Skocz do zawartości
Stanislaw Paluch

szukam CICHEJ obudowy i takiegoz coolera....

Rekomendowane odpowiedzi

szukalem, szukalem i niczego nie znalazlem na podobny temat, wiec z tad pytanko:

chodzi mi o obudowe mozliwie cicha (za ok 300 PLN)

- zanaczam, ze nie chce wymieniac w zasilaczu wentyla.

(nie wiem jak z enlightem?)

i rowniez coolera tez cichego do Athlona XP 1800 + (do 150 zeta)

podkrecac tego raczej nie bede, skladam komus na zlecenie.

z gory dzieks za rade.

pozdrawiam

Stachu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obudowa:

Enlight EN-7233 lub EN-7237 z zasialczem 300W pod PIV (cena w okolicach 320zl brutto) - obudowa niezla, zasialcz wydajny i cichutki (jak masz wiecej kasy to cos od Chiefteca)

cooler:

cos od Zalmana (z tych nastroszonych "wachlarzy")

zerknij na strone producenta http://www.zalman.co.kr/english/intro.htm i dobierz wg gustu i ceny a takze halasu (zeby przy tym procku mogl pracowac w trybie SILENT)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak cooler do Athlona XP1800+ to bierz Titana D5TB, za 35zł, ta sama wydajność co na Zalmanie za 150zł, a dodatkowo, masz 100% pewności, że Ci będzie pasował do obudowy, no i z montazem mnie problemów.

Obudowę bierz szeroką, jak ma być cicho, to najlepiej nie montuj dodatkowych wiatraków i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zolman, to może, ale Zalman raczej nie.

Cała cisza tego wiatraka, jak użyjesz kontrolera obrotów i dasz mu niskie napięcie, ale wtedy kręci się z 1500 rpm i chłodzi znacznie gorzej.

Przy maksymalnym napięciu, ryczy jak każdy inny. Po co przepłacać? Mam wiatrak od Titana, ma swoje 30 db, ale wciąż jest cichszy niż konkurencja.

Jak Ci nie zależy na super niskiej temperaturze, to całkiem niezłym wyjściem jest Arctic Cooling, bo ma tylko 24 db, a kosztuje 1/3 tego co Zalman, że o Zolmanach juz nie wspomnę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze przeprzszam: Oststnio mam tendencje do literowek.Chodzi mi niestety o Zalmana.

Po drugie :ktos tu twierdzi,ze Zalman jest tylko cichy na LOW.Radze poczytac testy.... jesli mi nie wierzycie.Nawet na najwyzszych obrotach cala litanie cooler'ow ma za soba.

Po trzecie :Zalman ma jedna z wyzszych not jesli liczyc stosunek glosnosc/wydajnosc (wylaczam tu cooler'y turbinowe praktycznie u nas niespotykane i bardzo drogie).

Po czwarte: nie ulega watpliwosci ,ze jast drogi (miedzany seria 6000-140zl),ale miesci sie w zalozeniach(czyli 150zl)

ps.Niech ktos sproboje zwolnic swoj wentyl na coolerze do 1500(by byl nieslyszalny jak w Zalmanie na LOW) i wtedy ocenia zalety lub wady Zalmana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...