Skocz do zawartości
Kamcio

pamieci 400 na 333 i podkrecone do 400??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam plyte taka jak w podpisie i wiem, ze jesli kupie pamieci 400 to i tak beda mi chodzic na 333. Ale nie w tym pytanie. Czy oznaczac to bedzie, ze na 100% bede mogl te pamieci podkrecic z 333 do minimum 400?? Bo na tych co mam teraz to max moge wyciagnac 352 i to blokuje mozliwosci wiekszego podkrecenia procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bedziesz mogl jezeli :

plyta pociagnie ci 200 fsb i proc pojdzie na fsb 200

Aha

No na plycie niby moge maksymalnie osagnac FSB =220 - ale chodzi mi o to zeby cos jeszcze z procka wyciagnac.

Czyli wymiana pamieci 333 na 400 powinna przyniesc jesli chodzi o podkrecenie jakies zyski (wieksze lub mniejsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz w biosie synchronizację taktowania pamięci z prockiem. Wtedy sprawdź jakie osiągniesz FSB na procku. Jeśli będzie wyższe niż na synchro to znaczy, że musisz zmienić pamięć.

No wlasnie tu jest duzy problem i nie wiem dlaczgo tak sie dzieje bo:

przykladowo po zresetowaniu biosa mam wszystkie ustawienia default i wtedy wchodze sobie na pamieci i moge ustawiac pomiedzy HCLK, HCLK+33 itp (czyli chodzi tu o ta synchroniczne/asynchroniczne taktowanie). Jednak kiedy wejde do opcji podkrecania FSB procka i np zwieksze ja o niewazne ile to jak powracam do ustawien pamieci to mam tylko HCLK (czyli synchro) jest zablokowane i nie moge tego zmienic,

moze ktos wie dlaczego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi