Skocz do zawartości
MACIOR

Alternatywa dla katod!!! 56k Warning

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pierwszy mój mod który publikukje na forum...

Sorki za jakość fotek, robione telefonem, cyfry się jeszcze niedorobiłem.

Będzie to jeden z elementów mojego moda (o wszystkim powiem w odpowiednim czasie) na przedsmak kilka fotek budy.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dobra wracamy do tematu. Obiektem mojego planu jest żarówka diodowa do dostania na 100% w sklepach motoryzacyjnych (15-25zł) zapewne na wolumenie też mają i to taniej :P Minusem takiej zabaweczki jest tylko 1 kolor czerwony, niespotkałem się z innymi :(

Żaróweczka

Dołączona grafika

I kolejna

Dołączona grafika

Zapomniałem dodać, że występują w wersjach 7 i 12 diodowych, murgające i normalne 8)

Część z diodami odzielamy od metalowego korpusu poprzez powolne obkręcanie płytką wokół osi żarówki (klej) delikatnie podważająć

Tu już podważone

Dołączona grafika

Korpus na śmietnik

Dołączona grafika

Tu już mamy płytke z przylutowanymy kabelkami

Dołączona grafika

Zółty +12 czarny -12

Dołączona grafika

Ważne by przed montażem do komputera zaizolować część z elektroniką, można nakleić taśme izolacyjną czy zalać silikonem, klejem

Kilka fotek jak to cudo świeci, co do bałaganu na biórku i w kompie to się nieprzejmujcie :P Nie mam kiedy tego ogarnąć :lol:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czerwone słoneczko :P

Dołączona grafika

Słoneczko wyłączone

Dołączona grafika

Myśle, że na standartową obudowe midi wystarczy 2-3 szt.

Plusem tego rozwiązania jest cena, niepotrzeba dodatkowych przetwornic które aby zabierają miejsce, prostota wykonania, niezabiera tyle miejsca co katora i można sobie schować to praktycznie wszędzie, co do minusów to tylko jeden kolor.

Prosze o wasze komentarze...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz, że diód jest 12, każdą z nich można ustawić delikatnie pod kątem więc 1 taka zabaweczka może sobie poradzić z oświetleniem małej budy.  

Ps.

Ty się chyba wszystkich czepiasz ??

Na czas wakacji caly tweak dostaje wielkiej dwu-miesiaczki :lol:

Wracajac do tematu to nawet ladnie to bryzga swiatlem , nawet mam prodzekt jak to wykorzystac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale diody maja maly kat swiecenia i nie uzyskasz efektu jak w katodzie :)  

lepiej jedna katoda zamiast 3 takich w tym Midi tower

Nie dość że nie uzyska się dobrego efektu, to jest to jeszcze nieekonomiczne, 3*15=45zł, za to idzie już kupić katode, neona czy jak kto woli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko po co wydawac tyle cashu na taka zabawke? Przeciez i tak rozbieramy calosc i inteersuja nas diody. Kupujemy 10 sztuk (10zl) czerwonych superjasnych i dajemy po 5 w szereg (bodaj 2,7V). Wycinami z plastiku (ew plexa jesli interesuje nas wyglaad samego swiecidelka) i przeplamy igla wsadzajac tam diody. Lutujemy slicznie od spodu i mamy takie urzadzenie w znacznie nizszej cenie (teraz to juz konkurencyjnej w stosunku do katody). Co ciekawe mozna sobie wybrac dowolne kolory i kat ustawienia. :wink:

No i tutaj chyba sprawdza sie stare pozekadlo "w kupie sila" bo jak sobie skupilem wieksza isloc diod to istotnie ma to naprawde spora sile razenia i moze sie nadac w sytuacjach kiedy nie potrzebny jest taki efekt jak w wypadku katody (mozna regulowac jasnosc dobierajac ilosc diod / regulujac koszty). Mysle ze ciekawe byloby oswietlenie w ten sposob wentyla, bo jesli chcemy zrobic to za pomoca diod normalnie to trzeba cos nawiercac niekiedy i trudno to aldnie rozmiescic... a ustawienie diody dalej i nacelowanie jej na wentyl daje mizerny efekt. Jesli jednak przycelujemy takim minireflektorkiem? :twisted: Wg mnie ciekawy koncept.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne, jeno białe, "żaróweczki diodowe" jak byłeś to łaskaw określić. Są na 24V, zawierają około 20 (nie liczyłem, tedy nie wiem na pewno) białych diod w pleksiwym walcu i w katalogu Elfy stoją po coś ponad 100 zł za sztukę. Jam je dostał za frajer long tajm agoł i prawdę mówiąc do tej pory nie wiem, do czego to wykorzystać. Zdjęć nie dam, bo nie mam czym owychże spłodzić.

