Tak jak wyżej, tylko najpierw napięcia sprawdź miernikiem! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo128 Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 (edytowane) lepiej przyszykuj kaske na nowy zasilacz bo to cotam napisane nine wrozy najlepiej :( modecom to jak mod codegen nic dodac nic ujac poprostu dno aha sproboj odlaczyc 2 urzadznie choc by nagrywarke i jeden dysk albo cos innego i wtedy zobacz jak bedzie dalej zmien pamiec i jak dalej sie bedzie powtarzalo zmien zasilacz Edytowane 21 Stycznia 2005 przez olo128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Proszę o skasowanie tego topicu (wysłał się 2 raz) 1227842[/snapback] Ja bym tego chiefa nie brał- podobno bardzo zły model! jak koniecznie w tym przedziale cenowym to chief gps350bb lub modecom 350gtf(potrafi być głośny)! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba_sowa Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 hmm dlaczego uwazasz ze 1136H jest zły? u mnie trzyma dobrze napiecia tylko jest troche glosny bo mam cieplo w budzie (wentylatorki z termistorami) ale mysle ze to w najblizszym czasie sie zmieni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 21 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2005 Ja nie radze kupowac 1136H @qba_sowa jak podkręcisz proca bardziej i maksymalnie obciazysz to zobaczysz jak leci 12V w dół / jak ja mialem swojego 2500x1.9 <<do testow to lecialo do 11.5V więc odradzam! Chef 360-302DF jest bardzo dobry polecam wszystkim nie tylko ze wzgledu an jego jakosc ale rowciez cicha prace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...