TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 ok, mam taki problem w delphi (v. 7): potrzebuje pobrać 2 liczby i wukonać na nich jakieś działanie dajmy na to mnożenie. tworze 3 pola textowe, jedej przycisk, pod przyciskiem programuje aby po kliknięciu przekształcał string na interger (StrToInt) z dwóch pól textowych, mnożył je i wyświetlał po przekształceniu z powrotem na string (IntToStr) w polu textowym 3, w związku z tym mam problem, potrzebyje liczb z przecinkami (najlepiej jakby był to typ Double), jak przekonwerterować String na Double (albo podobny) ?? Tu posłurzyłem się tylko przykładem, w rzeczywistości programik będzie dużo bardziej skomplikowany. Z góry THX za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 wlacz sobie helpa i poszukaj, zacznij od StrToInt, gdzies tam jest link do spisu funkcji konwertujacych str->liczba, nie powiem Ci dokladnie bo nie mam manuala pod reka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Problem w tym, że on chce przekonwertować tekst do zmiennej zmiennoprzecinkowej (float). Z StrToInt nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Nie ma problemu, jest do tego funkcja, tylko nie pamietam... wieczorem jak mi sie bedzie chcialo to zajrze i sprawdze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Zmienna typu Variant? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Chodzi o przetentegowanie zmiennej typu Integer (albo String) do zmiennej typu Double, Single albo innej zmienno przecinkowej. Ale już chyba znalazłem rozwiązanie: "StrToFloat" ("FloatToStr") albo "Str". Jak go skończe to się pochwale na forum. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 a nie mowilem ze jest? :) tylko ze kojarzylem bardziej StrToDouble, no ale to juz drobny szczegol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 a nie mowilem ze jest? :) tylko ze kojarzylem bardziej StrToDouble, no ale to juz drobny szczegolTeż tak na początku myślałem, a StrToFloat nic mi nie mówi, z tego co wiem to nie istnieje typ danych Float Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 To zle Ci sie wydaje, tzn w Delphi moze nie istnieje (pod taka nazwa), ale ogolnie wszystkie zmienno przecinkowe typy to sa floating-point numbers czyli liczby z "plywajacym" przecinkiem, po naszemu zmiennoprzecinkowe ;) wiec float tyczy sie ogolnie liczb zmiennoprzecinkowych, zreszta sam zobacz ze StrToFloat zwraca typ Extended (zeby zachowac mozliwie duza dokladnosc). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Dzięki za wytłumaczenie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...