Skocz do zawartości
virtuomaniak

Podlaczanie wzmacniacza poprzez SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzmacniacz Technics SU-8055 i chcialbym podlaczyc go do karty dzwiekowej (mam zintegrowana z plyta glowna, ale plyta ma SPDIF) poprzez ten SPDIF. Tylko jak to zrobic? jak wyglada to zlacze, czy moj wzmacniacz ma takie cos?

Z tego co wyczytalem SPDIF (a właściwie S/P DIF - Sony/Philips Digital InterFace) to nic innego, jak cyfrowe wyjście z Twojej karty muzycznej i jak sama nazwa wskazuje, w odróżnieniu od zwykłego, analogowego wyjścia, odznacza się wysoką jakością wysyłanego dźwięku, z minimalnymi zniekształceniami. Poprzez SPDIF można wysyłać sygnał typu Pcm , Dts albo Dolby Digital do zewnętrznego amplitunera (wzmacniacza) w celu dalszej obróbki. Teoretycznie, taki sygnał powinien wychodzić na zewnątrz z karty w czystej postaci, bez żadnych zmian, ale to tylko w teorii. Naprawdę różnie z tym bywa i nasze uszy niejednokrotnie weryfikują tą teorię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość kart dźwiękowych (w tym prawie wszystkie zintegrowane) niestety ingerują w sygnał wypuszczany na SPDIF. Wyjście to zwykle pracuje z częstotliwością próbkowania 48kHz, co oznacza, że każdy sygnał przed podaniem na SPDIF podlega konwersji - resamplingowi. Odbija się to niekorzystnie na jakości dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wejście cyfrowe zwykle jest oznaczone DIGITAL i może być typu COAXIAL (zwykły 1 cinch) lub TOSLINK (optyczne na plastikowy światłowód). Z tą jakością masz rację, ale lepszy dźwięk uzyskasz ze stacjonarnego odtwarzacza CD niż z kompa ze względu na oversampling 44,1 -> 48kHz o którym napisałem powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi