Skocz do zawartości
Reno

Problem z pamięciami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pod koniec czerwca w piękny słoneczny dzionek padły mi Kingstony 512 MB DDR400 (objawiało się to restartami, a potem błędami w programie MemTes86). Na drugi dzień je oddałem na gwarancję i do tej pory czekam na nowe.

W międzyczasie dostałem pamięci GeiL 256 MB DDR400 z niebieskim radiatorem. Zamontowałem je do slota (płyta EPoX 8RDA+ 1.1), odpalam kompa i ekran staje - procesor na 200x10, a pamięci na fabrycznych timingach. No niestety nie wiem co jest, zmieniałem timingi pamięci, zwiększałem napięcie (nawet do 2.9V) i dalej to samo. Właczyłem MemTest+ 1.2 i wykrył mi wiele błędów. Co ciekawe pamięci są niby nowe, jak ustawie procesor na 133x11 (mam axp 1700+) i pamięci na ddr266 to wszystko jest OK - zero zwiech, zero błędów i innych pierdół.

BIOS na płycie najnowszy. Czyżby moja płyta była niekompatybilna z tymi pamięciami co objawia się błędami? Zasilacz to Chieftec 360W singlefan.

Co robić? Poczekam na Kingstony, aż przyjdą z gwarancji, jak się okaże, że na nich też będą błędy to prawdopodobnie coś z płytą nie halo. Płytę kupiłem rok temu gdzieś w środku lipca i nie wiem czy tylko 1 rok jest na nią gwarancji, więc wolałbym się pospieszyć. Powiem jeszcze, że zmieniałem sloty gdzie instalowałem pamięci i nie pomagało - tylko tryb DDR400 i DDR333 nie chodzi, nawet przy zmniejszonych timingach.

Pozdrawiam

Reno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi