KiNDer Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Czołem wszystkim ekspertom. Chciałem z góry podziękować wszystkim za jakąkolwiek chęc podzielenia się własnym zdaniem w tym temacie i wszelakiej pomocy. Zakładam temat, bo pomimo tego, że istnieje już przyklejony pt. "Jaką kartę mam wybrać", to widzę, że dużo osób zasięga rady w swoich tematch, a moj jest szczegolnie..ekhm rozbudowany. Zresztą same posty bardziej się olewa aniżeli tematy, to tak z doświadczenia i na marginesie piszę.. Półtora roku temu (dokładnie pod koniec lutego) wymieniałem prawie cały komputer, niestety koszta przerosły moje możliwości finansowe, a że wraz z wymianą płyty poszło do wymiany większość podzespołów, musiałem niestety ograniczyć wydatek gotówki na nieszczęsnej karcie graficznej Zdecydowałem się na najwtańsze uwcześnie rozwiązanie (tak mi przynajmniej zasugerował sprzedawca w sklepe na szybkiego), na GeForce'a 2 MX'a 400 z 64 bitową szyną pamięci - jak mało wydajna jest to karta sami chyba wiecie..dobra, ale dość rozpisywania się, nie historyjka jest tu najważniejsza przecież... Chyba wiecie do czego zmierzam? Tak, W KOŃCU chcę wymienić tego mojego gruchota na coś porządniejszego...i tu pojawia się milion dylematów.. Jako, że na pewno nie dorastam większości z was do stóp wiedzą w temacie komputerów, a co dopiero w podkręcaniu, więc potrzebuje waszej pomocy 8) Od paru dni przeglądam różne tematy na tym forum, różne sklepy internetowe i testy, można od tego dostać istnego oczopląstu, jeśli tak naprawdę nigdy się tym tematem ścisle nie interesowałem. Zacząwszy od pomysłu kupienia GeForce'a 4Ti, poprzez Radeony 9600, 9700 i FX'y 5600, 5700, 5800, Ultera nie ultra, stanąłem, myśle, że przed najlepszym i najsensowniejszym wyborem, oto on: (odpowiedz na zarzuty, czemu wacham sie miedzy genialnym Szafirkiem a mniej FXem znajdziecie w 6tym pytaniu) Sapphire Radeon 9800PRO Atlantis 128MB DDR TV&DVI lub Gainward GeForce FX 5900 Ultra/1100 TV DVI Obie karty kosztują w granicach 1000 zł z hakiem, inne karty wyżej sięgają niebotycznych już cen 2 tyś. zł czy więcej. Za ok. 250 zł mniej mam karty 4potokowe(co jest ważne, nie?), ogólnie - wole dołożyć te dwie stówki więcej i mieć pełnowartosciową 8kanałową kartę z szyną pamięci 256bit. Dobra, teraz pytania, dotyczące ściśle tych kart i nie tylko: 1 :arrow: Czy jest znacząca różnica w pracy karty 8potokowej a 4? 2 :arrow: Czym jest R350 i R360 w karcie i jak przekłada się to na wydajność? 3 :arrow: Jeśli Radeon to Sapphire, czy inny, a jeśli FX, to Gainward, MSI czy..? 4 :arrow: Artefakty to jakieś błędy w grafice, tak? Czy wsytępują one tylko po kręceniu karty, czy nie? 5 :arrow: Mój zasilacz to urządzenie firmy Deer o mocy (tak przynajmniej pisze na obudowie) MAX 350W - czy starczy dla takich potężnych kart jak 9800 czy 5900? Bez podkręcenia.. 6 :arrow: NAJWAŻNIEJSZE - problemy Radeonów z grami. Tylko dlatego mam dylemat między Radeonem a GF, dlatego, że czytając niektóre posty, a także artykuł w marcowym CDAction, dowiedziałem się, że np. z Neverwinter Nights czy KoTORem Radeony się kłócą, na niektórych konfiguracjach, dotyczy to raczej Radeonów 9200 i starszych, ale nie w głowie mi szukanie najnowyszych patche'ów do co drugiej gry która będe miał.. Może mi tutaj ktoś naświetlić jak to wygląda? I czy warto zaryzykować kupno niepewnego Radeona nad pewnym ale mniej wydajnym GeForcem? 7 :arrow: Czy mój dotychczasowy sprzęt udźwignie taką kartę?: - Pentium IV 1.7 GHz - 512 DDRy, szyna 333 - Mainboard: SL-85ERV2 (AGP x8, FSB 533 mhz - nie wiem czy ma to jakies znaczenie..) I jeszcze jednego co do Radeona - wersja SE odpada, nie będe bawić się, przynajmniej narazie w podkręcanie, w liczenie na szczeście w potokach.. Na kartę zamierzam oczywiście przeznaczy 1000zł z hakiem. Plus zasilacz, jeśli będzie niezbędny, ale chyba za 150zł dostanę dobry? Wszystkich, którzy własnie dobrneli tutaj, podziwiam i motywuje do odpowiedzi!!! Kumpli, którzy by się jak wy, maniakalnie :cool: interesowali kartami graficznymi nie mam, a tak kupować trochę w ciemno..to nie bardzo. Pozdrawiam 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 1. FX to 4 potoki - 4x2, Radek 8x1. 8-potokowe są wydajniejsze... 2. R350 i 360 rózni się... tym że 360 lepiej się kręci :> 3. Jeśli radek to także Herc, His - praktycznie każdy producent robi dobre karty. 4. Występują jeśli karta się przegrzewa (najczęsciej przy podkręcaniu, dzięki temu wiadomo kiedy karta ma dość i to jest jej max), masz złe stery, masz sterowniki zainstalowane jedne na drugich, słaba zasiłka - przyczyna może być różna. Może też być, że karta jest walnięta. 5. 9800 wymaga dobrej zasiłki, Chiefec 360W powininen załatwić sprawe. 6. Ja mam 9500 i problemów nie mam. Problemy były ze starszymi układami (8500/9100 i czasem 9200). Nie spotkałem się, żeby jakaś gra miała problemy u mnie. 7. Udźwignie, ale procka mógłbyś zmienic... / ja bym brał Ati. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 a teraz jeszcze takie dodatki; Ad2. na r360 produkowane są radeony9800xt, to znak, że pro na takim chipsecie będzie lepiej się kręcił - co już zostało powiedziane Ad5. ten deer 350W starczy bez problemów, przy tej konfiguracji Ad6. mój brat gra w KOTOR i nie ma problemów, to raczej przeszłość, a jeśli problemy występują to na kartach pokroju 9200 Ad.7 skrzydeł karta nie rozwinie, ale będziesz zadowolony z osiąganych rezultatów Niby o tym wszystkim już było, ale tak się napociłeś, że aż szkoda zamykać Przenoszę na podstawowe zagadnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Kucyk, dzięki za docenienie pracy ;) Temat napisałem, żeby wszystko zsumować, po czytaniu różnych tematów niezaspokoiłbym apetytu na wiedze : - Ale Szafirki nie są złe, co? Najtańszy Hercules kosztuje 1.300 (w tłejkowym sklepie) - Czyli nie mam najmniejszego powodu, żeby wybrać GeForce'a? Hm, czy na oficjalnej stronie ATI lub innej, jest lista gier które mogą klocic sie z Radeonami? - Czy ten model Radeona, który wkleilem z sklepu Tłejka, nie ma żadnych "zubożen", po prostu czy jest wypasiony? 8) Dzięki za zaintersowanie..:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Sapphire to drugi producent po Hercu. Ten model co wybrałeś to pełny 9800Pro 380/680 z 256-bitową szyną danych. Nie masz powodów bać sie problemów z grami na ati. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Podsumowując: Jest to najlepszy wybór w granicy cenowej 1000zł-1100zł? (Patrząc po cenach w "tutejszym" sklepie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacHoO Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 taaak jest :) Mondly uzyskodnik :) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 E..dobra, powiedzmy, że ciezko mi zinterpretowac te drugie zdanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...