Skocz do zawartości
Grzechu

Projekt Azael - początki (56k Warning)

Rekomendowane odpowiedzi

Więc mam zamiar zabrać się za budowe obudowy ze szkła, drewna i aluminium oraz innych metali, plexi itp. itd.

W sumie temat chciałem załozyć juz po wykończeniu moda bo lubie robic niespodzianki, ale niestety coś mnie do tego zmusiło, a mianowicie wybór pomiędzy licznymi różnokolorowymi (niebieski, czerwony, pomarańczowy, zielony i różowy 8O :twisted: ) elementami UV i troche chromu a elementami chromowanymi całkowicie praktycznie cos a'la Orac3 G-gnome'a tyle, że z mniejszą ilościa rurek i tych pierdół.

To jest moja rozterka bo ciężko pogodzić osłonki UV z wężami prysznicowymi do tego celu również służącymi.

Także pomóżcie mi wybrać bo projekt ten chodzi mi długo po głowie, ale po obejrzeniu fotek G-gnome'a mam problem :?

Chciałbym równiez zasięgnąć opinii co do jakiegos dobrego (mocnego) kleju do metali oraz chciałbym wypełnić niektóre nazwijmy to dużymi ubytkami jakąś substancją stałą typu pianka izolacyjna lub cos takiego łatwo plastycznego na początku tylko twardszą po utwardzeniu - mam nadzieje, że zrozumieliście :)

Prosze pomóżcie

PS foty będę wrzucał jeśli będziecie chcieli, ale to jak będe miał cos konkretnego - dzisiaj biore się za zasilacz :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO do chromu najlepiej pasuje kolor niebieski i zielony , poza tym ladnie ze soba wspolgraja.

szczeliny mozesz wypelnic wymieniona przez ciebie pianka budowlana. chyba i tak to bedziesz jakos zaslanial? bo to zbyt piekne nie jest ;). aha , mozesz tez sprobowac fixem. to jest coprawda klej , ale ma dobre wlasciwosci [pierw plastyczny , potem twardnieje]. ja kupilem cala tube [jak silikonowa] za jakies <10zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Feluke - żaden plagiat - uwierz mi! to nie będzie tak budowane, z drewna będzie kilka elementów- szkielet jest ze szkła (przynajmniej większa część)

Foty jak już mówiłem dam jak będe miał coś konkretnego, ale może jeszcze cos zapodam dzisiaj.

Co do kleju to ta poxylina mocna jest? bo potrzebuje kleic na dość małych powierzchniach typu nakrętka M4 do kawałka blachy a musi to byc mocne i stabilne także jeśli coś wiecie to dawać.

:twisted: Co do tego fixu to dzięki - właśnie o czymś takim myślałem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poxilina trzyma dość dobże ale robiłem testy i zrobiłem taki mały cienki na ok. 2mm placuszek z poxiliny i na następny dzień ok. 10 godzin złamałem go bez problemu :( i uświadomiłem sobie następny chwyt marketingowy po 10 min poxilina jest twarda jak kamień :lol: :lol: :lol:

Ale mimo to dzo uszczelniania i do tych śrubek jak mówiłeś będzie dobra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkielet jest ze szkła (przynajmniej większa część)

Buu? Ar ju siur?

Te nakrętki do blachy sobie odpuść - skoro już rzeźbisz od podstaw, to wygrzeb grubszą blachę, wiertełko 3,5 mm i gwintownik M4. Przyklejanie nakrętek ssie i śmiem powątpiewać, że będzie trwałe. A jeszcze jak zapaprzesz środek nakrętki klejem, klej za szybko stwardnieje i co wtedy?

Bomba, prodżektów jak mrówków. Nie dawajta mi okazji do wyzłośliwiania się i skończta to chociaż przed Bożym Narodzeniem, bitte bitte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chciałbym grubsza blache, ale niestety kształt blachy którą mam obecnie do mocowania szkieletu uniemozliwia mi zrobienie czegos takiego sam.

Środka nakrętki nie zapapram gdyz będzie tam śruba, która jednocześnie będzie po to aby nie zapaprac jak i po to, aby przytrzymac na miejscu nakrętke. Sruba będzie psiknieta WD-40 co uniemożliwi przyklejenie się do niej czegokolwiek :wink:

Aha projekt (jeśli wszystko będzie szło dobrze) skończe przed upływem miesiąca.

