Skocz do zawartości
Totalny Laik

Katastrofa czy problem do rozwiÄ…zania?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czy kolorowe paski i krzaczki w dosie podczas uruchomiania kompa to wina grafy? Moja diagnoza jest taka ze się po prostu przegrzewa zresztą na radiatorze jest ślad jakby się przypiekł!! 8O Czy jest słuszna i czy to nalewno karta? Mam GeFoece 3 Ti200 128DDR ram Palidaytona. Jak komp stoi długo wyłączony to przy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>niu nie ma takich objawów stąd ta myśl, że się grzeje.

Wiec, jeśli tak to jak temu zapobiec? I czy to mogło uszkodzić kartę już na stałe?

A i jeszcze jedno, w windzie kolory są czasem też trochę skaszanione np. czarne emoty w gg, ale w grach wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno grafa :) ja tak mailem z moim MX440 byl na hynixaxh to go podkrecilem nieco i ramy poszly sie .... i mialem krzaki w dosie w poscie a potem juz w windzie i monitor sie wylaczal poszedlem na gware powiedzialem ze sie karta grzala i juz tak sie robilo :) dostalem fx5200 :) najprawdopodobniej u ciebie poszly ramy w grafice :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to napewno grafa :) ja tak mailem z moim MX440 byl na hynixaxh to go podkrecilem nieco i ramy poszly sie .... i mialem krzaki w dosie w poscie a potem juz w windzie i monitor sie wylaczal poszedlem na gware powiedzialem ze sie karta grzala i juz tak sie robilo :) dostalem fx5200 :) najprawdopodobniej u ciebie poszly ramy w grafice :/

czyli do sklepu trzeba maszerowac chyba ze nie ma gwarancji!:) a byloby przerabane!

ale znam firmew w KOszalinie ktora za 20zl naprawi Ci karte graficzna!!! Super firma!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzial bym nawet żę przeje..... gwarancja skończyła sie 2 miechy temu :( No ale teraz komp stał wyłonczony w nocy (żadkość) i nie było tego syfu całego na monitorze wiec może jeszcze nie jest uszkodzona tylko trzeba ją pilnie schłodzić ?

Tylko jak zdjąć radiatory z pamieci żeby nic nie spieprzyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim zabierzesz się za pamięci sprawdź, czy wiatrak na gpu się nie przytarł i nie kręci się za wolno. Wyczyść go dokładnie. Jeszcze zanim zdejmiesz radiatory z ram, to zainstaluj rivatuner`a i zmniejsz taktowanie najpierw gpu, a potem pamięci (osobno, a nie razem), wtedy będziesz wiedział gdzie jest problem (gpu/pamięć). A swoją drogą to po co chcesz zdjąć radiatoryz pamięci? Czym będziesz je chłodził? Wodą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chcem usunąć ich tylko zdjąć przeszlifować(ewentualnie) i skleić dobrym klejem termoprzewodzącym bo pod radiatorkiem na gpu (chyba chodzi o to :oops: ) pasty były ilości śladowe już dawno sam nasmarowałem.

Ale dzieki za rade i najpierw zrobie testy tym programikiem. Zobaczymy jakie bedą skutki o ile oczywiście jeszcze cokolwiek da sie zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie wina wiatraka lub zbyt lekko zamontowanego

radiatora na GPU. Niedawno maiłem taki przypadek z Radeonem

9800 SE firmy PowerColor, ale z coolerem od sapphirka.

Minimalnie za słabo dociskał. Zostal załozony ponownie z duzym

dociskiem do rdzenia i porblem zniknał (a były to pionowe pasy

i rózne kropy (w dosie NIE,w Windzie pasy, a w grach MASAKRA!).

Sprawdź to na spokojnie, bez obawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pasy w Dosie w windowsie czasem jakieś dziwne zmiany koloru a w grach bez problemu

I z tego co sprawdzałem "ręcznie" radiator na jednej pamieci wyraźnie sie przegrzewa nie można poprostu parzy nie da sie trzymać.

Sprawdze wszystko pokolei narazie rozgryzam RivaTuner'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra kto mi powie jak tego riva tunera urzyć ?

W zakładce Main mam do wyboru ustawienia zegara w Target adapter i w Driver setting, w obu mam przestawiać czy tylko w jednym (którym)

i czy tylko suwakiem zmienić troche taktowanie czy coś wiecej "poprzestawiać" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maszerowac chyba ze nie ma gwarancji!:) a byloby przerabane!

ale znam firmew w KOszalinie ktora za 20zl naprawi Ci karte graficzna!!! Super firma!

potrzebuje szybko namiarow na ta firme - z gory dziekuje
Ciekawe co to za firma w Koszalinie. Jak NMC-PE to mozesz zapomniec o indywidualnej naprawie :) Robia plyty i grafiki serwisowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...