Reno Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Witam Pod koniec czerwca w piękny słoneczny dzionek padły mi Kingstony 512 MB DDR400 (objawiało się to restartami, a potem błędami w programie MemTes86). Na drugi dzień je oddałem na gwarancję i do tej pory czekam na nowe. W międzyczasie dostałem pamięci GeiL 256 MB DDR400 z niebieskim radiatorem. Zamontowałem je do slota (płyta EPoX 8RDA+ 1.1), odpalam kompa i ekran staje - procesor na 200x10, a pamięci na fabrycznych timingach. No niestety nie wiem co jest, zmieniałem timingi pamięci, zwiększałem napięcie (nawet do 2.9V) i dalej to samo. Właczyłem MemTest+ 1.2 i wykrył mi wiele błędów. Co ciekawe pamięci są niby nowe, jak ustawie procesor na 133x11 (mam axp 1700+) i pamięci na ddr266 to wszystko jest OK - zero zwiech, zero błędów i innych pierdół. BIOS na płycie najnowszy. Czyżby moja płyta była niekompatybilna z tymi pamięciami co objawia się błędami? Zasilacz to Chieftec 360W singlefan. Co robić? Poczekam na Kingstony, aż przyjdą z gwarancji, jak się okaże, że na nich też będą błędy to prawdopodobnie coś z płytą nie halo. Płytę kupiłem rok temu gdzieś w środku lipca i nie wiem czy tylko 1 rok jest na nią gwarancji, więc wolałbym się pospieszyć. Powiem jeszcze, że zmieniałem sloty gdzie instalowałem pamięci i nie pomagało - tylko tryb DDR400 i DDR333 nie chodzi, nawet przy zmniejszonych timingach. Pozdrawiam Reno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 10 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2004 Epox dość mocno poprawiał współpracę z pamięiami - od rewizji 2.1 w zasadzie nie ma problemów z współpracą. Jaki masz bios na tej rev 1.1. :?: :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reno Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 najnowszy z 12 lutego 2004, próbowałem też beta z kwietnia, ale to samo btw: na test ustawiłem procka na 200x10 przy 1.75V, a pamięć na DDR266 i też się zawiesił komp, strange Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...