Tak czy inaczej taniej wyjdzie kupić zwykłą żarówkę samochodową (jeśli ktoś musi mieć akurat bagnetowe mocowanie), 20 diod dowolnego koloru, żarówkę stłuc młotkiem i wykorzystać sam blaszany korpus jako mocowanie stosownie uformowanych diod. Bawiłem się w takie coś (z trzema białymi diodami) i bardzo skutecznie (skutecznie, bo piękne to nie jest) działa.

Kolor w tym zmienić to pis of kejk - lutownica, kilkanaście diod żądanej barwy, odsysacz (przydatny, ale niekoniecznie) i zręczne palce.

Fajne pudełko, takie minimalistyczne w dezajnie i asymetryczne jak lubię. Żeby tylko nie spaskudzić smokami, biohazardami i innym odpustowym badziewiem.

Tak czy inaczej bardzo ciekawa koncepcja - wreszcie wątek nie zaczyna się od "Kupiłem katodę w 4max ...".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial dobrze liczysz tylko zobacz, że tu masz praktycznie gotowca za 15zł 12diód, płytka, jakieś tranzystory czy coś takiego, wystarczy przylutować 2kabelki i cieszyć oczy. Nie wiem czy chciało by mi się męczyć w lutowanie 12 diód na tak małej powierzchni... Zresztą wszystko będzie dokładnie opisane w moim projekcie, narazie graty zbieram, jak złoże to się pochwale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a katody swoją drogą :> tylko czy te dwie zielone nie bedzie za duzo...

moze ktos sie orientuje czy (bo jeszcze nie sprawdziłem) czy podłączenie 1 katody pod inv... ehh... no niech bedzie pod inverter.. przewidziany do 2 katody moze jakos negatywnie wpłynąć na czas pracy tego zestawu :]... bo moja jedna .. tzw.. zimna katoda skutecznie ogrzewa mie powietrze w obudowie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a katody swoją drogą :> tylko czy te dwie zielone nie bedzie za duzo...  

moze ktos sie orientuje czy (bo jeszcze nie sprawdziłem) czy podłączenie 1 katody pod inv... ehh...  no niech bedzie pod inverter.. przewidziany do 2 katody moze jakos negatywnie wpłynąć na czas pracy tego zestawu :]... bo moja jedna .. tzw.. zimna katoda skutecznie ogrzewa mie powietrze w obudowie :]

taaa

cos ci sie pomylilo :)

jak sama nazwa mowi ZIMNA KATODA

jest zimna :) i wydziela 3W ciepla

wniosek taki ze nie moze nagrzac ci "powietrza w obudowie"

i mozesz podpiac jedna katode pod inwerter

bo chyba o to chodzilo ;) nie skumalem za bardzo pierwszej czesci pytania :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa  

cos ci sie pomylilo :)  

jak sama nazwa mowi ZIMNA KATODA  

jest zimna :) i wydziela 3W ciepla  

wniosek taki ze nie moze nagrzac ci "powietrza w obudowie"

napisałem "bo moja jedna .. TZW.. zimna katoda "... czyli ze jednak troche sie ona grzeje i sie pytam czy to normalne czy to wina tego ze inverter na 2 katody zasila tylko 1 :]..jak go rozkrece to bedem wiedział ale chciałem zapytac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle tylko ze nie do kazdego RASOWEGO!! moda pasują swiecące wiatratory... to jest taki dresiarski bajer jak ktos to powiedział :>

pozatym czy wykozrystujesz róg obudowy na cos? ze ci szkoda miejsca na kawałek rurki? .. hmm.. ale kazdy swoje chwali .. no nie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi