virtuomaniak Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Mam wzmacniacz Technics SU-8055 i chcialbym podlaczyc go do karty dzwiekowej (mam zintegrowana z plyta glowna, ale plyta ma SPDIF) poprzez ten SPDIF. Tylko jak to zrobic? jak wyglada to zlacze, czy moj wzmacniacz ma takie cos? Z tego co wyczytalem SPDIF (a właściwie S/P DIF - Sony/Philips Digital InterFace) to nic innego, jak cyfrowe wyjście z Twojej karty muzycznej i jak sama nazwa wskazuje, w odróżnieniu od zwykłego, analogowego wyjścia, odznacza się wysoką jakością wysyłanego dźwięku, z minimalnymi zniekształceniami. Poprzez SPDIF można wysyłać sygnał typu Pcm , Dts albo Dolby Digital do zewnętrznego amplitunera (wzmacniacza) w celu dalszej obróbki. Teoretycznie, taki sygnał powinien wychodzić na zewnątrz z karty w czystej postaci, bez żadnych zmian, ale to tylko w teorii. Naprawdę różnie z tym bywa i nasze uszy niejednokrotnie weryfikują tą teorię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Większość kart dźwiękowych (w tym prawie wszystkie zintegrowane) niestety ingerują w sygnał wypuszczany na SPDIF. Wyjście to zwykle pracuje z częstotliwością próbkowania 48kHz, co oznacza, że każdy sygnał przed podaniem na SPDIF podlega konwersji - resamplingowi. Odbija się to niekorzystnie na jakości dźwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 z tego co czytalem to wlasnie przez SPDIF jest lepsza jakosc, ale chcialbym to sam sprawdzil, wiec jak to wyglada bo nie wiem czy mam takie wyjscie we wzmacniaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Wejście cyfrowe zwykle jest oznaczone DIGITAL i może być typu COAXIAL (zwykły 1 cinch) lub TOSLINK (optyczne na plastikowy światłowód). Z tą jakością masz rację, ale lepszy dźwięk uzyskasz ze stacjonarnego odtwarzacza CD niż z kompa ze względu na oversampling 44,1 -> 48kHz o którym napisałem powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
virtuomaniak Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 acha rozumiem thx za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...