Skocz do zawartości
ka73ka

Mam prawo żÄ…dać zwrotu kasy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znajoma kupiła zestaw komputerowy. Po jakimś czasie płyta główna i zasilacz się wysypała. Wymienili na nowe (INNE, ponieważ nie mogą wstawić tej samej płyty, z prostej przyczyny: nikt jej już nie produkuje :D). Jako, że nie mogą mi wstawić tej samej płyty, czy mogę im powiedzieć że płyta mi "nie odpowiada" i zażądać zwrotu kasy za cały zestaw komputerowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to sprzęt z tego lub ubiegłego roku to możesz żądać zwrotu kasy na zasadzie niezgodności towaru z umową (do tego potrzebny jest paragon lub faktura, a nie gwarancja). Sytuacja jest trochę skomplikowana, bo pewnie skorzystałeś z gwarancji. Nie wyklucza to uprawnień z tytułu niezgodności towaru z umową. Jednak biorąc inną płytę główną sprawiłeś, że teraz nie masz tej, która była wadliwa, czyli przedmiotu umowy. Musiałbyś dokładnie przeczytać rozporządzenie rady ministrów, chyba że znajdzie się na forum jakiś ekspert w tej dziedzinie. :) Może da się załatwić sprawę polubownie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, jak bym chciał załatwiać sprawe polubownie to bym wziął tą plyte co mi dali, bo jest lepsza niz ta co byla :D ale wkurzylem sie na nich bo czekalem na kompa 3 tygodnie "bo mieli sprowadzic ta sama plyte" z niewiadomo kąd i cały czas gadali: już jutro bedzie ... a skończylo się na tym, że i tak wstawili nowią INNĄ płyte. Wiec chce im poprostu teraz sadystycznie się odwdzieczyć za zbywanie mnie. Oczywiście dowód zakupu mam i wszystkie papiery od kompa, wiec sprawa dowodu zakupu to nie problem. Zestaw był kupiony we wrześniu 2002 ma gwarancje na 2 lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, pominmy moja msciwość :lol: itd, ale wymieniają plyte na inna dali mi plytge bez sieciowy i dodali jakies qpe na PCI (teraz na transfer na dc sieciowym mam 1MB przez 1dnego switcha 1GB, kiedys z palcem w nosie bylo 7MB, ale nie o to chodzi). A w sumie jezeli chodzi o to czy lepsza czy gorsza to w sumie i jedna i 2ga jest do luftu :D (mozna praktycznie powiedziec ze to noname'y). Jezeli mi wymieniaja plyte na jakakolwiek inna to preciez chyba nie musze sie zgodzic na taką, bo nie taką kupiłem, nie ? nie musze brac wszystkiego co mi dali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli mi wymieniaja plyte na jakakolwiek inna to preciez chyba nie musze sie zgodzic na taką, bo nie taką kupiłem, nie ? nie musze brac wszystkiego co mi dali.

O tym decydują warunki gwarancji, o ile taką dostałeś (gwarancję). Niektóre firmy nie dodają oddzielnej gwarancji do sprzedawanych produktów, traktując dowód zakupu jako "gwarancję". W takich przypadkach obowiązują ogólne przepisy ustawowe dotyczące gwarancji. Z tego co pamiętam to, niestety, obowiązują one jedynie rok od daty zakupu, więc chyba nie da się z tym nic zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi