Nygas Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 ekranowany=mniej zaklocen elektrostatycznych wiec spox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 No więc sorry ze wasz tak męcze ale słyszałem że jeśli się łączy komputery skrętką to trzeba to odpowiednkio zrobić w pierwszym kompie 1->3 a 2->6 Jeśli chodzi o Piny czy to prawda? I pisze ze na odległośc nie większą niż 20 metrów. A jeszcze jedno ja mam kabel 2 żłyłowy ekranowany czy można go zastosować i czy będzie dobry? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 A jeszcze jedno siec bede ciagnol na jakies 80 metrow do kumpla bo akurat tyle odemnie miesza w domku. Wiec czy skrętka może być bo nie wiem jaki kablel mam kupiłem go za 1,50 zł za 1 m i jest ekranowany i nie mam pojecia wyglada jak by mial 2 zyly. A pozatym jak skrętka to jak podpiąc Piny przy obu końcówkach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 No więc sorry ze wasz tak męcze ale słyszałem że jeśli się łączy komputery skrętką to trzeba to odpowiednkio zrobić w pierwszym kompie 1->3 a 2->6 Jeśli chodzi o Piny czy to prawda?Wszystko łączysz "normalnie" jedynie przy łączeniu dwóch hub-ow stosujesz kabel crosowy jeżeli chcesz rospiske co do czego to poszukaj bo nie chce pisać z pamięci a do wtyczki mam daleko :) I pisze ze na odległośc nie większą niż 20 metrów.gdzie tak pisze? Skrętka ma zasięg standartowo ok 120 mA jeszcze jedno ja mam kabel 2 żłyłowy ekranowany czy można go zastosować i czy będzie dobry?Skrętka potrzebuje dwóch par(cztery przewody -w sumie dwa to jest chyba masa ale nie proponuje kombinować) więc zachowaj sobie ten kabel na inną okazje. Nie czytałem całego postu więc sorki jak się powtórzyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 5 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2002 A jeszcze jedno siec bede ciagnol na jakies 80 metrow do kumpla bo akurat tyle odemnie miesza w domku. Wiec czy skrętka może być bo nie wiem jaki kablel mam kupiłem go za 1,50 zł za 1 m i jest ekranowany i nie mam pojecia wyglada jak by mial 2 zyly. A pozatym jak skrętka to jak podpiąc Piny przy obu końcówkach?Widzę, że jesteś żądny wiedzy. Na maila wysłałem Ci miłego pdf-a tam dowiesz się wystarczająco wiele na początek. Co do połączenia to w przypadku komp-komp lub hub-hub stosujesz kabel krzyżowy a w przypadku hub-komp połączenie proste. Rozpiske połączeń masz w pdf-ie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Co do serverka bylo gdzies na tym forum opisane ile zuzywa pradu ( k-6 450 chyba ) bez monka o ile pamietam bylo cos 5 zeta na miech a z monkiem kole 13zeta o ile sie nie myle POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 A jeszcze jedno czy kupujac kabel do sieci ekranowany zrobilem dobrze czy raczej nie i muesz go wymienic na inny kabel? To nie ma znaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 kolega kupil kabl koncentryczny a nie skretke musisz poprosic o skretke i jak nie masz zarabiarki to zeby ci zarobili koncowki i nie bierz podtynkowego tylko ten lepszy z miekkimi zylami bo podtynkowce sie szybko psuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Wszystko łączysz "normalnie" jedynie przy łączeniu dwóch hub-ow stosujesz kabel crosowy jeżeli chcesz rospiske co do czego to poszukaj bo nie chce pisać z pamięci a do wtyczki mam daleko :)Bzdura. "Normalnego" używasz tylko do połączeń komputer-hub. Do 2 komputerów używasz scrossowanego. Tu opis: http://www.trzepak.pl/forum/read.php?f=3&i=12&t=12 Skrętka ma zasięg standartowo ok 120 mJa mam jedną linię 180, a słyszałem o dłuższych 8) A jeszcze jedno ja mam kabel 2 żłyłowy ekranowany czy można go zastosować i czy będzie dobry? Skrętka potrzebuje dwóch par(cztery przewody -w sumie dwa to jest chyba masa ale nie proponuje kombinować) To nie jest masa :) Najlepiej użyć 8 żył i sieciówek 100/10 - 30 do 40 PLN. Nie pożałujesz - kompakcik idzie przez tą sieć w minutę. 2-żyłowym możesz sobie co najwyżej telefon podłączyć 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Wszystko łączysz "normalnie" jedynie przy łączeniu dwóch hub-ow stosujesz kabel crosowy jeżeli chcesz rospiske co do czego to poszukaj bo nie chce pisać z pamięci a do wtyczki mam daleko :) Bzdura. "Normalnego" używasz tylko do połączeń komputer-hub. Do 2 komputerów używasz scrossowanego. Tu opis:http://www.trzepak.pl/forum/read.php?f=3&i=12&t=12 Czytaj post dalej Skrętka ma zasięg standartowo ok 120 m Ja mam jedną linię 180, a słyszałem o dłuższych 8)Ale w projekcie masz 120 to, że działa na większą odległość nie jest już gwarantowane A jeszcze jedno ja mam kabel 2 żłyłowy ekranowany czy można go zastosować i czy będzie dobry?Skrętka potrzebuje dwóch par(cztery przewody -w sumie dwa to jest chyba masa ale nie proponuje kombinować) To nie jest masa :) Najlepiej użyć 8 żył i sieciówek 100/10 - 30 do 40 PLN. Nie pożałujesz - kompakcik idzie przez tą sieć w minutę. 2-żyłowym możesz sobie co najwyżej telefon podłączyć 8)kabel sieciowy ma 4 pary ale do 10 i 100 wykożystuje się tylko dwie pary. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Dzieki, ze ktokolwiek odpowiedzial mi na moje pytanie. A co do kosztow servera to policzcie - sredniej klasy komp ciagnie ok 100W (uzycie proca bedzie 100% bo jak juz komp cala dobe to i seti) czyli 0,1kW. Jeden kW kosztuje ok 40gr (dawno nie sprawdzalem). To liczymy: 0,1 * 24 * 30 * 0,4 = 28,8zl na miesiac * 12 = 345 zl na rok - nie wiem czy to bagatelna suma... Moj komp ciagnie ok 200W przy liczeniu UD - a robie to w czasie wakacji (cieplutko - garaz ;P) 24h - wiec koszty niemale :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 kabel sieciowy ma 4 pary ale do 10 i 100 wykożystuje się tylko dwie pary.Zależy, jaki zastosujesz standard :) Powszechnie stosuje się 100Base-TX, który do działania wymaga dwóch par. Jednak zaleca się dwie pozostałe również zacisnąć i pozostawić je w spokoju aczkolwiek ludzie puszczają z powodzeniem na takim kablu dwa kompy. Jak zastosujesz 100Base-T4 (którego się generalnie już nie używa) to będziesz potrzebować 4 par. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 No więc już teraz kapuję ostanie pytanie ile ciągnie komputer: Duron 1200Mhz, plyta K7s5, DDR 256 KINGSTONE, Dysk baracuda IV 40GB, GF 2 TITANIUM ULTRA, plus monitor LG FLatron? Ile wszystko na dobe a moze ile sama jednosta centralna? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 6 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2002 Dokladnie ci nie powiem - Duron 1200 to 48W, dysk z 15W, a takze musisz liczyc plyte glowna i karte graf - jeszcze jedno - zasilacz nie ma 100% sprawnosci - wiec dolicz z 20W wyjdzie z 120 albo nawet wiecej - ja po prostu podlaczylem kompa przez stary licznik energetyczny :P 120W to ok 30zl na miesiac. PS Czy ktos moze mi odpowiedziec na moje pytanie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 E to dużo Ciągnie taki komp, myślałem że mniej:( Torszkę beznadziejnie:( Ale nie ma innego wyjścia:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Dokladnie ci nie powiem - Duron 1200 to 48W, dysk z 15W, a takze musisz liczyc plyte glowna i karte graf - jeszcze jedno - zasilacz nie ma 100% sprawnosci - wiec dolicz z 20W wyjdzie z 120 albo nawet wiecej - ja po prostu podlaczylem kompa przez stary licznik energetyczny :P 120W to ok 30zl na miesiac.Na liczniku wychodzi Ci 120 W ??Podaj ile na liczniku kW/h masz na miesiąc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wyliczylem to z obrotow tarczy licznika - na liczniku masz napisane ile obrotow to kWh - mierzysz np ile trwa zrobienie 10 obrotow. Pozniej z proporcji 3600/ilosc obr na kWh=x/10 dostajesz ile powinno trwac 10 obrotow zeby zuzycie wynioslo 1 kWh. Czas ktory zmierzyles dzielisz przez ten wynik i mnozysz x 1000 (kW ---> W) i otrzymujesz zuzycie pradu :mrgreen: - a licznika nie mam bo musialem oddac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Wlasnie przeprowadzilem pomiary - odlaczylem wszystkie odbiorniki pradu i zostawilem tylko komp (odczyty z licznika w domu) - oto co z tego wyszlo: Licznik - Ilosc obrotow na kWh = 375 Wszystkie czasy to czas dwoch obrotow dalej podzielone przez 2 System to Win XP Liczac ze jedna kWh to ok 0,3zl (z ta cena jest roznie - dokladnie nie wiem) wychodzi: tryb 1 - 266W 72s /2 = 36s - 57zl UD + monitor tryb 2 - 234W 82s /2 = 41s - 50zl Idle + monitor tryb 3 - 186W(!)103s /2 = 51,5s - 40zl UD - tryb nocny (wszystko wylaczone tylko komp chodzi) tryb 4 - 156W 123s /2 = 61,5s - 33zl Idle - tryb nocny (wszystko wylaczone tylko komp chodzi) 186W x 24 x 30 = 134 kWh w miesiacu - koszt pracy komputera w 3 trybie to ok 40zl miesiecznie. Do tego trzeba doliczyc ze czesto pracujemy w trybie 1 - przeliczmy to w strosunky 3:1 18godzin tylko UD i 6 godz pracy (tryb3:tryb1) - wtedy srednie zuzycie wynosi 206W co daje 148kWh na miesiac i 44zl. Mysle, ze to tyle na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 Ja za swój serwerek policzyłem 20zl/miesiąc i mam nadzieje, że nie ciągnie więcej.(nadzieja matką wiadomo kogo :)). Ale config to totalne minimum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 To jak z ta neostrada - jak podepne ja do switcha to sie skapna? Jeszcze jedno - czy w win2k server mozna tak zrobic ze ustawia sie maksymalny transfer osobno dla kazdego uzytkownika (wtedy bym mogl ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> sobie 1MBit w kablowce i wiarze udostepniac 64KBit'y np za 50zl) - jaki do tego musialby byc sprzet? Czy Athlon XP 256DDR z dyskiem 60GB bedzie spox (moj klunkry pojda na server, a ja kupie nowe :mrgreen:), bo server by liczyl UD w wolnych chwilach :) ? Do tego dwie sieciowki jakies dobre + switch 100MBit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matee Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 nie chcialo mi sie czytac calego regulaminu neo+, ale wedlug mnie nie ma zadnych oplat datkowych.. trza by pod 800 102 102 zadzwonic. jest tylko napisane: "6) nie umożliwiać korzystania z Usługi innym podmiotom poza Lokalem bez zgody TP S.A." nie widze problemu. u mnie neo+ chodzi na 3 kompy. na razie nikt sie nie pluje.. chyba, ze do nastepnego rachunku dodadza... mati. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 To jak z ta neostrada - jak podepne ja do switcha to sie skapna? Jeszcze jedno - czy w win2k server mozna tak zrobic ze ustawia sie maksymalny transfer osobno dla kazdego uzytkownika (wtedy bym mogl ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> sobie 1MBit w kablowce i wiarze udostepniac 64KBit'y np za 50zl) - jaki do tego musialby byc sprzet? Czy Athlon XP 256DDR z dyskiem 60GB bedzie spox (moj klunkry pojda na server, a ja kupie nowe :mrgreen:), bo server by liczyl UD w wolnych chwilach :) ? Do tego dwie sieciowki jakies dobre + switch 100MBit1. neostrade podepnij na osobnej sieciówce do serwera a druga będze wyjściem z serwera - tak jest bezpieczniej. 2.nigdy nie robiłem routera na win2k ale powinny być dostępne jakieś limity. 3. Jako router wystarczy jakis pentium tylko, żeby ramu było w nim troche (więcej niż 32), pod warunkiem, że zrobisz to na linuxie. Jak na win to musisz uwzględnić jego wymagania. No i kwestia serwera dla jakichś gier, ja by go zrobił na osobnym kompie tzn. router to jedno a gry drugi komp Swoją drogą kasiasty jesteś jak taki sprzęt na serwer dajesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 8 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2002 nie chcialo mi sie czytac calego regulaminu neo+, ale wedlug mnie nie ma zadnych oplat datkowych.. trza by pod 800 102 102 zadzwonic. jest tylko napisane: "6) nie umożliwiać korzystania z Usługi innym podmiotom poza Lokalem bez zgody TP S.A." nie widze problemu. u mnie neo+ chodzi na 3 kompy. na razie nikt sie nie pluje.. chyba, ze do nastepnego rachunku dodadza... mati. Poczytaj dokładnie jest zapisane 300zł za każde nie legalne podłączenie przez miesiąc. Więc jak by sprawdzili to jest co płacić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 9 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2002 Bo ja wiem czy kasiasty - raczej jest pretekst zeby wymienic stary sprzet - bo ja jestem maniakiem UD :P - a co do podlaczenia - nie polecasz podpiecia do switcha czyli server wymagany - chcialbym jak juz to jedengo porzadnego kompa na wszystko - pliki ftb gry itp + routing oczywiscie (o linuxie nie mam zielonego pojecia wiec zostaje tylko win2k :( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...