Skocz do zawartości
Gość stranded.inactive

problem z siecią

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stranded.inactive

witam,

jestem tu nowy tak więc bądźcie delikatni :D

ostatnio zrobiłem sobie sieć z kumplem (mieszka piętro niżej) i ojcem (pokój obok). wszysycy mamy Windows XP (kumpel Home Edition, a reszta Pro - wszyscy SP1). w sumie działa wszystko (najważniejsze oczywiście udostępnienie Neostrady!) oprócz jednej rzeczy. za cholerę nie wiem czemu ale nie moge przeglądać udostępnioncyh plików mojego ojca ani on moich - wyskakuje, że nie mam uprawnień i mam skontaktować się z adminem sieci (czyli z sobą! haha). z kumplem z dołu natomiast oboje mamy łączność. próbowałem już nawet formatem na wszystkich kompach i robieniem wszystkiego od nowa - i [gluteus maximus].

niech ktoś mi pomoże błagam. muszę wrzucić parę filmów na ojca dysk bo ja mam już full, a nie będę codziennie przesyłać plików przez kumpla udostępnione pliki do ojca, bo po to jest sieć z nim żeby też działała :P

z góry BARDZO dziękuję, dodam też, że nie znam się tak bardzo na sieci i jej skonfigurowaniu, używałem tego konfiguratora w Windows XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to już jest z Windowsami.. Mam pytanie do ciebie. Jak postawiłeś sieć, server jaki, czy może innym sposobem. Napisz bardziej technicznie. Co udostepnia neo+ itp. Router? itp.

Jak napiszesz, to może będe wstanie Ci cos poradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... u mnie [miałem podobnie ale na dwa kompy i nie neo :)] u siostry. Poprostu na obu kompach zainstalowałem protokół "NetBEUI" i wszystko gra [ja mam winde98se niewiem jak jest z xp] oczywiście sprawdź czy mają stery od mobo poinstalowane :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

już mówię. na każdym kompie jest karta sieciowa - tyle ze nma ojca kompie jest zintegrowana. a ja mam u siebie 2 karty polaczone w mostek. na prawde wiecej wam nie powiem bo sie nie znam. co do protokołów zainsalowane są wszystkie jakie sie da - sprawdzilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego tak nie lepiej kupic sobie hub-a :?: moim zdaniem lepiej a gdzie masz podpiete to neo :?: u siebie czy u ojca jak u siebie to jeszcze obleci i bedzie dzialac jak u ojca to net raczej nie bedzie dzialal (a wogule dziala????) poinstaluj wszystkie protokly najlepiej to zrob na standardowych ustawieniach a nie srac sie z IP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy przypadkiem na komie gdzie nie mozesz sie dostac jest odblokowane konto gościa, albo masz zrobione konto dla siebie ? mozesz tez zobaczyc czy sie nie dostanie aby przypadkiem jak bedziesz wpisywal nazwe kompa w pasku adresu, albo adres IP (np. //komp lub //192.168.1.11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz cos to 192.168.0.11 najlepiej w takim przypadku nie miec IP

no a jaka jest różnica miedzy 192.168.1.11 a 192.168.0.11 oby2 IP sa z puli sieciowej i zależy od tego jaki sobie ustawił. A wypowiedz "nie mieć IP" już całkowicie zbił mne z tropu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie.. masz tak jak ja miałem. i mam. :) Na moim kompie jest neo podłaczone, mój komp działa 24h, udostępniam neta dla żony. I wszystko gra, ona ma sieciówke taką za 20zł. a ja mam zintegrowaną z moim asusem. Zero konfliktów. Co do przeglądania zasobów, a są udostępnione foldery lub dyski? (właściwości--> Udostepnianie) ?? Jezeli nie, to nie wejdziesz:)

Ja na początku jak stawiałem tą sieć u mnie w domu, to na samym początku byłem pewien, że nie pójdzie, ponieważ 1, dwie inne sieciówki, 2: dupny windows (nie oszukujmy się) server do udostępniania netu najlepiej robić na całkowicie oddzielnej maszynie postawionej na Unixowym systemie. I duze moje było zdziwienie jak poszło na tym systemie Windows :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak :

neta mam z kablówki czyli dostaje coś w stylu "modemu" :)

z modemu idzie RJ45 do huba

od huba jeden idzei do mnie a drugi do siostry. Oba kompy mają zainstalowany protokół NetBEUI - i system w98 - wszystko działa ładnie [otoczenie sieciowe i te sprawy...] więc? - najprościej kupić huba i zrobić tak jak mam ja :) będzie działąć na 100%

