Skocz do zawartości
breja

Jak wlaczyc kompa po przerwie w zasilaniu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam serwerek w piwnicy i niestety w jego biosie nie widze funkcji ktora by powodowala start maszynki po poddaniu 220 na zasilacz :twisted:

Czeste "zabawy" elektrykow moga wnerwic zwlaszcza ze ten serverek daje net kilku ludzikom :)

Wie ktos jak zmusic kompa do wstawania ??

Sprzet:

zasilacz ATX

plytka A-trend 6220

procek 333@420 :D :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio grzebalem w jakims starym AMD k6, ale nie o niego chodzi. Otoz plyta na ktorej on siedzial miala zworki do ustawiania sposobu wlaczenia komputera. Mozna bylo ustawic dwa rodzaj:

1. Na przycisk

2. Nonstop wlaczony, czyli jak tylko jest napiecie to komp ma sie wlaczyc.

Polecam przejzec instrukcje do plyty w poszukiwaniu takiego cuda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed napisanie postu sprawdzalem kilkakrotnie plyte/instrukcje/bios wiec jak bym cos znalazl to bym nie pisal :twisted:

Cos mi sie przypomina ze kiedys jak majstrowalem przy pinach od wlacznikow/ledow i zrobilem gdzies zwarcie to sie pieknie sam odpalal no ale nie udalo mi sie tego zrobic teraz gdy mi to potrzedne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisales ze wszystko sprawidziles ;) Dobra nie czepiam sie.

Mam taki pomysl. Wyjmil z wtyczki podlaczanej do plyty glownej zielony przewod, polacz go na stale z czarnym. Nie wiem tylko jak na to plyta zareaguje :| bo to w koncu ona steruje wlaczeniem zasilacza a tutaj nie mialaby zadnego wplywu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzailem gdzies taki uklad na polskiej stronie bardzo malo elementow 9kondziolek i rezystor chyba) jak znajde linka to podesle poszukaj w linkach z moded-kompza w jednym z nich byl taki uklad ) w dziale moding

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrev^ & esh0 dzieki!

KLICK! << tu znalazlem kawalek:

Ha, i teraz pytanie czy można używać zasilacza ATX bez płyty głównej? Można ...

Jest kilka możliwości połączenia dwóch zasilaczy ATX w komputerze. Pierwszy, najprostszy można nazwać „metodą spinaczową”. Łączymy kawałkiem spinacza biurowego pin 14 (przewód Power ON- ZIELONY!!!) we wtyczce z dowolną masą (przewód CZARNY). Metoda prosta, żeby nie powiedzieć prostacka ;-).

Dołączona grafika

Wiec powinno dzialac i w moim przypadku :twisted: jak przetestuje to dam znac!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co znalazles to nie to czego potrzebujesz (pisze dzis jak potłuczony :P)poszukaj w linkach do innych polskich stron z moded-kompza tam bedziesz mial uklad ktory tylko wlacza kompa po zaniku zasilania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi