Skocz do zawartości
mateusz012

Jaka płyta główna

Rekomendowane odpowiedzi

Mam obecnie ECS P4VXAD+ (P4X333), Pentium 4 2.8GHz, Ati Radeon 9700 PRO, 2x 512 DDR 400MHz (no-name). Chciałbym się dowiedzieć, czy warto wymienić moją płytę na nową, gdyż na mojej nie można podkręcić procesora, czy odczułbym wzrost wydajności (nie licząc podkręcania)?? Myślałem o płycie w granicach 400- 500zł , chipsetem i865PE. Czy mając moje pamięci mugłbym właczyć tryb DualChannel?? Jaką płytę mi polecacie?? Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jak znam życie po wymianie płyty zaczniesz kręcić proca i złapiesz sie na tym, że pamięci siadają. To kolejne 500pln. Przemyśl problem czy przyrost wydajności rzędu 15,20% jest wart nakładu 1000pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko niemota on ma proca co wspolpracuje z pamieciami 333Mhz, czyli jak ma 400 moze spokojnie se krecic proca ile mu tylko da

a jak ma te 333, to mozna zawsze ustawic na 266 pamieci i krecic synchro z procem, tez ile tylko mu na to pozwoli

a ty masz proca na 200Mhz......, a nie kazde 400mhz pamiatki pojda na te 470 czy ile tam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepasz mobo do 500zl to Abit IC7 na chipsecie I875 :Da nie I865  

to zdecydowanie najlepsza plytka i najtansza na tym chipsecie i najlepsza do OC :D

8O

wskaz mi sklep gdzie mozna dostac Abita IC7 nawet w najubozszej wersji w cenie do 500zl :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minium jak widzialem to bylo chyba 533zł

Fergus_Shadow MST:

nie mysl sobie ze jak 875P jest nieco wydajniejszy od 865PE to jest lepszy do OC, bo wcale tak nie jest, IMHO wieksze FSB sie przewaznie wyciaga na 865PE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :!:

Ja mam mały problem z doborem MOBO, gdyż mój stary wysłużony P4 2,4 GHz jest niestety na magistrali 400 MHz :( Dokładny model to SL68T COSTA RICA i nie mam $$$ na jego wymiane. Póki co nie mam MOBO więc mam zamiar sie zdecydować na ABIT`a IC7-G, a w późniejszym czasie przesiąść sie na P4 2,4 HT 800MHz. I rodzi sie takie pytanie:

Czytałem że ten ABITik opradzi sobie z magistralą 400 Mhz, ale czy będzie działać DUAL CHANNEL :?: Ja za bardzo w temacie obeznany nie jestem i dlatego pytam. Z tego co słyszałem to będzie trzeba 800 MHz (lub chyba o najmniej 533 MHz)aby Dual działał. To prawda :?: Jak możecie to napiszcie coś o tym moim dotychczasowym procku, a dokładniej jego serii (SL68T COSTA RICA) jeśli miał w ogóle ktoś z nią kontakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego miałby nie ruszyć dual channel z tym że za wydajny to on nie będzie przy tym FSB400 bo pamiatki dostaną 125MHz (efektywne 250MHz) - niestety więcej nie jestem w stanie powiedzieć bo najsłabszy procek jaki pracował w mojej ic7 był na FSB533

Szczerze mówiąc, bardziej obchodzi mnie ASUS, GIGABYTE, ew. MSI. Słyszałem, że płyty ABIT są mniej wydajne (minimalnie).

akurat miałem ostatnio możliwość porównania wydajności ramu IC7 i P4C800 - krótko bo krótka ale zawsze coś - u kumpla w P4C800 mój proc i ram puszczony na 266 1:1 CL3-8-4-4 - wynik z aidy na Asusie 5400/2000 - IC7 6000/2200 - na asusie włączone Performance cóś tam, IC7 GAT na AUTO. Jeden fakt na IC7 (sprawdzone na 2óch sztukach) pamiątki nie do końca działają stabilnie na 266 - full stabilnie chodzą na 262 a na P4C800 - 267.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

minium jak widzialem to bylo chyba 533zł

Fergus_Shadow MST:

nie mysl sobie ze jak 875P jest nieco wydajniejszy od 865PE to jest lepszy do OC, bo wcale tak nie jest, IMHO wieksze FSB sie przewaznie wyciaga na 865PE

nie kapuje oso Ci chodzi??? ja mam plyte na I865 i nie mowie ze I875 jest az tak wydajne jak to chyba zrozumiales !!!! ;>

aaaa.....jush wiem oso Ci chodzi ;)))

czzytaj uwaznie bo slowa ktore wystukal Riker zes mi przypisal :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepasz mobo do 500zl to Abit IC7 na chipsecie I875 :Da nie I865  

to zdecydowanie najlepsza plytka i najtansza na tym chipsecie i najlepsza do OC :D

8O

wskaz mi sklep gdzie mozna dostac Abita IC7 nawet w najubozszej wersji w cenie do 500zl :?: :?:

prosze

www.pcprojekt.pl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem jak w Abitach bo mialem nieprzyjemne doswiadczenia na platformie AMD, ale w Asusie podoba mi sie CrashFree BIOS. Skutecznie ochronil mnie przed wedrowka do serwisu w celu ponownego wgrania Biosu. Chocby dlatego warto kupic P4P800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem dzisiaj Asusa i Chieftec 420W. Jak mam zobaczyć, czy moje pamięci działają w trybie DualChannel (i jak się ten tryb włącza). Nie wiecie czy da się włączyć standardowy ekran (Pokazuje procesor, RAM, natędy itd- na czarnym tle), a nie napis Asus AI i logo Intela. A co do zasilacza, to zauważyłem że na linii 12V mam ~9V, ale tak na tym zasiłku nie powinno być. Oznacza to że mam uszkodzony model?? Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za link. Jak kupię miernik, to zobaczę. Ale mam następny problem. Gdy włączę listwę antyprzepięciową a nie wyłączę z tyłu zasilacza to komp sam mi się włącza, lub włączy się na 2 sekundy i gaśnie. Gdy natomiast wyłączę z tyłu zasilacz, a potem listwę podczas zamykania systemu, to gdy włączę listwę, a potem zasilacz jest tak samo. Przecież dawniej na Codegen miałem inaczcej- trzeba było używać przycisku na obudowie. A może w tym zasilaczu to normalne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi