Skocz do zawartości
dżordan_Majkel_tutri

Tuning Radona 9600 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Jestem tu nowy jak widzicie i prosze o nie krzyczenie jezeli juz cos takiego bylo... Mam karte graficzna Radon 9600 Pro firmy Powercolor i chcialem sie dowiedziec jak moge wycisnac z niej wiecej mocy ? Kolega z bloku powiedzial mi , ze moge ja podkrecic troche albo wlonczyc nowe szyny renderujace... tylko ja nie wiem jak ? Nie chce czegos zepsuc bo karta jest na maksa wybajerowana , ma 256Mb pamieci i juz teraz niezle smigaja mi gry i jakby ja szlag trafil to sie zalamie . Czytalem troche forum ale mam pytania :

1.Co znaczy dopisek EZ na koncu mojej karty ? Kolego mowi ze to znaczy Extremez

2.Czy jak ja wykrece za duzo to moze sie cos stac ?

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mam taka karte i EZ znaczy ze masz okrojona wersję tą karty idz do sklepu i zjeb ich i wymien ją na normalna wersję taktowaną 600MHz pamięć.Idz szybko do sklepu.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez 2 to mnożysz 200, wtedy masz 400. Odpal program RivaTuner (skąd sciągnać to poszukaj na goglach) i tam zobaczysz ile masz...

I powiedz, po grzyba Ci 256MB przy tak słabej karcie ? Wymień na 9600Pro/128MB z normalnym taktowaniem (dla pamiątek 600).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ja sprzedawal, to wszystko jest juz jasne :) dlaczego tak ci powiedzial.

tak jak wsczesniej koledzy napisali EZ to oznaczenie zubozonej wersji radeona 9600pro, ktorego taktowanie pamieci obnizono z 300 (nominalnie) do 200 (odpowiednio efektywnie 600 i 400mhz). niestety taka wersja wcale nie jest szybsza od zwyklego radeona 9600pro - tym bardziej z taka iloscia pamieci (128mb w zupelnosci wystarcza). podkrecic sie zapewnie da, rdzen poleci z pewnoscia na 500mhz albo i wiecej, natomiast pamieciom nie wroze zbyt duzej podkrecalnosci, zwlaszcza ze jest tego az 256mb :).

"wlonczyc nowe szyny renderujace"? co to u licha? chodzilo ci zapewne o potoki. niestety w tych radkach nie ma co "wlonczac". fizycznie sa tylko 4 potoki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum trochę już było o kartach z EZ i niestety nigdy nic dobrego. To karty z zaniżonym taktowaniem :( i niejeden już dał się podebrać. A swoją drogą to bym się zastanowił nad nazywaniem kolegą tego co ci ją sprzedał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi