Gość Wintereq Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 GF4 Ti znacznie lepszy od R8500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Leborg.. dodatkowe 512Mb bezwględnie rozwiaże problem nieustannego czytania z dysku. Gra na Very High powinna być płynna, ale rzecz jasna w PS1.3. Winter... GF4 jest lepszy, ale znacznie lepszy od Radka jest dopiero nowy Radek. To jest znacznie lepsza karta. Tak samo z Radkiem9800 i X800XT. Również znacząca przewaga. Zupełnie przygniatajaca przewaga jest miedzy chipami FX a nowym 6800 (nie chcę być zgryźliwy, ale jakbyś troszkę lepiej krecił sie po tym forum, nie trzymałbyś w swoim kompie karty z tej nieudanej serii - niestety, ale nVidia zrobiła kiszkę tworząc między Ti4*00 a NV40 takie barachło). Radeon 8500 Built by ATi to niezłe karty... miedzy Ti500 a Ti4200 (i wg mnie bliżej im do Ti4200). ja juz swoje wypowiedzi w tym topicu kończę i jednomyślnum głosem zalecam wybór karty GeForce Ti4200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 lukasrz, jestes strasznie napastliwy w swoich wypowiedziach. Popracuj nad tym. Czytalem twoje wypowiedzi, w ktorych pokazywales rzekomo screeny z frapsem z farcry przy detalach very high. Niestety okazalo sie, ze robiles je na detalach nizszych, wiec wybacz, ale benchmarki z toba nie sa wiarygodne :wink: . Pozdrawiam ! PS: jestem posiadaczem GF4Ti opisalem pozniej gydbys czytal uwaznie ze to wina dwoch oddzielnych configuratorow , pozniej dalem kilkascie fotek z dobrymi ustawieniami wiecj nie marudz d otego zxalozylem caly temat o wydajnosci gefti @ i gef4ti w farcry z szeregiem screnow :evil: nie pamietam linka do tego tematu ale to jego tresc: moze komus pomoze w wyborze gef4ti A ja mam małe porówanie, które własnie robiłem na dwóch kartach i czy jest to zmierz gef4ti to niewiem bo nawet niejest to zmierzch gef3,wiadomo karty nie najmłodsze ale swoja wydajnosc zapewnjaajcą płynnosc chociarzby w FC mają. Testowane karty: (obie lekko podkrecone) Karty testowane na sterach 60.82 !!! zeby niebylo dużych wynikow bo jak wiadomo stery np 44.03 oszukują ;) -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz Na początek porównanie wydajności samych GPU -co wnosi nowsza architektura GPU gef4ti aby test był wiarygodny zaniżyłem taktowanie gef4ti do taktowan gef3ti (230/500) -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 230MHz/500MHz Teraz FC -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz Anizo x 8 -Gainward GeForce 3TI 200 230MHz/500MHz -Leadtek GeForce 4 TI 4200 290MHz/600MHz na ostatnim screnie zapomnialem jaką mialem bron na gef3 i jest inna ale sprawdzalem w tym wypadku nie wpływa to na ilosc fpsow nawet o 1 Jak widać na obu kartach fps jest dobry na gef3ti jednak jak sie dzieje duzo to potrafi do 15fps spaść , na gef4ti min to jakies 20fps ale to też rzadko, ogólnie na obu kartach gra sie b dobrze jednak na gef3 sredni fps jest mniejszy gdy na gef3 jest 20fps to na gef4ti jest 35, a gdy na gef3 jest 30 to gef4ti 45fps itd......srednio 15fps mamy wiecej na gef4ti jednak sa momenty gdzie roznica wynosci te 20fpsów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 nie rozumiem tylko co ty komu chcesz udowodnic O_o . Przeciez kazdy wie, ze gf4ti jest lepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 nie rozumiem tylko co ty komu chcesz udowodnic O_o . Przeciez kazdy wie, ze gf4ti jest lepszy. no nie wiem tak o dalem screeny mzoe sie przydadza bo co poniektorzy , ktorych nawet znam mysla ze na gef3 czy gef4ti to juz wogole nei da sie grac i nic robic i trzeba kupowac karty z serii FX - byle jakie moze byc FX5200 64bit z zanizonymi taktowaniami ale to FX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Jednak musze się jeszcze na chwilkę wciąć w rozmowę. Z twoicj testów wynika, że jakby tu podstawić typowego Radeona 8500 275/550 (i podkręcić go - bo Ciebie akry też kręcone), to byłby byłby to produkt pośredni między GF3Ti na GF4Ti. Ciekawe jest też, że zarówno GF3Ti, Radeon8500 i GF4Ti wyświetlają niemal tę samą jakość obrazu. Dlatego mówienie, że GF4Ti4200 jest znacznie lepszy od Radka8500 to przesada. GeForce3 to była bardzo udana konstrukcja. Powiem tak. O dwie linie technologiczne dalej stoi FX5200, który w wielu testach potrafi normalnie przegrać z GeForce3 i Radkiem8500 !! To ma być nowa karta di gier ?? nVidia zrobiła bardzo dobry krok wydając jedynie dwa modele - Ti200 i Ti500. Po prostu jedna szybsza, druga wolniejsza (a nie jakieś dziwolągi typu FX5700XT, albo FX5500). Na kartach GF3 da się jeszcze pograć, a na GF4Ti po prostu się gra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drag1 Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 thx wszystkim za pomoc przy wyborze karty:D teraz zbieram na ramki bo mam tylko 256:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Leborg.. dodatkowe 512Mb bezwględnie rozwiaże problem nieustannego czytania z dysku. Gra na Very High powinna być płynna, ale rzecz jasna w PS1.3. no pewnie że tylko w Ps1.3 bo nie ma magicznych modów żeby karta zrobiła krok w przód i zaczęła wykorzystywać ps2.0 :D wiem że tam gdzie jest ultra i wykorzystuje sie ps2.0 karta wyświetli mi ps.1.3 :D ale może wyjdzie path żeby można było korzystać z ps1.4 :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Leborg.. dodatkowe 512Mb bezwględnie rozwiaże problem nieustannego czytania z dysku. Gra na Very High powinna być płynna, ale rzecz jasna w PS1.3. no pewnie że tylko w Ps1.3 bo nie ma magicznych modów żeby karta zrobiła krok w przód i zaczęła wykorzystywać ps2.0 :D wiem że tam gdzie jest ultra i wykorzystuje sie ps2.0 karta wyświetli mi ps.1.3 :D ale może wyjdzie path żeby można było korzystać z ps1.4 :roll: P.S 1.3 = 1.4 jedynie ati ma trueform a gef4ti cos podobnego i niebedzie 1.4 bo gef4ti obsluguje P.S1.3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 P.S 1.3 = 1.4 jedynie ati ma trueform a gef4ti cos podobnego i niebedzie 1.4 bo gef4ti obsluguje P.S1.3 Ale mógłbys z łaski swojej pisac bardziej po polskiemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 P.S 1.3 = 1.4 jedynie ati ma trueform a gef4ti cos podobnego i niebedzie 1.4 bo gef4ti obsluguje P.S1.3 Ale mógłbys z łaski swojej pisac bardziej po polskiemu. gef4ti oferuej P.S 1.3 ati 8500 oferuje P.S1.4 rozniacy sie dodaniem funkcji trueform a ia tak gra na obu karatch chodzi w P.S 1.1 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 i tu sie mylisz ps 1.4 nie ma NIC wspolnego z True Formem jesli by miało to trueForm musiał by byc w specyfikacji DX 8.1 .. zresztą roznice miedzy ps 1.3 a ps 1.4 widac na demku do r 8500 i o ile 1.3 w stosunku do 1.1 była usprawniona wersja (poprostu wydajniejsza ) to tyle ps. 1.4 wniosł cos dodatkowego.. niestety na zadnej mi znanej grze nie idzie pokazac roznicy miedzy ps 1.3 a ps 1.4 (podobno w dom3 ma byc roznica ;-) ) poniewaz praktycznie nie ma gry ktora by była pisana pod ps 1.4 z tego powodu z jedyną karty poza R300wzwyz i FX wzwyz obsługującą ps 1.4 to wlasnie R 8500/9100 i jego pochodne (9000/9200) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 pewnie zajebiscie sie oglada demko ati w PS1.4 ;) szkoda tylko ze w gierkach nie mozna tego zobaczyc :/ ale zawsze mozna ogladac demko nieskonczenie wiele razy :D zeby nie bylo ze wywyzszam tak GF bo sam mam, ale jakbym mial radka jakiego kolwiek, nawet 8500, to i tak GF4Ti RoX ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 a ja se glupio nabije posta:] "genghis ;] ;] ;] widze, ze ominales lekcje z liczbami rzymskimi 40 to nie xxxx, tylko XL" nieprawda xxxx to rowniez 40, w zapisie rzymskim liczbe mozna zapisac na kilka sposobow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 lukasrz, miales zrobic na odkreconym gf4ti do wartosci 230/500 Zmien to rowniez testujac FC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 lukasrz, miales zrobic na odkreconym gf4ti do wartosci 230/500 Zmien to rowniez testujac FC. ze co?? nominalne zegary dla 64mb wersji to 250/512 lub 513 :idea: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 lukasrz, miales zrobic na odkreconym gf4ti do wartosci 230/500 Zmien to rowniez testujac FC. ze co?? nominalne zegary dla 64mb wersji to 250/512 lub 513 :idea: :!: Wiem o tym. Nie rozumiem co chciales powiedziec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 lukasrz, miales zrobic na odkreconym gf4ti do wartosci 230/500 Zmien to rowniez testujac FC. ze co?? nominalne zegary dla 64mb wersji to 250/512 lub 513 :idea: :!: Wiem o tym. Nie rozumiem co chciales powiedziec. patrze na ten topik i teraz mysle ze moze chodzilo o zjechanie to ti200 zegarow??? tylko jaki to ma cel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Bingo, juz wiesz o co mi chodzilo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 PS 1.4 to NIE SĄ NOWE EFEKTY!!! Względem wersji 1.3 rózni się wydajnością tej jednostki. Z tego, co wiem, prędkość wypełnienia tej jednostki oscyluje w okolicach 2-2.5 krotnie wyższej względem 1.3. Z oficjalnych źródłem Microsoftu wiem, że ta jednostka ma wiecej wspólnego z PS 2.0 niżeli 1.1, właśnie ze wzgledu na technikę wypełnenia. Aczkolwiek różnic w jakości nie sposób raczej wychwycić, gdyż rzeczywiście- mało jest gier supportujących bezpośrednio ten standard. Acz jestem w 100% pewny, że gry wykorzystujące wersje 2.0 osiągają takze korzyści płynące ze starszej wersji 1.4. Dla przykładu odpalcie sobie Future Mark 2003. Napewno jest on zawarty w Painkiller, Tomb Raider: Angel of Darnes, Indiana Jones ( ostatnia gra), Far Cry, Doom 3 i taka mała gierka FPP w 64 kilobajtach ;) Ale tak szczerze pisząc ( jako były użytkownich kilku kart R 8500 a teraz 9800) większej róznicy w jakości grier nie widać, nawet w Far Cry. Co do 4TI 4200 vs R 8500- było o tym setki razy....Poza nielicznymi przypadkami ( Painkiller, Far Cry- teraz ponoć jest ok), ta karta nie sprawiała mi problemów. W sumie cały ten topik jest już bezsensu, gdyż pojawiły się tanie kary R 9550 na 128 bit za 374 zł, czyli w cenie 4TI. nie oszukujmy się- na obecna chwilę to jest bestseller- kręcą się b. ładnie, w nowych grach mają wyższą wydajność od 4TI, a i DX 9.0 na całkiem przywoitym poziomie. http://www.skleppc.pl/index.php?m=items&gru=49 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeśli porównując karty R3xx do 4Ti, to rzeczywiscie świeta racja slayer. Nie ma sensu brać ani Titanium ani 8500. Radeon 9550 jak najbardziej w tej cenie!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeśli porównując karty R3xx do 4Ti, to rzeczywiscie świeta racja slayer. Nie ma sensu brać ani Titanium ani 8500. Radeon 9550 jak najbardziej w tej cenie!! tylko że nie wszystkim ten radeon musi działać :lol: mi na ten przykład za żadne skarby nie chciał ruszyć. gryzł sie skubaniec z płytą główną :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Jeśli porównując karty R3xx do 4Ti, to rzeczywiscie świeta racja slayer. Nie ma sensu brać ani Titanium ani 8500. Radeon 9550 jak najbardziej w tej cenie!! Wolniejsza karte za wieksza kase sie oplaca ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Slayer dzieki za sprostowanie :)) aczkolwiek wydawało mi sie po tym demku ze 1.4 jest ladniejszy :) Dev-o faktycznie fajnie sie oglada.. szkoda ze tylko w demkach bo na rynku gier rządzi $$ i tylko dlatego w grach nie ma ps 1.4 gdyz zadna karta Nvidi poniezej FX nie suportuje ps 1.4 ;-) Kaeres do gier dx 8.0 ( bo pełnych 8.1 nie ma..) R9550XT @@ spokojnie wystarczy a jak sie właczy AA /AF to gf 4 ti jest sporo wolniejszy a w dx 9.0 ten radek w sumie jako taką wydajność oferuje... jak by nie patrzec wyzszą od wiekszośći FX-ksoooofff... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Kolejny błąd. Jak tylko wyszły FX-y i sprawa z ich słabościa do PS 2.0, to jak wiadomo, poprzez sterowniki karty działały na PS 1.4 ( i wielkiej róznicy w jakości nie było względem 2.0, za to w wydajności znaczna na korzyść ), a jak pisałem wcześniej, korzyści płynące z PS 1.4 w Radeonie 8500 wychodzą razem z coraz nowszymi grami. Ale jak już pisałem wcześniej, nie ma już sensu o tym dyskutować- wszystko wiadomo. Gier pod DX 8.1 jest od zarąbania. Nie chodzi tutaj tylko o opcje graficzne, ale takze obsługę dźwieku, kodu itp. WSZYSTKIE gry (obecnie) korzystajace z PS 2.0 KORZYSTAJĄ TEŻ Z PS 1.4. :!: Kaeres- to, że 9550 nie jest jakimś potworem, to wiadomo. Ale to są róznice głównie w starych grach na korzysć 4TI, w nowszych już jest odwrotnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<SmILek> Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 wiec gdzie widzisz bład??? napisałem : zadna karta Nvidi poniezej FX nie suportuje ps 1.4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Z tym sie zgodzę- teraz ja popełniłem błąd- P.L.U.M. ;) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Gier pod DX 8.1 jest od zarąbania. Nie chodzi tutaj tylko o opcje graficzne, ale takze obsługę dźwieku, kodu itp. WSZYSTKIE gry (obecnie) korzystajace z PS 2.0 KORZYSTAJĄ TEŻ Z PS 1.4. :!: NIe. Np. farcry chodzi tylko w ps1.1 lub 1.1&2.0. Nia ma tam ani 1.3 ani 1.4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 NIe. Np. farcry chodzi tylko w ps1.1 lub 1.1&2.0. Nia ma tam ani 1.3 ani 1.4. właśnie o to mi chodziło tylko wszystko przekręciłem. czekam na pacza do farcraja, żeby wykorzystano w nim P.S 1.3 czyli to co obsługuje moja karta ziomalska :lol: :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 jak bym mial wybierac pomiedzy tymi dowma kartami wybralbym Ti 4200, gdyz ma lepsze parametry od 8500! Jezeli chcesz zobaczyc jak sie kreci poszukaj na forum, a jezeli chcesz wiedziec ja kreca ja najlpesi na swiecie looknij na madonion.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...