ps. oczywiście kompy mają dostęp do internetu niezależnie - żaden niejest serwerem ani klientem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

matko! jak wy wszyscy szybko odpisujecie. lol. no pewnie ze net mi dziala. a modem z neo jest na moim kompie. ale sprawdze u ojca to co mowiliscie o koncie goscia itp. ale zapewniam ze i na moim i na ojca kompie sa udostepnione foldery a nawet caly jego dysk i za cholere nie moge wejsc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matko! jak wy wszyscy szybko odpisujecie. lol. no pewnie ze net mi dziala. a modem z neo jest na moim kompie. ale sprawdze u ojca to co mowiliscie o koncie goscia itp. ale zapewniam ze i na moim i na ojca kompie sa udostepnione foldery a nawet caly jego dysk i za cholere nie moge wejsc.

przy udostępnianiu na windowsie i zarazem na "wchodzenie do kompa" raczej jeszcze misi na twoim kompie być zainstalowane takie coś jak mostek sieciowy. Ja miałem na początku z tym problemy. Bez mostka normalnie zainstalowałem net mieli ale nie mogłem wleść.. popatrz, pokonfiguruj w opcjach, inaczej mówiąc, metoda-prób-błędów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

kurde ja zapominam o waznych rzeczach. oczywiscie ze mam mostek sieciowy. przed chwila nawet wyjalem karty sieciowe, potem je wlozylem, stworzylem mostek, polaczenie dial-up, udostepnilem je no i jest cacy jesli chodzi o internet ale z przegladania plikow udostepnionych nici :( ciagle wyskakuje ze nie mam uprawnien, aby cokolwiek przegladac. kurde no zglupialem juz :| :?:

zamieszczam nizej link ze zdjeciem:

http://members.lycos.co.uk/stranded/kur.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

na każdym kompie jest zaznaczone udostepnianie. inaczej w ogole nie moglibysmy przgladac grupy robnoczej przeciez. probowalem wejsc przez IP i wyskakiwalo ze nie mam uprawnien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

ok przyznam ze konto goscia i u mnie i u reszty bylo zablokowane ale po odblokowaniu [gluteus maximus]. nadal nie wiem czemu to nie dziala :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość stranded.inactive

jest ta opcja włączona. ale co mi po niej skoro ja nawet nie mogę od siebie wejść na komputer ojca a co dopiero przeglądać folder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stranded zeby powinno działać muszą być spełnione poniższe warunki :

1. macie wszyscy tą samą grupę roboczą ( np. MSHOME ) po zmianie grupy roboczej konieczny restart kompa

2. Twój komputer i twojego ojca muszą być połączone ( przez sieciówki ) kablem CROSSOWANYM !!! Inaczej za cholere niebedzie działać !!! 8)

Podaję opis jak to zrobić ( kabel crossowany ) :

Pierwsza końcówka kabla :

biało-pomarańczowy

pomarańczowy

biało-zielony

niebieski

biało-niebieski

zielony

biało-brązowy

brązowy

Druga końcówka kabla :

bialo-zielony

zielony

bialo-pomaranczowy

niebieski

bialo-niebieski

pomaranczowy

bialo-brązowy

brązowy

3. Musicie mieć ustawione takie ( podaję te bo u mnie na tych adresach wszystko pięknie działa )adresy IP ( sieciówki twojej i ojca ) :

1 sieciówka 192.168.1.100 ( admin / ty )

2 sieciówka 192.168.1.150 ( ojciec )

ustawia się to tutaj : połączenia sieciowe/właściwości połączenia lokalnego ( sieciówka z przez którą łączą sie komputery )/ protokuł internetowy ( TCP/IP ) / właściwości / użyj następującego adresu IP i wpisujesz i siebie adres 192.168.1.100 a u ojca 192.168.1.150 maska podsieci powinna sie sama ustawić ( na 255.255.255.0 jezeli nie to wpisz taki numer ) / zastosuj / ok :D

ZRÓB TAK JAK TO OPISAŁEM ( Z TYMI ADRESAMI IP ) TO BĘDZIE CI DZIAŁAĆ ! JAK MI DZIAŁA TO DLACZEGO MA NIEDZIAŁAĆ TOBIE 8) :D

Jak juz to zrobisz to będziesz mógł np. bez problemu pykać sobie we 3 po LANie w różne gierki ( polecam Call of Duty :D )

Ja mam ten sam problem co ty, ze niemoge przeglądać plików ojca i na odwrót ( ale grać z nim moge :wink: )

HELP :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi