Leonidas Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Czy zna ktoś podstawę prawną, wg którek używanie pirackiego oprogramowanie byłoby przestępstwem, bo według dr hab. Andrzeja Adamskiego z Katedry Prawa Karnego i Polityki Kryminalnej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu używanie takich programów nie jest przestępstwem. http://www.law.uni.torun.pl/KOMP-LEX/Jabl_3.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Używanie nie, ale posiadanie tak. Z tego co pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 mój brat studiujący prawo twierdzi, że używanie w przypadku posiadania działalności gospodarczej oraz rozpowszechnianie jest przestępstwem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 mój brat studiujący prawo twierdzi, że używanie w przypadku posiadania działalności gospodarczej oraz rozpowszechnianie jest przestępstwem. ja właśnie skończyłem prawo ;) w sumie twój brat mówi prawdę - ale zapomniał o jednym, a mianowicie że używanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej jest przestępstwem, a więc nie tylko prowadzenie działalności gospodarczej. możesz uzyskiwać korzyści majątkowe nie prowadząc takiej działalności. To tyle - dalsze gadanie o tym jest zwykłym mieleniem słomy. Wszystko już zostało powiedziane/napisane i wystarczy tylko poszukać. polecam google ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 A czy uzywanie to nie posiadanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 A czy uzywanie to nie posiadanie?Nie do końca, bo na przykład w kafejce internetowej możesz uzywać, a nie posiadasz tego oprogramowania. Ponoć dlatego tak właśnie jest, żeby uchronić osoby korzystające nieświadomie z "piratów" przed jakąkolwiek odpowiedzialnością. Jak się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 11 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2004 Wg opinii prawnika umieszczonej w Komputer Świecie'2003 (kupiłem przypadkiem :lol: i dawno temu), w Polsce posiadanie cracków i innych programów tego typu nie jest przestępstwem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Używanie nie, ale posiadanie tak. Z tego co pamiętam. Jeśli tak to czy może mi ktoś podać wg jakiego przepisu posiadanie pirackiego programu jest nielegalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 12 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2004 Używanie nie, ale posiadanie tak. Z tego co pamiętam. Jeśli tak to czy może mi ktoś podać wg jakiego przepisu posiadanie pirackiego programu jest nielegalne. Jak już wcześniej wspominałem posiadanie nie jest nielegalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...