Pablo3d Opublikowano 9 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2004 Witam, posiadam P4 2.8E Ghz HT 800Mhz Prescot 1MB Cache, Abit IS7-E2, siedze sobie w winie i czytam www itd. sprawdzam sobie temperature procka (program Everest home edition) i wskazuje mi: Właściwości czujnika przy 3500RPM Tsystem 46 °C (115 °F) Tcpu 64 °C (147 °F) Taux 39 °C (102 °F) Fcpu 3516 RPM Vcore 1.31 V Vio 3.30 V Vdimm 2.58 V Vdimmvtt 1.30 V Vagpddq 1.50 V Dlaczego mam tak duza temperature procka?? I jeszcze jedno: Moduły pamięci SPD: M2G9JAJATT9F081AAD 512 MB PC3200 DDR SDRAM (CL 2.5 @ 200 MHz) Czyli taktowane sa z predkoscia 200mhz tak ?, tyle ze ja kupilem 400mhz, czyli jest jakies ograniczenie na plycie? jesli tak to gdzie ustawic aby dzialaly na 400 mhz. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo3d Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 A tak wyglada sytuacja po 10 min renderingu w 3ds maxie: Pole Wartość Właściwości czujnika Typ czujnika Winbond W83627HF Dostęp do czujnika ISA 290h Nazwa płyty głównej Abit IC7 / IS7 Series Temperatury Płyta główna 58 °C (136 °F) Procesor 74 °C (165 °F) Aux 41 °C (106 °F) Wentylatory Procesor 5273 RPM Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.30 V +3.3 V 3.30 V +5 V 5.03 V +12 V 11.49 V +5 V podczas wstrzymania pracy 4.95 V VBAT baterii CMOS 3.20 V DIMM 2.59 V DIMM VTT 1.30 V AGP VDDQ 1.50 V pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Posiadasz boxowy wentylator?, jeżeli tak to spróbuj go zmienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 ja przy swojm 2.8 ht tym samym miałem tyle samo to wymontowałem radiator, rdzeń przy radiarorze wystaje i niema styku na całym procku to wyrównałem, temperatura teraz w grach jest 50st a przy słuchaniu mp3 i odpalonym necie spadła do 40st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulos Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 A tak wyglada sytuacja po 10 min renderingu w 3ds maxie: Pole Wartość Właściwości czujnika Typ czujnika Winbond W83627HF Dostęp do czujnika ISA 290h Nazwa płyty głównej Abit IC7 / IS7 Series Temperatury Płyta główna 58 °C (136 °F) Procesor 74 °C (165 °F) Aux 41 °C (106 °F) Wentylatory Procesor 5273 RPM pozdr Te wartoścnie nie do konca musza byc prawidłowe, jezeli wiatrak sie kreci 5273 RPM, a temp. wynosi 74 stopnie to cos jest nie w pozatku. Najlepej dotknij radiatora, przy takiej temp powinien wrzący !! Sam posiadam wentylator z wersji BOX z procesora Prescot, ma on miedziany rdzen i całkiem dobry wiatrak, jezeli ten procesor jest nie podkrecony, to te temp są raczej błędnie. Jest tez mozliwosc, ze masz zle zalozony radiator, sprawdz to sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Miałem identiko tempy jak ty, tyle ze na procu z podpisu. Radiator jednak nie byl cieply :?. Mysle sobie, złe chlodzenie, postanowilem zmienic na Zalmanka i......... temp za bardzo sie nie zmienila :( (idle ~53* stres max.65*) radiator jest rownie chlodny, jak i w idle tak i w stresie. Paste mam boxową od Zalmana, bios w plycie uaktualniony na najnowszy (jedną z zalet mialo byc "Calibrate CPU Temperature") Co radzicie ?? Czy to przeklamania czujnika na płycie ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 ja nie mam chyba zadnych przeklaman idle - net - winamp Płyta główna 42 °C (108 °F) stress nawet 56 Procesor 47 °C (117 °F) stress 63max Aux 32 °C (90 °F) sress 33 mam pytanie, jakie macie temp w stresie na chipsetach na abitkach ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mw Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 z tego co wiem to prescot ma wbudowaną diodę termiczną ktura reguluje prędkościę wentylatora akurat w mojm przypadku działa dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Prescoty tak drodzy posiadacze P4 a wszyscy nabijaliście się kiedyś z temperatur amd - mój bartek ma max 40 stopni - teraz latem w stresie w spoczynku mam 31 - 32. Fakt na zalmanie aluminowo miedzianym no ale cóż grzejniki P4 :D A tak poważnie... zmień ustawienie Vcore z Auto na odpowiednie dla twojego proca. ABIT PODNSI STABILNOŚĆ PODNOSZAC PRZY AUTO VCORE O 0,1 V Stąd podniesiona temperatura... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba-123 Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Ja mam w windzie 34*C w spoczynku / 52*C w stressie. Założyłem boxowy cooler od Prescota na Northwood i muszę powiedzieć, że temperatury spadły o 3-5*C. Miedziany rdzeń jednak coś daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldenSo Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 zawsze jest inne rozwiązanie , turbina samochodowa przy procku(tylko trzeba go dobrze zamocowac :]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Ja najniższą temp. miałem 45,5C, a max jest coś ponad 60C. To dobrze czy źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiSoQuan Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Ja mam Prescotta 3.0 i temperature w spoczynku 56 a podczas grania itp wzrasta do 68. Na forum abita ten temat jest rozgadany już od dawna, poporstu płyty abita źle pokazują temp, niewiadomo dlaczego ale według testów te płyty pokazują o 10 a nawet o 15 sotpni za wysoko !! i może sie to zgadzać bo mam obudowe z wyświetlaczem i trzema czyjnikami temp, który jeden jest pomiedzu prockiem a radiatorem i pokazuje mi temp o 10 stopni mniejszą niż ta w biosie. Ale tak czy siak trza lepsze chłodzenie wlanąc niż te boxowe i głośne jest i mało wydajne. Aha i jeśli chodz o napiecie to jakie powinno być na moim procku ? Teraz mam 1,8 v. Na napięciach sie nieznam i niewiem czy dobrze czy żle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 napiecie masz zdeczka duze, chyba ze sciemy walisz :? Powinienes miec 1.3V (takie podaje u mnie Mobo dla proca, chociaz powinno byc troszku wiecej) Wiec co radzicie w zwiazku z tą temperaturą ? Nawet najnowszy bios nic na nią nie poradzi ? (w moim przypadku nie poradził) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadet1212 Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Mnie się wydaje że 1,4 powinno być... A co poradzić... No cóz pożyczyłbym miernik zmierzył i porównał kilka razy z temperaturą jaką bios pokazuje. Wynik uśrednił a jeśli faktycznie średnio wychodzi o 10 stopni więcej to bym się tym zbytnio nie przejmował. Chociaż dobry coolerek nie zaszkodzi. A i ustawienie napięcia Manualne też.... (jeśli macie abita lub asusa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Ja mam Prescotta 3.0 i temperature w spoczynku 56 a podczas grania itp wzrasta do 68. Na forum abita ten temat jest rozgadany już od dawna, poporstu płyty abita źle pokazują temp, niewiadomo dlaczego ale według testów te płyty pokazują o 10 a nawet o 15 sotpni za wysoko !! i może sie to zgadzać bo mam obudowe z wyświetlaczem i trzema czyjnikami temp, który jeden jest pomiedzu prockiem a radiatorem i pokazuje mi temp o 10 stopni mniejszą niż ta w biosie. Ale tak czy siak trza lepsze chłodzenie wlanąc niż te boxowe i głośne jest i mało wydajne. Aha i jeśli chodz o napiecie to jakie powinno być na moim procku ? Teraz mam 1,8 v. Na napięciach sie nieznam i niewiem czy dobrze czy żle. Było poruszane juz ze 100x - nie pokazuja źle tylko inaczej odczytują - Abit bezpośrednio z rdzenia odczytuje z diody napiecie i na tej podstawie oblicza temperature a np. asus robi odczyt z czujnika umieszczonego w sockecie. Proponuje zapoznaj się z tym testem - wynika z niego że abit przy obciązeniu wykazuje temperature procesora o 10-12st.C wyższą niż mierzona na powierzchni IHS a asus zaniża o 8 st.C. Co do napięć to nie nigdy nie podaje wiecej niż +0.2V od default - może sie to źle skończyć dla procka. DA VINCI widze że masz abita - możesz przyjąć że rzeczywiste temperatury są o 10st.C niższe ale to nie zmienia faktu że przy 43st.C rzeczywistych radiator powinien być ciepły :| Temperatury im niższe tym lepiej. Nie pamietam dokładnie ale intel chyba określił max temp procesora na 75st.C tylko nie wiem czy obudowy czy wewnątrz rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiSoQuan Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Ja piernicze, tera zauważyłem , miało być napisane 1.38 v a nie jak wyżej 1.8 :) wiec mam ok napięcie :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...