Jesli znacie jakies dobre kleje to walcie. PS a ta ośmiorniczka cała? kleił ktoś tym?

Aha i podpowiadajcie za co sie łapać: chrom, chrom and chrom czy chrom&UV

PS2 :D zdjęcia wrzuce jakies jak tylko na lycosie za zarejestruje.

Ide się zabrac za zasilacz :D

Aha i nie oczekujcie odemnie mnogich obrazków gdyz jednioczesnie robie WC. Wszystkie bloki i rezerwuar robione w domku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właściwie dlaczego "Azael"? Anioł jakiś czy inny elf?

Tego klejenia śrubek dalej nie widzę, ale jak se chcesz.

W księdze Henocha był anioł grzechu (cos dla mnie) o imieniu Azazel, ale ta nazwa mnie nie bawiła więc wywaliłem literke "z" jedną.

Długo szukałem jakiejś nazwy a ta akurat mi przypadał do gustu.

Jak tylko sie zarejestruje na lycosie to zarzuce fotą tej blachy :D

:arrow: a właśnie jak najszybciej zarejestrowac się na lycosie i jak z niego korzystac - spiesze sie więc pytam, a kto pyta nie błądzi podobno.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak to wygląda:

Kątownik

Od środka chce jak juz pisałem przykleić nakrętki żebym mógł swobodnie wkręcac i wykręcac srubę. Całość w środku będzie własnie wypełniona fixem lub coś a'la to i pomalowana/oklejona czyms dla wyglądu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jonas nie czepiaj się tych nazw ostatnio czepiałeś się projekAonSpeed  

a teraz Azael daj spokuj  :D

Czepiałem się i czepiać się będę, zwłaszcza jak jest dziwna (np. ta) lub głupia (coś w stylu "Clitoris Spiderman Fussfetisch Dodge Viper Szturchen W Puppen Xerox Keskese-komar-muchę-ukąse"). Cóż bowiem zawiniły dajmy na to czyjeś matki i upodobania seksualne współpiszcy, żeby oweż mieszać do sprawy?

Jo jednak optuję za gwintowaniem tego kątownika, paciaja z kleju czy czegoś tam może być mało solidna i jakaś taka a-fe-brzydki-piesek. Tak sobie tylko zrzędzę, zrobisz jak uważasz i tuszę, że zrobisz to dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh Jonas gdybym mógł ten kątownik nagwintować juz byłoby lepiej, ale niestety średnica otworu ma ponad 5mm, a otwór w szkle ma 5mm średnicy, śrubek natomiast uzywam 4mm - powiedzmy dla większej swobody czyli jednym słowem kicha.

No cóz jeśli pomysł z zaklejeniem tego nie wypali to będe rozglądał się za czymś innym. Jakieś sugestie?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nakrętkę + dwie podkładki dać? Wiesz, pod śrubę podkładkę, wsunąć w tę figlarną dziurkę Des-durkę od zewnętrznej strony, z drugiej strony podkładkę & nakrętkę i sztymuje?

Nie mam tego jak narysować, a zbyt śpiąca jestem, żeby to szerzej opiewać. Pokładam ufność w twej domyślności :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jonas, albo jest późno i nie czaje jak to miałoby się samo trzymać, albo nie wiem.

Chodzi o to, że podczas zdejmowania boczej, górnej itp. szyby nie musiałbym nawet dotykać nakrętek tylko kręcić śrubkami czyli nakrętki musza byc usztywnione do kątownika.

PS jutro foty zasilacza nad którym męczyłem się 2 dni :?

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mi sie podoba. Ciekaw jestem jak bedzie wygladal gotowy projekt, z nieicerpliwoscia czekam na fotki z kolejnymi etapami. Imo przydalyby sie zdjatka z tym co robisz krok po kroku. Jesli chodzi o przyklejanie tych nakretek to tez mi to nie pasi, ale nie mam innego pomyslu :( Osobiscie jesli chodzi o kolory to preferuje chrom & zielony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi