Skocz do zawartości
Leonidas

Używanie pirackiego oprogramowania przestępstwem ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zna ktoś podstawę prawną, wg którek używanie pirackiego oprogramowanie byłoby przestępstwem, bo według dr hab. Andrzeja Adamskiego z Katedry Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej

Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu używanie takich programów nie jest przestępstwem.

http://www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój brat studiujący prawo twierdzi, że używanie w przypadku posiadania działalności gospodarczej oraz rozpowszechnianie jest przestępstwem.

ja właśnie skończyłem prawo ;)

w sumie twój brat mówi prawdę - ale zapomniał o jednym, a mianowicie że używanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej jest przestępstwem, a więc nie tylko prowadzenie działalności gospodarczej. możesz uzyskiwać korzyści majątkowe nie prowadząc takiej działalności.

To tyle - dalsze gadanie o tym jest zwykłym mieleniem słomy. Wszystko już zostało powiedziane/napisane i wystarczy tylko poszukać. polecam google ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy uzywanie to nie posiadanie?

Nie do końca, bo na przykład w kafejce internetowej możesz uzywać, a nie posiadasz tego oprogramowania. Ponoć dlatego tak właśnie jest, żeby uchronić osoby korzystające nieświadomie z "piratów" przed jakąkolwiek odpowiedzialnością. Jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi